Zašto u Appleovom iPhoneu 6 nije korišteno safirno staklo?

Zašto u Appleovom iPhoneu 6 nije korišteno safirno staklo?

Foto: Apple

Apple je neugodno iznenadio činjenicom da iPhone 6 i iPhone 6 Plus nemaju safirno staklo o kojem se toliko pričalo. Odlučili su se za pojačanu verziju ionskog, što je ista tehnologija kao i Gorilla Glass. Dakle, osim veličine, teško je naći bitnije novitete u najnovijoj inačici iPhonea.

To samo potvrđuje da Apple slijedi trendove i više nije inovator. Dapače, safirno je staklo prvi postavio Huawei na svom Ascend P7 uređaju, čime opravdanja Applea  o tome da tehnologija nije još dovoljno napredovala da bi se koristila. Istina jest da odjel koji je Apple u Arizoni zadužio da im proizvodi safirno staklo na zaslonima nije uspio napraviti kvalitetan posao, unatoč ulaganjima od skoro 600 milijuna dolara.

Nisu mogli postaviti u roku to na najnoviju inačicu Appleova pametnog telefona i sve će biti dostupno tek u 2015. godini, što znači da se taj novitet čuva za poboljšanju verziju iPhonea 6. No nisu jedini koji imaju problem, imaju ga i u LG-u, koji tvrdi da je ta tehnologija još u povojima i samim time preskupa tvrtkama za korištenje.

Iako je safirno staklo, koje zapravo nije staklo već su to sintetički napravljeni kristali (koji čine safir) i otporniji su za skoro trećinu od Gorilla Glass, vizualni dojam je bolji, ne može se ogrebati, ali je i za 1,5 puta teži materijal, što također smeta proizvođačima. Osim toga, proizvodnja je tri do četiri puta skuplja! No zašto Huawei to ima, a Apple nema (ili LG, Samsung...) ako je sve to baš tako? Stvar je u riziku, ne u cijeni. Istina, uređaj je skuplji od ostalih samim time, ali je i kvalitetniji.

No Apple i ostali se boje jednog problema, safir je osjetljiv u proizvodnji jednako koliko je čvrst kad je proizveden i dovoljna je sitna nepravilnost da ne bi funkcionirao, a to je rizik koji ne može preuzeti tvrtka koja prodaje godišnje oko 200 milijuna smartphone uređaja. Također, testirali su ga na Apple Watchu, tamo je dostupno safirno staklo (zato i je skuplji taj pametni sat od konkurencije, košta 349 dolara) i uskoro će seliti na veće zaslone.

Ipak, to neće mijenjati činjenicu da ponovno kasne za konkurencijom, kao i sa svime što su predstavili kod iPhonea 6. Očito je doba Stevea Jobsa završilo i Apple slijedi trendove, ne postavlja ih. A sigurno neće mnogo proći dok i najvjerniji korisnici to ne prepoznaju. Zato, vrijeme je da se trgnu.

Još iz kategorije

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

14.02.2019. komentiraj

NOA će u Barceloni na Mobile World Congressu 2019 predstaviti još jedan pametni telefon iz Element F serije, NOA F10 Pro. Posebnosti tog uređaja su kamera kojom upravlja umjetna inteligencija, kapacitet baterije, brzo bežično punjenje i dizajn zaslona. Ono što će se sigurno svidjeti korisnicima je trostruka kamera na stražnjoj strani mobitela te prednja od čak 25 MP.

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

11.02.2019. komentiraj

Pametni telefoni u prošloj su godini pali po pitanju prodaje za četiri posto u odnosu na 12 mjeseci ranije i to jasno pokazuju rezultati koje za 2018. pružaju IDC i Counterpoint. Najgore od svega jest što s krajem siječnja još uvijek nije pronađen odgovor kako negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu.