Usporenje tržišta pametnih zvučnika, čekaju se nova rješenja i usluge

Usporenje tržišta pametnih zvučnika, čekaju se nova rješenja i usluge

Američko tržište pametnih zvučnika nastavilo se smanjivati tijekom drugom. tromjesečja ove godine bilježeći pad od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema analizi Omdije. Iako su pametni zvučnici brenda Amazon porasli za 33 posto tijekom tromjesečja u odnosu na prošlu godinu, drugi brendovi poput Googlea i Applea zabilježili su pad od 31 posto, odnosno 57 posto.

S obzirom na brzi rast tržišta pametnih zvučnika u SAD-u u posljednjih nekoliko godina, stopa penetracije pametnih zvučnika u SAD-u porasla je s 36 posto u 2017. na samo 52 posto u 2021. što ukazuje na to da su robne marke manje aktivne u odnosu na prethodne godine. Od travnja 2022. više od 35 modela pametnih zvučnika se više ne proizvodi. Kako stvari stoje 46 proizvođača odnosno brendova ili čak 63 posto nije na tržište izbacilo o novi pametni zvučnik od 2019., a 34 proizvođača ili brendova odnosno 46 posto nije na tržište izbacilo novi pametni zvučnik od 2018.

“Budući da broj novih pametnih zvučnika je sve manji, Omdia vjeruje da će novi uređaji biti uvedeni na tržište kada se na tržištu pokaže potreba zbog potencijalnih novih usluga jer sada postoji vrlo velika instalirana baza uređaja. Ova visoka stopa penetracije mogla bi smanjiti potražnju za zamjenskim zvučnicima istovremeno promičući nove mogućnosti kao što su skrb za starije osobe, nadzor zdravstvene skrbi i sigurnosne značajke odnosno usluge,” rekao je Teik Chuan Goh, viši analitičar u Omdiji.

U  drugom kvartalu ove godine Francuska, Njemačka i UK zabilježile su 3,6 milijuna isporuka pametnih zvučnika, a Amazon predstavlja čak 80 posto isporuka. Južna Koreja, Kina i Australija predstavljale su 21 milijun isporuka pametnih zvučnika. Alibaba je bio tržišni lider s 36 posto isporuka tijekom tromjesečja. Baidu je bio drugi, a slijede ga Xiaomi i Huawei.

“Sljedeći korak za pametne zvučnike bit će mnogo teži i kontroverzniji – pokušati učiniti pomoćnika aktivnijim u domu bez narušavanja privatnosti ili smetnje. Ukratko, proaktivniji i inteligentniji digitalni pomoćnik je sljedeći za pametne zvučnike, ali hoće li to biti dovoljno da ponovno pokrene industriju koja je u zastoju” zaključio je Goh.

Još iz kategorije

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

28.11.2022.

Prekidi u najvećem pogonu Hon Hai Technology Groupa u Kini mogli bi ovaj mjesec smanjiti proizvodnju iPhonea za najmanje 30 posto, izvijestio je Reuters. Politika nulte borbe protiv COVID-19 u zemlji nedavno je izazvala široke prosvjede radnika.

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

28.11.2022.

Početkom Adventa globalni tehnološki brend HONOR u Hrvatskoj je snizio cijene svojih trenutačno najpopularnijih pametnih telefona te tako mnogima olakšao kupovinu darova ovih blagdana. Prepuni inovativnih značajki, s dugotrajnom baterijom i povoljnom cijenom, ovi pametni proizvodi nude pregršt naprednih rješenja za današnji digitalni način života te će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Donosimo pregled HONOR uređaja na božićnoj akciji za svačiji ukus i džep.

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

25.11.2022.

Nakon suradnje s Warner Brosom u sklopu projekta Batmobile, zagrebački start-up CircuitMess upravo je postigao novi veliki uspjeh. Otvorili su suradnju sa Sam’s clubom - podružnicom američkog Walmarta čiji predstavnici su prepoznali kvalitetu novog edukacijskog proizvoda Chatter 2.0 te ga naručili u 17,670 primjeraka. Vrijednost ove narudžbe je milijun i tristo dvadeset pet tisuća dolara.