30 posto organizacija kritične infrastrukture doživjet će sigurnosne proboje do 2025.

30 posto organizacija kritične infrastrukture doživjet će sigurnosne proboje do 2025.

Foto: DepositPhotos

Gartner je kroz istraživanje utvrdio da će do 2025. 30 posto organizacija kritične infrastrukture doživjet će sigurnosne proboje koji će rezultirati zaustavljanjem operacijskih ili kritičnih cyber-fizičkih sustava.

Sigurnost kritične infrastrukture postala je primarna briga vlada diljem svijeta, a Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Europska unija, Kanada i Australija identificiraju sektore koji se smatraju "kritičnom infrastrukturom". Primjerice, to su komunikacije, transport, energija, voda, zdravstvena skrb i javni objekti.

U nekim je zemljama kritična infrastruktura u državnom vlasništvu, dok u drugima, poput SAD-a, privatna industrija posjeduje i upravlja mnogo većim njezinim dijelom.

"Vlade u mnogim zemljama shvaćaju da je njihova nacionalna kritična infrastruktura desetljećima bila neprijavljeno "bojno polje". Sada poduzimaju korake kako bi odredili više sigurnosnih kontrola za sustave koji podupiru ovu imovinu", navodi Gartner u izvještaju.

Kroz istraživanje se pokazalo i da 38 posto ispitanika očekuje povećanje potrošnje na sigurnost operativne tehnologije (OT) za između pet i deset posto u 2021., a još osam posto ispitanika predviđa povećanje iznad deset posto.

Međutim, to možda neće biti dovoljno za suzbijanje nedovoljnog ulaganja u ovo područje tijekom mnogo godina.

"Osim potrebe za sustizanjem, postoji sve veći broj podosta sofisticiranijih prijetnji. Vlasnici i operateri kritične infrastrukture također se bore da se pripreme za nadolazeći pojačani nadzor", stoji u Gartnerovom istraživanju.

S vremenom su tehnologije koje podupiru kritičnu infrastrukturu postale digitaliziranije i povezane, stvarajući tako sigurnosne rizike cyber-fizičkih sustava. Rezultat je bio značajno povećanje površine napada za hakere i kibernetičke kriminalce u cijelosti.

U sektorima kritične infrastrukture, organizacije se moraju više brinuti o opasnostima u stvarnom svijetu za ljude i okoliš, a ne o krađi informacija. Gartner predviđa da će do 2025. napadači naoružati kritični infrastrukturni kiber-fizički sustav kako bi uspješno naštetili ili ubili ljude. Zvuči strašno, a i jest tako, zato je ključno brinuti o sigurnosti kritične infrastrukture.

Stoga, tvrdi Gartner, potrebno je djelovati preventivno, prepoznati prijetnje unaprijed i spriječiti ih.

Još iz kategorije

Googleovi stručnjaci u 2021. otkrili rekordan broj iznimnih sigurnosnih ranjivosti u softveru

Googleovi stručnjaci u 2021. otkrili rekordan broj iznimnih sigurnosnih ranjivosti u softveru

21.05.2022.

Googleov Project Zero prati iskorištene ranjivosti „nultog dana“ od 2014. i prema evidenciji, nijedna godina nije bila toliko porazna kao prošla. Ta objava iz ponajveće kompanije na svijetu svakako je razlog za zabrinutost jer kibernetički kriminalci očito uvijek imaju korak, ili više njih, ispred onih koji štite od njih.

LAQO osiguranje drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji call centar

LAQO osiguranje drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji call centar

20.05.2022.

Croatijin LAQO drugu godinu zaredom ima najbolje korisničko iskustvo i najbolji kontaktni centar do 30 radnih mjesta. Ova vrijedna priznanja Croatijinom LAQO osiguranju stižu prema izboru stručnog žirija CX.portala.

Kubernetes predstavlja Ahilovu petu za obranu od napada ucjenjivačkim softverom

Kubernetes predstavlja Ahilovu petu za obranu od napada ucjenjivačkim softverom

19.05.2022.

Veritas Technologies predstavila je rezultate novog istraživanja koje otkriva kako velika većina organizacija nije spremna za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama usmjerenima protiv njihovih Kubernetes okruženja.