TV emisija

ICT na Ti: Digitalna transformacija i umjetna inteligencija idu ruku pod ruku

ICT na Ti: Digitalna transformacija i umjetna inteligencija idu ruku pod ruku

Organizacije ne govore samo o generativnoj umjetnoj inteligenciji – one ulažu vrijeme, novac i resurse kako bi je pokrenule naprijed i potaknule poslovne rezultate, a upravo to je digitalna transformacija, o čemu razgovaramo s Vedranom Antoljakom iz tvrtke Best Advisory.

AI tehnologija trenutno je u drugoj fazi razvoja, u obliku generativne umjetne inteligencije poput ChatGPT-ja, Microsoft Copilota i drugih razgovornih modela. Da je riječ o ključnom trendu u porastu, kojeg mahom prate i vodeće domaće kompanije, govori podatak koji pokazuje porast prosječne stope rasta implementacije AI-ja koji u regiji iznosi više od 60 posto.

Pritom ne treba zaboraviti niti rast kvantnog računarstva koji će AI podići do neslućenih granica. Ulaganja u tržište kvantnog računalstva rasti će po CAGR-u od 11,5 posto tijekom predviđenog razdoblja od 2023. do 2027., dosežući gotovo 16,4 milijarde dolara do kraja 2027. To uključuje ulaganja javnih i privatno financiranih institucija, internu raspodjelu dobavljača tehnologije i usluga , te vanjsko financiranje od rizičnih kapitalista i privatnih kapitalnih tvrtki. Posebno treba istaknuti sve veći interes za kvantno računalstvo od strane globalnih vladinih agencija od kojih je 14 (13 zemalja plus Europska unija) najavilo kvantne inicijative koje se protežu na više godina i koje će generirati milijarde dolara za istraživanje kvantnog računalstva.