Javni prijevoz

ZET predstavio aplikaciju za kupnju karata za tramvaje i autobuse

ZET predstavio aplikaciju za kupnju karata za tramvaje i autobuse
Dražen Tomić / Tomich Productions

Od danas je mogu kupovati ZET-ove tramvajske i autobusne karte putem aplikacije, a to su mnogi vrlo dugo čekali i sad jednostavno više neće baš biti puno isprike za švercanje. Nakon vrlo brze i jednostavne aktivacije aplikacije moguće je krenuti s nadoplatom računa i kupnjom željene karte.

Nadoplatu je moguće napraviti na dva načina i to putem same aplikacije kao i putem web-a, dok se karta kupuje isključivo u mobilnoj aplikaciji i to na način da je kartu preko aplikacije moguće pokazati kontroloru u tramvaju ili autobusu.

Ono što je zanimljivo nemoguće je napraviti radi sigurnosnih postavki screenshot aplikacije, dakle niti karte koja time postaje „neprenosiva“. Kartu je moguće kupiti jedino skeniranjem QR koda putem čitača QR koji se pojavljuje u trenutku odabira željene karte i to bez obzira da li je to karta za 30 minuta vožnje ili za dnevnu kartu. QR kod se nalazi u samom ZET-ovom vozilu tako da je kupnja recimo moguća i u trenutku kad uočite kontrolora kako biste izbjegli kaznu. Bit će zanimljivo kako će se na to reagirati ZET i njegovi kontrolori.

Uz to, kako tvrde u ZET-u za kupnju mjesečnih ili godišnjih kupona potrebno je prethodno spojiti korisnički račun u aplikaciji putem Moj ZET portala s podacima evidentiranima u ZET-u.

Nažalost, to je bilo jučer, bilo je moguće aplikaciju preuzeti samo s Googleova Play dućana aplikacija i radi na Android uređajima, dok se još čeka Appleovo odobrenje za korištenje aplikacije na iPhone odnosno iOS uređajima. Evo od danas (30. svibnja 2023.) Moj ZET aplikacija je dostupna i za korisnike iOS-a. 

Ono što će mnogima biti problem jest kako nadoplatiti kartu kada ona ističe jer su naljepnice s QR kodom i NFC čipom samo na vratima odnosno odmah do njih. Očito je da će biti potrebne još prilagodbe cijelog sustava.