TV emisija

ICT na Ti: Obrazovanje iznimno važno

ICT na Ti: Obrazovanje iznimno važno

Bez obrazovanja nema napretka, međutim na nivou Europske unije prepoznata je potreba Pametne specijalizacije odnosno načina poticanja razvoja i inovacija u pojedinim sektorima, ali i njihova suštinska promjena i postavljena su zapravo vrlo velika očekivanja.

Nova S3 predviđa redizajniranje struktura i procesa za usmjeravanje i prilagođavanje programa. Strateško promišljanje ovisi o dobrom upravljanju, koordiniranju različitih razina hijerarhija politika i razrađenom sustavu za praćenje, utvrđivanje i rješavanje problema i prilika.

Budući da pametna specijalizacija povezuje nacionalni ili regionalni razvoj i inovacijsku politiku, načela odabira prioritetnih područja odražavaju tu dvojakost. Neka od njih odnose se na značajke inovacijskih aktivnosti koje S3 treba podržati, dok druga procjenjuju gospodarski učinak inovacijskih postupaka na regiju ili državu u kojima se odvijaju te dugoročnu održivost takvog utjecaja.

Upravo o Pametnoj specijalizaciji, ali i obrazovanju razgovaramo s Arsenom Šolićem iz Algebre u našoj novoj ICT na Ti televizijskoj emisji.