Unatoč rastu na svim većim tržištima u četvrtom kvartalu, Samsung se nalazi pod velikim pritiskom

Unatoč rastu na svim većim tržištima u četvrtom kvartalu, Samsung se nalazi pod velikim pritiskom

Foto: Samsung

Prema posljednjim podacima, Android je i dalje najpopularnija mobilna platforma, čiji su udjeli u prodaji pametnih telefona nastavili s rastom na svakom većem tržištu u četvrtom kvartalu 2013. godine, te su udjeli na nekim tržištima, kao što je europsko, narasli i do 69 posto. Međutim, priča se mijenja kada se pogleda što stoji iza tog rasta.

Samsung, proizvođač mobilnih uređaja koji predvodi u distribuciji Googleovog operativnog sustava, je pod sve većim pritiskom u većini regija, jer je suočen s lokalnim proizvođačima na tržištima kao što je kinesko, gdje je kompanija Xiaomi predvodila prodaju u kvartalu.

S druge strane, unatoč tome što je Apple zabilježio ukupan pad, njihov iPhone 5 model i dalje privlači korisnike u high-end segment. Na ključnim tržištima poput SAD-a, gdje je Apple prije godinu dana zabilježio pad od 6 posto, kompanija je zabilježila nešto malo manje od 44 posto prodaje u blagdanskom periodu.

U izvješću se navodi da je Samsung zabilježio 40,3-postotni udio u prodaji na pet velikih europskih tržišta (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska), što je smanjenje od 2,2 postotna boda. Na ključnom kineskom tržištu, Samsung je zabilježio udio u prodaji od 23,7 posto, što je otprilike jednak udio koji je kompanija ostvarila u prethodnoj godini.

Pad Samsungove prodaje, osobito kod uređaja s visokim maržama, bio je popraćen padom rasta profita, a analitičar Dominic Sunnebo navodi da je razlog tome to što se svi fokusiraju na velik rast Kine, gdje su lokalni proizvođači uspjeli pridobiti velike mase i tako predvoditi prodaju u kvartalu.

Analitičar navodi da je kompanija Xiaomi u prosincu pretekla i Apple i Samsung, te je sada vodeća po prodaji smartphone uređaja u Kini, što je doista izvanredan uspjeh za brand koji je nastao 2010. godine i koji prodaje svoje uređaje isključivo online putem.Kombinacija odličnih specifikacija, niske cijene i smisla za promociju kroz online i društvene platforme, pokazalo se kao pun pogodak za privlačenje kineskih korisnika.

Microsoftov Windows Phone platforma i dalje zauzima treće mjesto, ali za razliku od Applea, Windows Phone OS se nalazi u kontinuiranoj fazi rasta, te je Latinska Amerika jedina regija gdje je zabilježen pad u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč rastu, udio Windows Phone uređaja je i dalje nizak, te je na svom najvećem tržištu, Europi, zadržao prošlogodišnji udio od 10 posto u prodaji svih smartphone uređaja. Windows Phone je tako tri uzastopna mjeseca uspio zadržati dvoznamenkasti udio u Europi.

Još iz kategorije

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

Uskoro stiže prvi 8TB M.2 SSD

01.06.2020. komentiraj

Sabrent se priprema predstaviti masivni SSD M.2 disk od 8TB i on bi narednih nekoliko godina trebao biti rješenje gamerima za pohranu igara koje imaju, što znači da ne bi morali uklanjati ijednu od njih sa svojih računala.

Novi Panasonicov objektiv L-Mount za digitalne fotoaparate punog kadra

Novi Panasonicov objektiv L-Mount za digitalne fotoaparate punog kadra

01.06.2020. komentiraj

Panasonic predstavlja novi zamjenjivi standardni objektiv sa zumom LUMIX S 20-60mm F3.5-5.6 (S-R2060) utemeljen na sustavu L-Mount za digitalne fotoaparate punog kadra bez zrcala s jednim objektivom iz serije LUMIX S. Fokusirajući se posebno na profesionalnu upotrebu, serija LUMIX S svojim fotoaparatima i objektivima visoke kvalitete nudi beskompromisnu fotografsku izražajnost.

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

ADATA predstavlja T5000C – vanjsku bateriju u pastelnim bojama s cvjetnim uzorkom

29.05.2020. komentiraj

ADATA Technology predstavlja vanjsku bateriju T5000C, kapaciteta 5000 mAh. Donoseći jedinstveni dizajnerski pristup vanjskim memorijama, kompaktni T5000C opremljen je prekrasno ugraviranim cvjetnim uzorkom osvježavajućeg, proljećem inspiriranog izgleda i ugodnog osjećaja na dodir. Baterija dolazi u dvije zračne, pastelne boje koje savršeno pristaju uz cvjetni uzorak. Osim sjajnog izgleda, T5000C donosi i sjajne karakteristike, uključujući USB tip A i tip C priključke koji podržavaju dvosmjerno punjenje.