Unatoč rastu na svim većim tržištima u četvrtom kvartalu, Samsung se nalazi pod velikim pritiskom

Unatoč rastu na svim većim tržištima u četvrtom kvartalu, Samsung se nalazi pod velikim pritiskom

Foto: Samsung

Prema posljednjim podacima, Android je i dalje najpopularnija mobilna platforma, čiji su udjeli u prodaji pametnih telefona nastavili s rastom na svakom većem tržištu u četvrtom kvartalu 2013. godine, te su udjeli na nekim tržištima, kao što je europsko, narasli i do 69 posto. Međutim, priča se mijenja kada se pogleda što stoji iza tog rasta.

Samsung, proizvođač mobilnih uređaja koji predvodi u distribuciji Googleovog operativnog sustava, je pod sve većim pritiskom u većini regija, jer je suočen s lokalnim proizvođačima na tržištima kao što je kinesko, gdje je kompanija Xiaomi predvodila prodaju u kvartalu.

S druge strane, unatoč tome što je Apple zabilježio ukupan pad, njihov iPhone 5 model i dalje privlači korisnike u high-end segment. Na ključnim tržištima poput SAD-a, gdje je Apple prije godinu dana zabilježio pad od 6 posto, kompanija je zabilježila nešto malo manje od 44 posto prodaje u blagdanskom periodu.

U izvješću se navodi da je Samsung zabilježio 40,3-postotni udio u prodaji na pet velikih europskih tržišta (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska), što je smanjenje od 2,2 postotna boda. Na ključnom kineskom tržištu, Samsung je zabilježio udio u prodaji od 23,7 posto, što je otprilike jednak udio koji je kompanija ostvarila u prethodnoj godini.

Pad Samsungove prodaje, osobito kod uređaja s visokim maržama, bio je popraćen padom rasta profita, a analitičar Dominic Sunnebo navodi da je razlog tome to što se svi fokusiraju na velik rast Kine, gdje su lokalni proizvođači uspjeli pridobiti velike mase i tako predvoditi prodaju u kvartalu.

Analitičar navodi da je kompanija Xiaomi u prosincu pretekla i Apple i Samsung, te je sada vodeća po prodaji smartphone uređaja u Kini, što je doista izvanredan uspjeh za brand koji je nastao 2010. godine i koji prodaje svoje uređaje isključivo online putem.Kombinacija odličnih specifikacija, niske cijene i smisla za promociju kroz online i društvene platforme, pokazalo se kao pun pogodak za privlačenje kineskih korisnika.

Microsoftov Windows Phone platforma i dalje zauzima treće mjesto, ali za razliku od Applea, Windows Phone OS se nalazi u kontinuiranoj fazi rasta, te je Latinska Amerika jedina regija gdje je zabilježen pad u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč rastu, udio Windows Phone uređaja je i dalje nizak, te je na svom najvećem tržištu, Europi, zadržao prošlogodišnji udio od 10 posto u prodaji svih smartphone uređaja. Windows Phone je tako tri uzastopna mjeseca uspio zadržati dvoznamenkasti udio u Europi.

Još iz kategorije

Još bolji mobilni gaming uz ove tri opcije

Još bolji mobilni gaming uz ove tri opcije

15.11.2019. komentiraj

Huawei je službeno predstavio HUAWEI nova 5T u kolovozu, a ovaj je uređaj odmah privukao brojne gaming entuzijaste svojim 6,26-inčnim ekranom i moćnim Kirin 980 čipom. Mobitel upogonjen na EMUI 9.1 sadržava značajke koje poboljšavaju gaming iskustvo – poput Game Acceleration, Uninterrupted Gaming i AppAssistant koji ne samo da blokiraju obavijesti koje odvraćaju pozornost, već i pružaju bolju kvalitetu slike.

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

Pametni satovi i narukvice našli put do kupaca, a potražnja oštro raste

13.11.2019. komentiraj

Tržište nosivih uređaja nastavlja s rastom i dogodine će, prognozira Gartner u svom novom izvješću koje se tiče ove industrije, dostići vrijednost od 52 milijarde američkih dolara, što je rast od 27 posto u odnosu na 2019. Pozitivne su to vijesti za proizvođače, koji su nekako došli na svoje poslije početnog lutanja i pesimizma kako im trud neće polučiti plodom. Ujedno, rast će se nastaviti i narednih godina.

AOC predstavio novi monitor Q27T1

AOC predstavio novi monitor Q27T1

12.11.2019. komentiraj

Kao što je najavljeno početkom ove godine, korisnici usmjereni na dizajn imaju priliku konačno na svoj radni stol staviti novi AOC Q27T1 monitor čiji dizajn potpisuje Porsche F.A Studio. Monitor od 68.6 cm (27 inča) s QHD rezolucijom IPS panela, dizajnom bez ruba i s tri strane skoro bez okvira, te jedinstvenim asimetričnim postoljem, spoj je živahnog dizajna i prvoklasne tehnologije koji posao pretvaraju u zadovoljstvo, a od sada je dostupan i u trgovinama.