Zašto u Appleovom iPhoneu 6 nije korišteno safirno staklo?

Zašto u Appleovom iPhoneu 6 nije korišteno safirno staklo?

Foto: Apple

Apple je neugodno iznenadio činjenicom da iPhone 6 i iPhone 6 Plus nemaju safirno staklo o kojem se toliko pričalo. Odlučili su se za pojačanu verziju ionskog, što je ista tehnologija kao i Gorilla Glass. Dakle, osim veličine, teško je naći bitnije novitete u najnovijoj inačici iPhonea.

To samo potvrđuje da Apple slijedi trendove i više nije inovator. Dapače, safirno je staklo prvi postavio Huawei na svom Ascend P7 uređaju, čime opravdanja Applea  o tome da tehnologija nije još dovoljno napredovala da bi se koristila. Istina jest da odjel koji je Apple u Arizoni zadužio da im proizvodi safirno staklo na zaslonima nije uspio napraviti kvalitetan posao, unatoč ulaganjima od skoro 600 milijuna dolara.

Nisu mogli postaviti u roku to na najnoviju inačicu Appleova pametnog telefona i sve će biti dostupno tek u 2015. godini, što znači da se taj novitet čuva za poboljšanju verziju iPhonea 6. No nisu jedini koji imaju problem, imaju ga i u LG-u, koji tvrdi da je ta tehnologija još u povojima i samim time preskupa tvrtkama za korištenje.

Iako je safirno staklo, koje zapravo nije staklo već su to sintetički napravljeni kristali (koji čine safir) i otporniji su za skoro trećinu od Gorilla Glass, vizualni dojam je bolji, ne može se ogrebati, ali je i za 1,5 puta teži materijal, što također smeta proizvođačima. Osim toga, proizvodnja je tri do četiri puta skuplja! No zašto Huawei to ima, a Apple nema (ili LG, Samsung...) ako je sve to baš tako? Stvar je u riziku, ne u cijeni. Istina, uređaj je skuplji od ostalih samim time, ali je i kvalitetniji.

No Apple i ostali se boje jednog problema, safir je osjetljiv u proizvodnji jednako koliko je čvrst kad je proizveden i dovoljna je sitna nepravilnost da ne bi funkcionirao, a to je rizik koji ne može preuzeti tvrtka koja prodaje godišnje oko 200 milijuna smartphone uređaja. Također, testirali su ga na Apple Watchu, tamo je dostupno safirno staklo (zato i je skuplji taj pametni sat od konkurencije, košta 349 dolara) i uskoro će seliti na veće zaslone.

Ipak, to neće mijenjati činjenicu da ponovno kasne za konkurencijom, kao i sa svime što su predstavili kod iPhonea 6. Očito je doba Stevea Jobsa završilo i Apple slijedi trendove, ne postavlja ih. A sigurno neće mnogo proći dok i najvjerniji korisnici to ne prepoznaju. Zato, vrijeme je da se trgnu.

Još iz kategorije

Novi Bellabeat modni dodatak uspješno upravlja stresom

Novi Bellabeat modni dodatak uspješno upravlja stresom

16.10.2019. komentiraj

Moda i wellness pojmovi su poznati svakoj ženi, a osjećati se dobro i izgledati lijepo nije stvar taštine, već brige o sebi. Kada se u tu jednadžbu uključi tehnologija, i to ona nosiva, mnogima odmah na pamet pada – Bellabeat.

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

Nadogradnjom softvera Samsung Galaxy S10 serija dobila moćne značajke Note serije

15.10.2019. komentiraj

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji i snažnim značajkama, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji korisnicima omogućuju da oslobode svoju kreativnost i postanu produktivniji, tvrde u Sasmungu i ističu kako je s novim ažuriranjem tvrtka Samsung na Galaxy S10e, S10, S10 + i S10 5G pametne uređaje uvodi mnoge inovacije, poput linka za Windowse te značajki AR Doodle i Live Focus video.

Canon obilježio proizvodnju 100 milijuna fotoaparata sa zamjenjivim objektivima iz serije EOS

Canon obilježio proizvodnju 100 milijuna fotoaparata sa zamjenjivim objektivima iz serije EOS

14.10.2019. komentiraj

Tvrtka Canon obilježava važan događaj u svojoj ponudi fotoaparata: naime, 20. rujna 2019. proizvodnja Canonovih fotoaparata s filmom od srebrnih halogenida i onih digitalnih sa zamjenjivim objektivom iz serije EOS premašila je 100 milijuna  jedinica. Jedan fotoaparat bez zrcala EOS R (izvorno predstavljeni u listopadu 2018.) bio je 100-milijunti proizvedeni fotoaparat iz serije EOS.