Veliki HDD-i obaraju rekorde u prodaji

Veliki HDD-i obaraju rekorde u prodaji

Foto: Fotolia

Pohrana podataka posljednjih se deset godina okrenula prema SSD (solid state drive) tehnologiji jer je brža no ona što nudi tvrdi disk (HDD), ali s obzirom na famu o podosta višim cijenama novije tehnologije, HDD se još uvijek ne miče s tržišta pa samim time ima relevantnost kad se radi o pohrani podataka.

Pokazuju to i podaci za prvi kvartal ove godine, gdje je osjetna migracija korisnika prema SSD diskovima, ali bez obzira na pad broja prodanih "tvrdih" diskova, porastao je kapacitet koji se na tim prodanim urejima nalazi.

Konkretnije, HDD bilježi rekord tržišta za jedan kvartal s minimalno 288 eksabajta (EB) kapaciteta na svim prodanim diskovima. Ukupno, isporučeno je 64,17 milijuna HDD diskova. To je 8,4 posto slabije no u istom razdbolju lani.

To pokazuje jasan trend jer prodaja računala je porasla zbog pandemije koronavirusa. Naime, 83,98 milijuna osobnih računala isporučeno je kroz prvi kvartal, ali samo 34,97 milijuna ima HDD. Od toga je 14,79 milijuna stolnih računala i 20,18 milijuna prijenosnih računala.

Što se prosječnog kapaciteta tiče, on je iznosio 1,82TB, od čega 2,13TB kod stolnih i 1,58TB kod prijenosnih računala. Zbog toga se i došlo do između 288 i 303 eksabajta. U istom razdoblju lani ukupni kapacitet bio je oko 278 milijuna. Podosta "podiže" taj kapacitet prodaja 3,5-inčnih diskova za servere, korporacije i slične veće sustave, koji u prosjeku "teže" 12TB.

Kad smo kod proizvođača, na prom mjestu je Seagate s 42,9 posto udjela na tržištu, WDC slijedi s 36 posto i Toshiba je na 21,1 posto.

Ono što se u cijeloj priči može zaključiti jest da će HDD imati svoje mjesto na tržištu upravo zbog činjenice da itekako dobro koristi kao pomoćni disk. Pa tako SSD koristi za "bootanje" i pohranu osnovnih stvari na računalu, a HDD za sve ostalo. Zato ne trebaju čuditi sve ove brojke.

Još iz kategorije

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

23.06.2021.

Tvrtka Samsung Electronics nedavno je objavila kako su modeli televizora The Terrace , premium televizori namijenjeni stilu života na otvorenom, prvi u industriji verificirani za vrhunsku vidljivost i prikaz slike na otvorenom. Ova potvrda dolazi od američke tvrtke Underwriters Laboratories (UL), globalne neovisne znanstvene organizacije za sigurnost s više od jednog stoljeća iskustva u pokretanju inovacija sigurnosnih rješenja.

Samsung spašava Googleov Wear OS

Samsung spašava Googleov Wear OS

22.06.2021.

Samsung je 2014. odbacio Googleov Wear OS i okrenuo se Tizenu kao operativnom sustavu za svoje pametne satove, ali stiglo je vrijeme za povratak Googleu, što uvelike pomaže i toj kompaniji jer nakon Applea, Samsung je najjači proizvođač pametnih satova.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

21.06.2021.

Appleovi iPhonei dominiraju na listi najbolje prodavanih pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine, a to podrazumijeva ne samo količinu već i vrijednost, navodi Counterpoint Research u istraživanju.