TV EMISIJA

ICT na Ti: Korisnici traže brza i efikasna rješenja u vremenu opće digitalne transformacije

ICT na Ti: Korisnici traže brza i efikasna rješenja u vremenu opće digitalne transformacije

Posljednji javno dostupni podaci o domaćoj ICT industriji, dok čekamo one za prošlu 2023. godinu pokazuju da je u 2022. godini ukupna vrijednost izvoza domaće ICT industrije u prošloj godini rastao visokih 68,82 posto na 14,82 milijarde kuna odnosno 1,97 milijardi kuna. Najveći utjecaj na rast donio je očekivano softverski segment.

Ovaj segment ostvario je godišnji rast od 34,68 posto na 11,83 milijarde kuna odnosno 1,6 milijardi kuna i ovaj segment sada u ukupnom izvozu sudjeluje s vrlo visokih 79,83 posto. Softverski segment ICT industrije u razdoblju od 2017.-2022. godine porastao je prosječno 22,87 posto kada je riječ o izvoznim rezultatima. Obzirom na utjecaj i snagu softverskog izvoza u ukupnom uvozu i rast ukupnog izvoza donio je prosječno u razdoblju od 2017. do 2022. godine 19,86 posto.

Upravo razvoju softverske industrije razgovarali smo s Ivom Lukačem i Netgena koji govori o tome što korisnici danas očekuju od implementacije IT rješenja i sustava u trenutku kada svi očekuju digitalizaciju i digitalnu transformaciju poslovanja.

Očekivanja korisnika su velika, a kako bi lakše odgovorili na njih i ove godine će organizirati Web Summer Casmp u Opatiji koji je prošle godine okupio gotovo 220 polaznika iz više od 20 zemalja. I dok su prva dva dana programa bila posvećena radionicama u pet trackova - UX, Javascript, PHP, Symfony i Tech Forum, a treći dan bio je rezerviran za razgovore i okrugle stolove na temu promjena u IT industriji.