Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

Foto: DepositPhotos

Sabrent se priprema predstaviti masivni SSD M.2 disk od 8TB i on bi narednih nekoliko godina trebao biti rješenje gamerima za pohranu igara koje imaju, što znači da ne bi morali uklanjati ijednu od njih sa svojih računala.

U vremenu kad Steam i konkurentske platforme samo povećavaju broj igara, tako nešto je idealno. Samo, naravno, cijena ovog diska bit će paprena i na to se treba pripremiti. Ali, srećom po one koji si neće moći priuštiti skupocjeni model, u prodaji će biti i modeli manjeg kapaciteta, ali odličnih performansi.

Samo, treba znati i da je M.2 daleko bolji od ostatka ponude jer ne treba nikakve kabele i izgleda kao žvakača guma pa ne zauzima previše prostora. Ostali modeli su klasični 2,5 inčni i zahtijevaju sve što SSD diskovi u našim računalima i inače zahtijevaju pri spajanju i radu. Naravno, M.2 model je i brži od ostalih.

Koliko, ne zna se. Sabrent ne želi otkriti nikakve detalje osim kapaciteta i samog SSD modela. Brzina i ostale performanse ostat će za neka druga vremena. Srećom, detalji o slabijim modelima su predstavljeni pa se prema njima može pretpostaviti koliko moćan će biti najmoćniji disk.

Dakle, uz Rocket Q 8TB SSD dolazi i dvostruko manji, odnosno, disk s dvostruko manje kapaciteta. Njegova brzina čitanja je 3400MB/s, a brzina pisanja 3000MB/s. Kod Rocket Q 2TB brzina čitanja je 3200MB/s i brzina pisanja 3000MB/s. Ima i disk od 1TB, čija je brzina čitanja također 3200MB/s, ali brzina ispisivanja podataka je 2000MB/s. Posljednji model je onaj od 500GB i brzina čitanja mu je 2000MB/s, a brzina pisanja 1000MB/s.

Inače, Rocket modeli koriste QLC (quad-level cell) NAND flash memoriju, uparenu sa Sabrentovim RKT 303 kontrolerom, a riječ je vjerojatno o Phison E12S. Ovo sve je samo potvrda da SSD diskovi s TLC (triple-level cell) prelaze polako i sigurno na QLC.

I na kraju, cijena... Model od 4TB košta 749,99 američkih dolara, što je za gamere sasvim sigurno još uvijek preskupo, u globalu. Isto tako, model od 8TB, načinjen od prestižnije tehnologije, bit će barem dvostruko skuplji.

Još iz kategorije

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

Vrijedni pokloni na dar uz Huawei P40 Pro+ u prednarudžbi

03.07.2020. komentiraj

Novi Huawei P40 Pro+ dostupan je na hrvatskom tržištu. Preporučena maloprodajna cijena iznosi 9.999 kuna, a ako se uređaj prednaruči odmah, na dar se dobiva Watch GT 2e pametni sat i najnoviji Huawei SuperCharge bežični punjač od 40 W. Korisnici će uz ova dva besplatna uređaja na dar dobiti i 12 mjeseci besplatnog prostora na Huawei Cloudu od čak 50 GB. Ponudu je moguće iskoristiti kod prodajnih partnera do 15. srpnja ili do isteka zaliha.

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

Samsung predstavio najnovijeg člana Galaxy A obitelji – Galaxy A31

03.07.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung predstavila je novi Samsung Galaxy A31 pametni telefon koji dolazi s multifunkcionalnom četverostrukom kamerom, vrhunskim Infinity-U zaslonom i snažnom baterijom od 5,000 mAh-a. Također, dolazi s poboljšanim mogućnostima i inovacijama koje odlikuju popularnu Galaxy A obitelj, tvrde u kompaniji.

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

Predstavljen Cat S42 novi telefon za teške zadatke

02.07.2020. komentiraj

Bullitt Group, globalni nositelj licence za Cat telefone, predstavio je danas u Londonu Cat S42, otporan i pouzdan pametni telefon spreman za  ekstremne uvjete. Uređaj je dostupan za prednarudžbe, a prve isporuke u Hrvatskoj se očekuju 14. srpnja ove godine.