Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

Foto: DepositPhotos

Sabrent se priprema predstaviti masivni SSD M.2 disk od 8TB i on bi narednih nekoliko godina trebao biti rješenje gamerima za pohranu igara koje imaju, što znači da ne bi morali uklanjati ijednu od njih sa svojih računala.

U vremenu kad Steam i konkurentske platforme samo povećavaju broj igara, tako nešto je idealno. Samo, naravno, cijena ovog diska bit će paprena i na to se treba pripremiti. Ali, srećom po one koji si neće moći priuštiti skupocjeni model, u prodaji će biti i modeli manjeg kapaciteta, ali odličnih performansi.

Samo, treba znati i da je M.2 daleko bolji od ostatka ponude jer ne treba nikakve kabele i izgleda kao žvakača guma pa ne zauzima previše prostora. Ostali modeli su klasični 2,5 inčni i zahtijevaju sve što SSD diskovi u našim računalima i inače zahtijevaju pri spajanju i radu. Naravno, M.2 model je i brži od ostalih.

Koliko, ne zna se. Sabrent ne želi otkriti nikakve detalje osim kapaciteta i samog SSD modela. Brzina i ostale performanse ostat će za neka druga vremena. Srećom, detalji o slabijim modelima su predstavljeni pa se prema njima može pretpostaviti koliko moćan će biti najmoćniji disk.

Dakle, uz Rocket Q 8TB SSD dolazi i dvostruko manji, odnosno, disk s dvostruko manje kapaciteta. Njegova brzina čitanja je 3400MB/s, a brzina pisanja 3000MB/s. Kod Rocket Q 2TB brzina čitanja je 3200MB/s i brzina pisanja 3000MB/s. Ima i disk od 1TB, čija je brzina čitanja također 3200MB/s, ali brzina ispisivanja podataka je 2000MB/s. Posljednji model je onaj od 500GB i brzina čitanja mu je 2000MB/s, a brzina pisanja 1000MB/s.

Inače, Rocket modeli koriste QLC (quad-level cell) NAND flash memoriju, uparenu sa Sabrentovim RKT 303 kontrolerom, a riječ je vjerojatno o Phison E12S. Ovo sve je samo potvrda da SSD diskovi s TLC (triple-level cell) prelaze polako i sigurno na QLC.

I na kraju, cijena... Model od 4TB košta 749,99 američkih dolara, što je za gamere sasvim sigurno još uvijek preskupo, u globalu. Isto tako, model od 8TB, načinjen od prestižnije tehnologije, bit će barem dvostruko skuplji.

Još iz kategorije

Xiaomi predstavio nove AIoT proizvode za pametni način života

Xiaomi predstavio nove AIoT proizvode za pametni način života

28.07.2021.

Xiaomi je predstavio paletu AIoT proizvoda koji poboljšavaju pametna iskustva u svim aspektima života korisnika i to Mi Router AX9000, Mi 2K Gaming Monitor 27 ’’, Mi Electric Scooter 3, Redmi Buds 3 Pro i Mi Smart Air Fryer 3.5L.

Iz Samsunga tvrde kako će se otvoriti novo poglavlje inovacija pametnih telefona

Iz Samsunga tvrde kako će se otvoriti novo poglavlje inovacija pametnih telefona

28.07.2021.

Što očekivati za nadolazeći Galaxy Unpacked 2021: Get Ready to Unfold, koji će se održati 11. kolovoza u 16:00 sati putem službenog YouTube kanala tvrtke, kao i službene web stranice., najavio je TM Roh, predsjednik i voditelj odjela za mobilne komunikacije, Samsung Electronics i dodao kako je tvrtka razvila svoju Galaxy Z seriju pametnih telefona koja će preoblikovati način na koji doživljavamo pametni telefon te donijeti potpuno novo korisničko iskustvo.

TWS bežićne slušalice bilježe izniman rast popularnosti

TWS bežićne slušalice bilježe izniman rast popularnosti

27.07.2021.

Prave bežične slušačice (TWS - truly wireless) na globalnom tržištu stoje daleko bolje od onih s tradicionalnim bluetooth povezivanjem, za što treba zahvaliti činjenici da dobivaju sve više značajki koje su nekad bile namijenjene premium headsetovima.