Zašto u Appleovom iPhoneu 6 nije korišteno safirno staklo?

Zašto u Appleovom iPhoneu 6 nije korišteno safirno staklo?

Foto: Apple

Apple je neugodno iznenadio činjenicom da iPhone 6 i iPhone 6 Plus nemaju safirno staklo o kojem se toliko pričalo. Odlučili su se za pojačanu verziju ionskog, što je ista tehnologija kao i Gorilla Glass. Dakle, osim veličine, teško je naći bitnije novitete u najnovijoj inačici iPhonea.

To samo potvrđuje da Apple slijedi trendove i više nije inovator. Dapače, safirno je staklo prvi postavio Huawei na svom Ascend P7 uređaju, čime opravdanja Applea  o tome da tehnologija nije još dovoljno napredovala da bi se koristila. Istina jest da odjel koji je Apple u Arizoni zadužio da im proizvodi safirno staklo na zaslonima nije uspio napraviti kvalitetan posao, unatoč ulaganjima od skoro 600 milijuna dolara.

Nisu mogli postaviti u roku to na najnoviju inačicu Appleova pametnog telefona i sve će biti dostupno tek u 2015. godini, što znači da se taj novitet čuva za poboljšanju verziju iPhonea 6. No nisu jedini koji imaju problem, imaju ga i u LG-u, koji tvrdi da je ta tehnologija još u povojima i samim time preskupa tvrtkama za korištenje.

Iako je safirno staklo, koje zapravo nije staklo već su to sintetički napravljeni kristali (koji čine safir) i otporniji su za skoro trećinu od Gorilla Glass, vizualni dojam je bolji, ne može se ogrebati, ali je i za 1,5 puta teži materijal, što također smeta proizvođačima. Osim toga, proizvodnja je tri do četiri puta skuplja! No zašto Huawei to ima, a Apple nema (ili LG, Samsung...) ako je sve to baš tako? Stvar je u riziku, ne u cijeni. Istina, uređaj je skuplji od ostalih samim time, ali je i kvalitetniji.

No Apple i ostali se boje jednog problema, safir je osjetljiv u proizvodnji jednako koliko je čvrst kad je proizveden i dovoljna je sitna nepravilnost da ne bi funkcionirao, a to je rizik koji ne može preuzeti tvrtka koja prodaje godišnje oko 200 milijuna smartphone uređaja. Također, testirali su ga na Apple Watchu, tamo je dostupno safirno staklo (zato i je skuplji taj pametni sat od konkurencije, košta 349 dolara) i uskoro će seliti na veće zaslone.

Ipak, to neće mijenjati činjenicu da ponovno kasne za konkurencijom, kao i sa svime što su predstavili kod iPhonea 6. Očito je doba Stevea Jobsa završilo i Apple slijedi trendove, ne postavlja ih. A sigurno neće mnogo proći dok i najvjerniji korisnici to ne prepoznaju. Zato, vrijeme je da se trgnu.

Još iz kategorije

Odgođeno predstavljanje PlayStation 5 igara zbog protesta u SAD-u

Odgođeno predstavljanje PlayStation 5 igara zbog protesta u SAD-u

03.06.2020. komentiraj

Sony Interactive Entertainment je odlučio odgoditi zakazano predstavljanje PlayStation 5 igara, izjavivši kako ovo nije vrijeme za slavlje – nagovještavajući na proteste koji se trenutno održavaju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Huawei MatePad Pro dostupan u prednarudžbi

Huawei MatePad Pro dostupan u prednarudžbi

02.06.2020. komentiraj

Huawei MatePad Pro, flagship tablet predstavljen krajem veljače u Barceloni, odsad je dostupan i na hrvatskom tržištu. Tablet koji se odlikuje vrhunskim dizajnom i moćnim preformansama, dostupan je u prednarudžbi od 1. lipnja kod ovlaštenih distributera. Korisnici koji se u prva dva tjedna odluče prednaručiti tablet, na poklon će dobiti M-pencil stylus i pripadajuću Smart Magnetic tipkovnicu, ističu u Huaweiju.

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

01.06.2020. komentiraj

Sabrent se priprema predstaviti masivni SSD M.2 disk od 8TB i on bi narednih nekoliko godina trebao biti rješenje gamerima za pohranu igara koje imaju, što znači da ne bi morali uklanjati ijednu od njih sa svojih računala.