ICTbusiness TV: HT će nastaviti izgradnju 4G (LTE) mobilne mreže

ICTbusiness TV: HT će nastaviti izgradnju 4G (LTE) mobilne mreže

Foto: Dražen Tomić

Nakon što je HT prezentirao mogućnosti LTE-a na brzinama do 150 Mbps i najavio kako će ih od sredine veljače imati barem u velikim gradovima, s planom pokrivanja najvećeg dijela populacije do kraja ove godine, o mogućnostima LTE-a tako velikih brzina razgovarali smo s Goranom Toplekom, direktor sektora za razvoja sustava mreža i usluga u HT-u.

Ono što je važno za naglasiti, a napominju u HT-u, do sada su u Hrvatskoj bile dostupne 4G LTE brzine od maksimalnih 75 Mbps, odnosno kategorija 3 koja dopušta brzine do 100 Mbps, a sada se prelazi na kategoriju 4 do 150 Mbps.

U HT-u tvrde da je trenutno teritorijalno pokriveno oko 42 posto Hrvatske, od čega 73 posto populacije u “outdoor” načinu rada, odnosno 45 posto u “indoor”.  Nakon povećanja brzina na 150 Mbps, pokrivenost će do kraja godine rasti i to u HT-u planiraju pokrivanje od kraja 2015. oko dvije trećine površine Hrvatske odnosno 66 posto 4G LTE signalom mobilnih mreža 4 kategorije i to u 90 posto outdoor i 58 posto indoor korisnika.

Još iz kategorije

ICTbusiness TV:  Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

ICTbusiness TV: Elektronički novac i promjene u poslovima u budućnosti

02.12.2021.

U vrijeme krize, koja još uvijek traje, ovo je bila jedna od najizazovnijih emisija, a kako stvari stoje to će se i nastaviti. U ovoj emisiji donosimo priču o Aircashu koji je institucija za elektronički novac, s dozvolom izdanom od Hrvatske narodne banke te upisana u središnji registar koji vodi European Banking Authority (EBA), slijedom čega je ovlaštena pružati usluge povezane s izdavanjem elektroničkog novca na području cijele Europske unije.

ICTbusiness TV:  Digitalna transformacija i što nas čeka, kako ZICER pomaže startupima

ICTbusiness TV: Digitalna transformacija i što nas čeka, kako ZICER pomaže startupima

11.11.2021.

U novoj ICTbusiness TV emisiji donosimo dvije vrlo zanimljive i aktualne teme o tome što nam donosi tehnologija u budućnosti, naravno sveprisutnoj digitalnoj transformaciji, upravljanju u IT-u i statupovima.

ICTbusiness TV:  PC tržište nastavlja rast, WMF pokazao smjer industrije

ICTbusiness TV: PC tržište nastavlja rast, WMF pokazao smjer industrije

28.10.2021.

Tržište osobnih računala nastavilo je u pozitivnom smjeru i kroz treći kvartal ove godine, koji bilježi 84,1 milijuna pošiljki i rast od jedan posto na godišnjoj razini, navodi Gartner u izvještaju. Iako taj rast nije na razini prošlogodišnjeg, kad se povećala potreba za računalima zbog pandemije koronavirusa, raduje što su rezultati u ovom kvartalu bolji no prije godinu dana u isto vrijeme, kad se činilo da idu u rekordnom smjeru. Tržište osobnih računala u Europi, Bliskom istoku i Africi (EMEA) poraslo je 12,7 posto u trećem kvartalu ove godine i doseglo 24,4 milijuna isporuka, navodi IDC u svom najnovijem izvješću.