10 trikova za bolje korištenje Gmaila

10 trikova za bolje korištenje Gmaila

Foto: DepositPhotos

Većina ljudi e-mail inbox koristi saom za primanje i slanje poruka, ali postoji još cijeli niz zanimljivih trikova koji mogu poboljšati kompletno iskustvo, prvenstveno kad se radi o najpopularnijem servisu - Gmailu.

Kroz nastavak teksta otkrit ćemo deset savjeta kako iskoristiti Gmail na najbolji mogući način. Ne bi bilo čudno da za neke od njih niste čuli. U tom slučaju bit će posebno korisni.

1. Kako poništiti poslanu poruku

Uz "undo" život je lakši. Svaka poruka koja se pošalje može biti vraćena klikom na "Message sent" (hrv. poruka je poslana) i odabirom "undo". Također, u postavkama je pod "See all Settings" pocija "Undo Send" i kraj nje se može izabrati hoće li mogućnost za povlačenje poruke trajati deset, 20 ili 30 sekundi.

2. "Snooze" e-mail poruke kako ne biste zaboravili na njih

Ova vrsta odgode koristi se kod alarma za buđenje jako često, a slično funkcionira i na Gmailu. Jednostavno odaberite ovu mogućnost (mala ikona sata desno od naslova poruke) i podesite kad da vam opet željena poruka iskoči na vrh. Ujedno, "snoozane" poruke moguće je vidjeti u Menu > Snoozed.

3. Koristite naprednu pretragu

Na taj se način lakše pronalazi što tražite. Primjerice, upišite "from:" i potom e-mail adresu osobe čije razgovore želite jedine u rezultatima pretrage. Ako pak tražite poruke s konkretnim naslovom onda upišite "subject:" i ono što tražite.

4. Ovaj savjet je posebno koristan

Dodajte "plus" u e-mail adresu. Primjerice, vaš e-mail je imeprezime@gmail.com i registrirani ste na neku streaming platformu i ako želite poruke koje s nje stižu malo istaknuti, tad u korisničkim postavkama dodajte "plus" i da vam e-mail izgleda "ime+prezime@gmail.com. Na taj način i dalje ćete primati normalno poruke s te platforme, ali bit će ih lakše pronaći i bit će u posebnom folderu.

A nije ni to sve. Znat ćete koja od tih platformi gdje ste dodali "plus" u e-mail adresu dijeli vaše informacije po tome ako u "plus" folder stignu poruke sa servisa kojima niste korisnik.

5. Rasporedite e-mail poruke

Nemojte pritiskati "send" (hrv. šalji) ako želite da vaše poruke stižu u točno određeno vrijeme. Pritisnite strelicu koja pokazuje prema dolje uz "Send" (Šalji) tipku i izaberite "Schedule send" za vrijeme kad želite da se e-mail pošalje.

6. Utišajte razgovore

Ako više ne želite biti dio e-mail rasprave kojoj ste dio, izaberite "More > Mute" i označite poruke koje vas ne zanimaju i više se neće prikazivati u inboxu već arhivi.

7. Koristite Confidental (Povjerljivi) način rada

Označavanjem ovog moda onemogućava se ikome od primatelja prosljeđivati, kopirati, ispisivati ili preuzimati vaše poruke i privitke. Moguće je i odrediti datum koliko će poruka trajati prije nego se izbriše, kao što je moguće i zahtijevati verifikacijski kod za njeno otvaranje.

Ovo se podešava klikom na Apps na Admin dijelu Home stranice. Zatim kliknite na Google Workspace > Gmail > User settings > Confidental mode i na kraju označite "Enable confidental mode".

8. Otkrijte je li vaša poruka pročitana

Gmail sam po sebi nema mogućnost prikaza jesu li primatelji otvorili vaše poruke, kao što, primjerice, postoji takav prikaz na raznim platformama za komunikaciju. Na Facebooku piše "seen", a na WhatsAppu i sličnim platformama pojave se dvije plave kvačice. Srećom, postoje dodaci kao "Email Tracker for Gmail", kojeg je odobio upravo Gmail.

Uz njega se može doznati jesu li primatelji pročitali poruku, ali ima i cijeli niz drugih organizacijskih mogućnosti potrebnih za bolje korištenje Gmaila. Diljem svijeta ima dva milijuna korisnika.

9. Gmail dok ste offline

Sve što se nalazilo na vašem mejlu kad ste ga posljednji put posjetili dok ste bili online, bit će vidljivo i dok ste offline. Sve što trebate jest u Gmail offline settings odabrati "Enable offline mail".

10. Omogućite pristup vašem e-mail korisničkom računu

Ako nekome dozvolite pristup vašem inboxu, moći će mu potpuno pristupiti i raditi što možete i vi. To su najčešće osobe od povjerenja ili osobe s kojima ste u nekoj vrsti poslovnog odnosa. Tako nešto omogućava se unutar Settings > See all settings > Accounts and Import ili Account > Add another account. Upišite e-mail adresu osobe koju dodajte i stisnite Next Step > Send email to grant access.

Još iz kategorije

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

EU za 26 milijuna eura nabavlja digitalni novčanik

27.06.2022.

Europska komisija raspisala je javni natječaj procijenjene vrijednosti 26 milijuna eura kako bi se stvorio novi europski digitalni proizvod – europski digitalni novčanik. Ako se tvrdi u pozivu na natječaj svrha mu je razvoj i implementaciju europskog digitalnog novčanika kao digitalnog identiteta na temelju prijedloga europskog okvira za digitalni identitet i pratećih preporuka Europske komisije.

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

Google Chat dodao banere upozorenja kako bi vas zaštitio od phishing napada

26.06.2022.

Google Chat zamijenio je Hangouts i uveo neke zanimljive novitete, od kojih se onaj posljednji posebno ističe jer veže se za sigurnost. Naime, slat će korisniku obavijesti o potencijalnoj opasnosti od phishinga i ostalog malwarea koji vreba u online prostoru.

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

Najviše otkupnine za ransomware plaćaju Japan i Nizozemska

26.06.2022.

Kibernetički kriminalci iznimno su skloni korištenju ransomware metoda napada na žrtve jer ukoliko su uspješne, mogu jako unosno naplatiti vraćanje podataka. Jer, poanta ovog napada jest oteti važne informacije vlasniku uređaja, kriptirati ih i ponuditi natrag uz određenu otkupninu.