ICT na Ti

ICT na Ti: Snaga 5G mreža tek će se vidjeti

ICT na Ti: Snaga 5G mreža tek će se vidjeti

Nove brojke GSMA Intelligencea pokazuju da se očekuje udvostručenje 5G veza tijekom sljedeće dvije godine, ubrzano tehnološkim inovacijama i novim implementacijama 5G mreže u više od 30 zemalja samo u 2023. godini. Od novih mreža koje će biti postavljene 2023. godine, očekuje se da će njih 15 biti 5G samostalne mreže.

Upravo smo o ključnim temama u telekom industriji pričali s dugogodišnjim glavnim tehničkim direktorom A1 Hrvatska Tomislavom Makarom koji danas ima konzultantsku tvrtku Tminus10. On ističe kako 5G tek dolazi, kako treba pronaći puni način njegove komercijalizacije i da se ulaganja sigurno nastavljaju.

Predviđanja GSMA Intelligencea, objavljena tijekom MWC Barcelona 2023., ukazuju na značajno razdoblje rasta u smislu mobilnih pretplatnika i usvajanja u poduzećima. Potrošačke veze premašile su jednu milijardu na kraju 2022. i povećat će se na oko 1,5 milijardi ove godine – prije nego dosegnu dvije milijarde do kraja 2025. Ovaj zamah potvrđuje 5G kao najbrže generacijsko uvođenje u usporedbi s 3G i 4G. Od siječnja 2023. bilo je 229 komercijalnih 5G mreža na globalnoj razini i više od 700 5G modela pametnih telefona dostupnih korisnicima.