USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

Foto: Pixabay

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Nadalje, USB4 će omogućavati brzinu od 40Gbps, što je ekvivalent Thunderboltu 3, koji je u ovom trenutku najbolji na tržištu. Ujedno, to je dvostruko brže no prethodnik USB 3.2 pa je već po tome jasno koliki će se tehnološki napredak načiniti na polju međusobnog spajanja raličitih uređaja. Inače, USB je standard koji se koristi za isporuku snage i podataka za mnoge uređaje, uključujući pametne telefone.

Pozitivno je što će s USB4 napokon stariji A i B micro portovi otići u prošlost. Naime, USB-C će biti doslovno standard, ono čemu se industrija okreće.

Pritom se misli na činjenicu da proizvođači i korisnici više ne moraju brinuti o tome je li punjač kompatibilan s određenim modelom uređaja jer uz USB-C svi će biti kompatibilni sa svim uređajima i to je iznimno bitno. Jer, sigurno ste mnogo puta koristili punjač koji nije isti brand kao vaš pametni telefon, ili nije stigao uz vaš model pametnog telefona, što je iznimno utjecalo na vrijeme potrebno da se baterija napuni.

Odlična je to vijest jer ljudi se danas koriste s više uređaja nego ikad, a ujedno koriste i više podataka nego ikad. Ako se računa na poznatu ljudsku nestrpljivost, jasno je da brzina prijenosa (i kolanja) svih tih podataka čini bitnu razliku na tržištu. Više nego ikad prije, u svakom slučaju. Naravno, problemi postoje, a vezani su uz mogućnosti određenog uređaja.

Ukratko, najveće prednosti USB4 su dvosmjerna brzina od 40Gbps, višestruki protokoli vezani uz podatke i display koji učinkovito koriste maksimalni bandwith te kompatibilnost s USB 3.2, USB 2.0 i Thunderbolt 3.

Još iz kategorije

Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

Opet problemi s malwareom na Google Play Storeu, ovaj puta ugroženo 300 milijuna korisnika

10.10.2019. komentiraj

Google neće po dobrome pamtiti rujan ove godine, tijekom kojeg je u popularnoj trgovini za aplikacije Google Play Store otkrivene 172 zaražene aplikacije s više od 335 milijuna preuzimanja, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

Izašao Manjaro Linux 18.1.0 Juhraya

Izašao Manjaro Linux 18.1.0 Juhraya

10.10.2019. komentiraj

Linux distribucija Manjaro dobila je najnoviju verziju - Manjaro 18.1.0 - Juhraya. I prva zanimljivost pri instalaciji softvera jest da se može izabrati uopće ne postaviti uz njega neki od office paketa.

Do 2028. oko 240 uređaja dolazit će sa fleksibilnim ili savitljivim ekranima

Do 2028. oko 240 uređaja dolazit će sa fleksibilnim ili savitljivim ekranima

07.10.2019. komentiraj

Savitljivi mobiteli, čiji se zasloni mogu zakretati u nekoliko smjerova pa “pretvarati” pametni telefon u tablet ili obrnuto, još uvijek nisu zaživjeli punim plućima, ali do 2028. bi ih na tržištu trebalo biti 228 milijuna, a ukupno bi tako nešto bilo moguće na čak 240 uređaja raznih proizvođača.