Veliki rast potražnje za QLC SSD-ovima

Veliki rast potražnje za QLC SSD-ovima

Foto: DepositPhotos

Micron je prije samo dvije godine postao prva kompanija kojoj je uspjelo plasirati na komercijalno tržište proizvod baziran na QLC (quad-level-cell) tehnologiji. Odmah je taj put slijedio Intel, ali nije se još uvijek adaptirala na adekvatan način, ponajviše iz razloga što je skupa. Odnosno, bila je skupa!

Aktualno stanje na tržištu sugerira da će cijene pasti jer tehnologiji se okreće ne samo industrija, već i privatni korisnici.

Naime, zniman pad cijene SSD diskova mogao bi napokon pomoći da QLC zaživi u punom sjaju. Govori to aktualna situacija, u kojoj kompanija kao Amazon i Samsung nude SSD diskove od 1TB ili 8TB, uz korištenje QLC tehnologije.

Inače, sami naziv sugerira da QLC tehnologija omogućava da jedna ćelija čuva četiri bita podataka. Samo, problem po tom pitanju jest što QLC nudi slabije performanse i brzinu zbog te povećane gustoće pa proizvođači muku muče kako bi našli adekvatna rješenja za taj bitan problem.

Svakako, sad je potpuno jasno, QLC ima svoje mjesto na tržištu jer se tiče prvenstveno pametnih telefona, koji će imati povećani kapacitet i to ne samo svoj interni već će i SD kartice koje podržavaju prelaziti tih nekoliko terabajta kapaciteta. Bitan je to skok i pomak u mobilnom svijetu pa te smanjene performanse i brzina neće biti toliki problem. Uostalom, iz kompanija kao Samsung naglašavaju i da su brzine na razini onih koje nude SSD diskovi s ćelijama koje pohranjuju do tri bita (TLC).

A kad se govori o brzinama, primanje podataka odvijat će se s do 540Mbps, a brzina slanja podataka bit će do 520Mbps. Tako nešto će zadovoljiti i one zahtjevnije korisnike. Uz to, svaki SSD disk ove vrste dolazi s tri godine garancije, što korisnicima garantira bezbrižnost pri baratanju s podacima koji su im od značaja.

Sad samo treba vidjeti kako će tržište reagirati na QLC, koji podiže cijenu diskova i do gotovo tisuću dolara...

Još iz kategorije

Fotić kao web camera

Fotić kao web camera

22.09.2020. komentiraj

Canon Europe predstavlja EOS Webcam Utility – softver koji se može besplatno preuzeti, a omogućuje korisnicima povezivanje kompatibilnih Canonovih DSLR fotoaparata i modela PowerShot s računalom, Macom ili PC-jem, koji će ih prepoznati kao USB web-kamere. Uklanjajući potrebu za dodatnom opremom, softver EOS Web Utility omogućit će korisnicima da zamijene postojeće web-kamere i dožive kvalitetne virtualne sastanke i videokonferencije putem Canonova fotoaparata.

Podaci na sigurnom uz Kingston DataTraveler 2000 Encrypted USB disk

Podaci na sigurnom uz Kingston DataTraveler 2000 Encrypted USB disk

21.09.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe na tržište donosi DataTraveler 2000 enkriptiranog USB diska kapaciteta 128GB. DataTraveler 2000 sadrži alfanumeričku tipkovnicu koja omogućava korisnicima zaključavanje uređaja kombinacijom riječi i brojeva za jednostavan PIN koji pruža dodatnu razinu sigurnosti. Za još više sigurnosti, značajka automatskog zaključavanja se aktivira čim se uređaj nepropisno odvoji s glavnog uređaja.

PlayStation 5 dolazi 19. studenog na europsko tržište

PlayStation 5 dolazi 19. studenog na europsko tržište

20.09.2020. komentiraj

Sony Interactive Entertainment je najavio kako će oba modela PlayStation 5 konzole stići na europsko tržište 19. studenog. Preporučena cijena modela s Ultra HD Blu-Ray čitačem iznosi 499,99€, dok za digitalni model iznosi 399,99€.