Zašto u Appleovom iPhoneu 6 nije korišteno safirno staklo?

Zašto u Appleovom iPhoneu 6 nije korišteno safirno staklo?

Foto: Apple

Apple je neugodno iznenadio činjenicom da iPhone 6 i iPhone 6 Plus nemaju safirno staklo o kojem se toliko pričalo. Odlučili su se za pojačanu verziju ionskog, što je ista tehnologija kao i Gorilla Glass. Dakle, osim veličine, teško je naći bitnije novitete u najnovijoj inačici iPhonea.

To samo potvrđuje da Apple slijedi trendove i više nije inovator. Dapače, safirno je staklo prvi postavio Huawei na svom Ascend P7 uređaju, čime opravdanja Applea  o tome da tehnologija nije još dovoljno napredovala da bi se koristila. Istina jest da odjel koji je Apple u Arizoni zadužio da im proizvodi safirno staklo na zaslonima nije uspio napraviti kvalitetan posao, unatoč ulaganjima od skoro 600 milijuna dolara.

Nisu mogli postaviti u roku to na najnoviju inačicu Appleova pametnog telefona i sve će biti dostupno tek u 2015. godini, što znači da se taj novitet čuva za poboljšanju verziju iPhonea 6. No nisu jedini koji imaju problem, imaju ga i u LG-u, koji tvrdi da je ta tehnologija još u povojima i samim time preskupa tvrtkama za korištenje.

Iako je safirno staklo, koje zapravo nije staklo već su to sintetički napravljeni kristali (koji čine safir) i otporniji su za skoro trećinu od Gorilla Glass, vizualni dojam je bolji, ne može se ogrebati, ali je i za 1,5 puta teži materijal, što također smeta proizvođačima. Osim toga, proizvodnja je tri do četiri puta skuplja! No zašto Huawei to ima, a Apple nema (ili LG, Samsung...) ako je sve to baš tako? Stvar je u riziku, ne u cijeni. Istina, uređaj je skuplji od ostalih samim time, ali je i kvalitetniji.

No Apple i ostali se boje jednog problema, safir je osjetljiv u proizvodnji jednako koliko je čvrst kad je proizveden i dovoljna je sitna nepravilnost da ne bi funkcionirao, a to je rizik koji ne može preuzeti tvrtka koja prodaje godišnje oko 200 milijuna smartphone uređaja. Također, testirali su ga na Apple Watchu, tamo je dostupno safirno staklo (zato i je skuplji taj pametni sat od konkurencije, košta 349 dolara) i uskoro će seliti na veće zaslone.

Ipak, to neće mijenjati činjenicu da ponovno kasne za konkurencijom, kao i sa svime što su predstavili kod iPhonea 6. Očito je doba Stevea Jobsa završilo i Apple slijedi trendove, ne postavlja ih. A sigurno neće mnogo proći dok i najvjerniji korisnici to ne prepoznaju. Zato, vrijeme je da se trgnu.

Još iz kategorije

Huawei raste i na domaćem tržištu

Huawei raste i na domaćem tržištu

23.04.2019. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei, zajedno sa svojim pod brendom Honor ima velike planove za cijeli svijet pa tako i za Hrvatsku. Prvi cilj proboj Huaweija na prvo mjesto proizvođača pametnih telefona na svijetu. Velike planove imaju i za brend Honor koji bi, prema navedenim očekivanjima, trebao postati drugi najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i četvrti u svijetu. Kompanija će podupirati Honor u razvoju vrhunskih proizvoda i nastaviti ulaganja, održavajući istovremeno čvrstu strategiju dvojnog brenda.

Svatko ima svoje potrebe

Svatko ima svoje potrebe

22.04.2019. komentiraj

Mobilni telefoni nastaju kako ispunili potrebe korisnika, a proizvođači tvrde kako prate njihove potrebe i uvijek pitaju korisnike što žele novo. Naravno, ponekad se nameću neke potrebe poput umjetne inteligencije jer mnogi zapravo niti ne znaju što je to i što danas u njihovim telefonima, ali i različitim cloud uslugama umjetna inteligencija zapravo radi.

Noa nastavlja rast i širenje

Noa nastavlja rast i širenje

21.04.2019. komentiraj

Domaći brand pametnih telefona, tableta i televizora Noa nastavlja sa svojim širenjem, a jedno od posljednjih bilo je na irsko tržište, a o tome kako i kamo se žele razvijati razgovarali smo s direktorom marketinga Hangara 18 i Noe Mariom Pintarom još u Barceloni na MWC19 najvećem svjetskom sajmu gdje se već tradicionalno predstavljaju njihovi novi modeli koji tek dolaze na tržište.