Xiaomi prodao više mobitela od Huaweija u veljači 2020.

Xiaomi prodao više mobitela od Huaweija u veljači 2020.

Xiaomi je prestigao Huawei i postao treći svjetski proizvođač pametnih telefona, ako se gledaju pošiljke u veljači ove godine. Značajan je to uspjeh je nikad dosad Xiaomi nije postigao tako nešto.

Naravno, na ruku mu ide činjenica da Huawei ima problema zbog američkih sankcija i zapravo van granica Kine te njene okolice, nije prisutan. No, svejedno to ne umanjuje uspjeh koji je Xiaomi dosegnuo.

Konkretno, Xiaomi je zabilježio šest milijuna isporuka u veljači, a Huawei njih 5,5 milijuna. Na prvom je mjestu Samsung s 18,2 milijuna isporučenih pametnih telefona, a na drugom Apple s 10,2 milijuna isporučenih iPhonea. Na petom se mjestu s četiri milijuna isporučenih uređaja nalazi Oppo i na šestom je vivo s 3,6 milijuna.

Ukupno, u veljači je isporučeno 62 milijuna pametnih telefona, što je na svjetskoj razini pad od 32 posto, odnosno, pad od 29 posto ukoliko gledamo prodane uređaje. Naravno, to ne treba čuditi jer pandemija koronavirusa usporila je sve već prošli mjesec i za očekivati je da će ožujak polučiti još gore rezultate, kao što će biti još i gori u travnjua, ako se ovo stanje nastavi.

Primjerice, situacija bi bila bitno bolja da je sve normalno, da se održao Mobile World Congress (MWC) u Barceloni tijekom veljače, da su predstavljeni na pompozniji način novi pametni telefoni najvećih proizvođača. Bila bi sjajna da nema sankcija Huaweiju i da stvari funkcioniraju bez sličnih prepreka.

Uostalom, dovoljno je vidjeti blagdanski prosinac, u kojem je Apple isporučio 25 milijuna uređaja, Samsung 20 milijuna, Huawei gotovo 15 milijuna i Xiaomi gotovo 12 milijuna.

Ali, tako je kako je, nitko ovo ne može promijeniti nekim čarobnim štapićem i svi skupa moramo se strpiti, čekati da kriza prođe, da se kupovna moć građana vrati, ekonomije oporave i brojke kao ove krenu uzlaznom putanjom...

Još iz kategorije

Najjači Raspberry Pi dosad ima 8GB RAM

Najjači Raspberry Pi dosad ima 8GB RAM

06.06.2020. komentiraj

Raspberry Pi Foundation udvostručila je maksimalnu količinu dostupne radne memorije (RAM) u svom Raspberry Pi 4 pa on sad ima 8GB te se prodaje za 75 američkih dolara. A kako bi se izvukla korist iz te radne memorije, Raspberry Pi Foundation na tržište izbacuje i novu 64-bitnu verziju svog operativnog sustava, koji se trenutno nalazi u ranoj beta fazi.

Uskoro i Huawei prijenosna računala na hrvatskom tržištu

Uskoro i Huawei prijenosna računala na hrvatskom tržištu

05.06.2020. komentiraj

Huawei je u Zagrebu predstavio nove proizvode za ljeto 2020. godine, ali i najavio skori dolazak svojih prijenosnih računala na domaće tržište. Kako ističe Norman Muller iz Huaweija prvi prijenosnici mogu se očekivati na tržištu negdje u jesen ove godine. To će zasigurno pokazati, kako tvrdi Muller da Huawei nije samo kompanija koja proizvodi pametne telefon3e nego i sve druge uređaje od pametnih nosivih uređaja, ali i računala.

IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

IDC procjenjuje da će ove godine tržište pametnih telefona pasti za 11,9 posto

05.06.2020. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona prema prognozi IDC-a past će 11,9 posto na godišnjoj razini s krajem 2020., što znači da bi trebalo biti isporučeno oko 1,2 milijardi uređaja.