Veliki rast potražnje za QLC SSD-ovima

Veliki rast potražnje za QLC SSD-ovima

Foto: DepositPhotos

Micron je prije samo dvije godine postao prva kompanija kojoj je uspjelo plasirati na komercijalno tržište proizvod baziran na QLC (quad-level-cell) tehnologiji. Odmah je taj put slijedio Intel, ali nije se još uvijek adaptirala na adekvatan način, ponajviše iz razloga što je skupa. Odnosno, bila je skupa!

Aktualno stanje na tržištu sugerira da će cijene pasti jer tehnologiji se okreće ne samo industrija, već i privatni korisnici.

Naime, zniman pad cijene SSD diskova mogao bi napokon pomoći da QLC zaživi u punom sjaju. Govori to aktualna situacija, u kojoj kompanija kao Amazon i Samsung nude SSD diskove od 1TB ili 8TB, uz korištenje QLC tehnologije.

Inače, sami naziv sugerira da QLC tehnologija omogućava da jedna ćelija čuva četiri bita podataka. Samo, problem po tom pitanju jest što QLC nudi slabije performanse i brzinu zbog te povećane gustoće pa proizvođači muku muče kako bi našli adekvatna rješenja za taj bitan problem.

Svakako, sad je potpuno jasno, QLC ima svoje mjesto na tržištu jer se tiče prvenstveno pametnih telefona, koji će imati povećani kapacitet i to ne samo svoj interni već će i SD kartice koje podržavaju prelaziti tih nekoliko terabajta kapaciteta. Bitan je to skok i pomak u mobilnom svijetu pa te smanjene performanse i brzina neće biti toliki problem. Uostalom, iz kompanija kao Samsung naglašavaju i da su brzine na razini onih koje nude SSD diskovi s ćelijama koje pohranjuju do tri bita (TLC).

A kad se govori o brzinama, primanje podataka odvijat će se s do 540Mbps, a brzina slanja podataka bit će do 520Mbps. Tako nešto će zadovoljiti i one zahtjevnije korisnike. Uz to, svaki SSD disk ove vrste dolazi s tri godine garancije, što korisnicima garantira bezbrižnost pri baratanju s podacima koji su im od značaja.

Sad samo treba vidjeti kako će tržište reagirati na QLC, koji podiže cijenu diskova i do gotovo tisuću dolara...

Još iz kategorije

Xiaomi predstavio nove AIoT proizvode za pametni način života

Xiaomi predstavio nove AIoT proizvode za pametni način života

28.07.2021.

Xiaomi je predstavio paletu AIoT proizvoda koji poboljšavaju pametna iskustva u svim aspektima života korisnika i to Mi Router AX9000, Mi 2K Gaming Monitor 27 ’’, Mi Electric Scooter 3, Redmi Buds 3 Pro i Mi Smart Air Fryer 3.5L.

Iz Samsunga tvrde kako će se otvoriti novo poglavlje inovacija pametnih telefona

Iz Samsunga tvrde kako će se otvoriti novo poglavlje inovacija pametnih telefona

28.07.2021.

Što očekivati za nadolazeći Galaxy Unpacked 2021: Get Ready to Unfold, koji će se održati 11. kolovoza u 16:00 sati putem službenog YouTube kanala tvrtke, kao i službene web stranice., najavio je TM Roh, predsjednik i voditelj odjela za mobilne komunikacije, Samsung Electronics i dodao kako je tvrtka razvila svoju Galaxy Z seriju pametnih telefona koja će preoblikovati način na koji doživljavamo pametni telefon te donijeti potpuno novo korisničko iskustvo.

TWS bežićne slušalice bilježe izniman rast popularnosti

TWS bežićne slušalice bilježe izniman rast popularnosti

27.07.2021.

Prave bežične slušačice (TWS - truly wireless) na globalnom tržištu stoje daleko bolje od onih s tradicionalnim bluetooth povezivanjem, za što treba zahvaliti činjenici da dobivaju sve više značajki koje su nekad bile namijenjene premium headsetovima.