Windows 3.0 File Manager postao open source i radi na Windows 10

Windows 3.0 File Manager postao open source i radi na Windows 10

Aplikacije su osvojile svijet, sve se vrti oko njih i u centru su pažnje developera te kompanije u kojima ili za koje rade. Zato su upravitelji datotekama (eng., file managers) pali debelo u drugi plan, iako su kroz devedesete godine prošlog stoljeća bili ono što je svijet aplikacija danas. Svejedno, činjenica da se Microsoft odlučio omogućiti Windows 3.0 File Manager kao open source radovat će nemali broj ljudi.

Posebno jer se može pokretati i na Windows 10 operativnom sustavu! I nije ovaj Microsoftov potez samo igranje na kartu nostalgije već ima svoj smisao. Pojednostavljena je verzija naprednijeg i modernijeg Windows File Explorera pa samim time služi kao testna varijanta, temelj za rad s njim, način na koji se može bolje shvatiti... Ujedno, nudi Windows File Manager nudi korisnu mogućnost odvajanja dvaju prozora i MDI (multiple document interface ), što oš uvijek može biti korisno kad se radi s računalima ili za pametne telefone i tablete. Dakle, može se ponešto i pronaći primjenjivo za ovo doba.

Također, dolazi u dva "okusa". Jedna je jednostavna, s dovoljno promjena da zapravo bude kao softver kompatibilan za novije verzije Microsoft Visual Studio i Windows 10. A druga verzija je nešto kompliciranija, ima podosta promjena i čini softver korisnim u svakom smislu. Primjerice, dodani su prečaci kao copy (Ctrl+C) i paste (Ctrl+V). Time se mnogo toga olakšava, a nekad nije postojalo, sjetit će se nešto stariji korisnici.

A sad nostalgija... Windows File Manager pojavio se 1990. i zapravo predstavlja povijest samih računala, odnosno, onoga kakva su bila nekad. Uz njega se radilo na grafičkim korisničkim sučeljima (GUI), imao je MDI mogućnosti pa se odjednom i zasebno moglo raditi na nekoliko različitih dokumenata, odnosno, sučelja... Ironično, File Explorer, nasljednik File Managera, nema ništa od toga.

Entuzijastima sve to može biti zanimljivo kako bi shvatili odakle ono što imamo danas i u Microsoftu su toga svjesni pa su ponudili djelić povijesti na dlanu.

Još iz kategorije

AOC na Gamescomu predstavlja širok raspon gaming monitora

AOC na Gamescomu predstavlja širok raspon gaming monitora

13.07.2018. komentiraj

AOC je najavio kako će i ove godini biti na Gamescomu u Njemačkoj gdje će predstaviti širok raspon svojih gaming monitora među kojima će biti i AGON monitori s brzinom osvježavanja do 240 Hz.

Tri nova modela Xiaomija službeno dostupna u Hrvatskoj

Tri nova modela Xiaomija službeno dostupna u Hrvatskoj

12.07.2018. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi nastavio je sa širenjem ponude uređaja na hrvatskom tržištu. Tako su od sada u ponudi tri nova modela, a riječ je o Mi MIX 2S, Redmi Note 5 i Redmi S2.

Brojni noviteti u HP-ovim serijama Envy i Elite

Brojni noviteti u HP-ovim serijama Envy i Elite

12.07.2018. komentiraj

Tvrtka HP predstavila je nove linije prijenosnih i stolnih računala te monitora osmišljenih za korištenje u poslovnom i kućnom okruženju. Najnoviji portfelj računala Elite i Envy odlikuje se modernim dizajnom, snažnim performansama i svestranosti predstavljenih proizvoda.