TV EMISIJA

ICT na Ti: Uspjeh ne stiže preko noći

ICT na Ti: Uspjeh ne stiže preko noći

Svjetske isporuke računala su na rubu oporavka nakon sedam uzastopnih kvartala pada, prema Canalysu. Očekuje se da će se tržište vratiti na rast od 5 posto u 4. kvartalu 23., potaknuto snažnom blagdanskom sezonom i sve boljim makroekonomskim okruženjem. Gledajući unaprijed, predviđa se da će isporuke za cijelu 2024. godinu doseći 267 milijuna jedinica, što je 8 posto više nego 2023. Trend će osjetiti ciklus osvježavanja Windowsa i pojavu uređaja koji podržavaju AI i Arm.

U segmentu pametnih telefona očekuje se oporavak tržišta. Globalno tržište pametnih telefona nagovještava rane znakove oporavka nakon pada od 12 posto u 2022., prema Canalysu. Iako se i dalje očekuje pad isporuka za 5 posto u 2023., blaži pad ukazuje na stabilizaciju jer se neke regije ove godine vraćaju rastu. U cijeloj 2023. bit će isporučeno 1,13 milijardi pametnih telefona, za što se očekuje rast od 4 posto kako bi dosegnulo 1,17 milijardi jedinica u 2024. Očekuje se da će tržište pametnih telefona isporučiti 1,25 milijardi jedinica u 2027., postižući CAGR (2023. do 2027.) od 2,6 posto.

To znači da će rast i potreba za gaming dodacima, ali i kablovima, nosačima monitora i drugim bitnim stvarima kada je riječ o segmentu potrošače elektronike i gaminga čime se bavi tvrtka Šmit Electronic iz Kutine.

Upravo o svome poduzetničkom putu i stanju na tržištu za ICT na Ti govori Stjepan Šmit osnivač tvrtke Šmit Electronic koja ima dva svoja brand Sbox i White Shark u segmentima potrošačke elektronike i gaming dodataka.

Sbox u svome portfelju ima dodatke za računala od kablova, torbe i ruksake, miševe i tipkovnice te sve do nosača za monitore, ali tu su i za pametne telefone poput slušalica, zaštitno staklo, USB adaptere, nosače za TV uređaje. U gaming segmentu su posebno prilagođene tipkovnice, gaming stolci, miševi, podloge, slušalice. Šmit ističe kako se prilagođavaju tržištu i potrebama i kako su trenutno jedan od najjačih brandova na tržištu kada se izuzmu veliki svjetski igrači.