Unatoč rastu na svim većim tržištima u četvrtom kvartalu, Samsung se nalazi pod velikim pritiskom

Unatoč rastu na svim većim tržištima u četvrtom kvartalu, Samsung se nalazi pod velikim pritiskom

Foto: Samsung

Prema posljednjim podacima, Android je i dalje najpopularnija mobilna platforma, čiji su udjeli u prodaji pametnih telefona nastavili s rastom na svakom većem tržištu u četvrtom kvartalu 2013. godine, te su udjeli na nekim tržištima, kao što je europsko, narasli i do 69 posto. Međutim, priča se mijenja kada se pogleda što stoji iza tog rasta.

Samsung, proizvođač mobilnih uređaja koji predvodi u distribuciji Googleovog operativnog sustava, je pod sve većim pritiskom u većini regija, jer je suočen s lokalnim proizvođačima na tržištima kao što je kinesko, gdje je kompanija Xiaomi predvodila prodaju u kvartalu.

S druge strane, unatoč tome što je Apple zabilježio ukupan pad, njihov iPhone 5 model i dalje privlači korisnike u high-end segment. Na ključnim tržištima poput SAD-a, gdje je Apple prije godinu dana zabilježio pad od 6 posto, kompanija je zabilježila nešto malo manje od 44 posto prodaje u blagdanskom periodu.

U izvješću se navodi da je Samsung zabilježio 40,3-postotni udio u prodaji na pet velikih europskih tržišta (Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska), što je smanjenje od 2,2 postotna boda. Na ključnom kineskom tržištu, Samsung je zabilježio udio u prodaji od 23,7 posto, što je otprilike jednak udio koji je kompanija ostvarila u prethodnoj godini.

Pad Samsungove prodaje, osobito kod uređaja s visokim maržama, bio je popraćen padom rasta profita, a analitičar Dominic Sunnebo navodi da je razlog tome to što se svi fokusiraju na velik rast Kine, gdje su lokalni proizvođači uspjeli pridobiti velike mase i tako predvoditi prodaju u kvartalu.

Analitičar navodi da je kompanija Xiaomi u prosincu pretekla i Apple i Samsung, te je sada vodeća po prodaji smartphone uređaja u Kini, što je doista izvanredan uspjeh za brand koji je nastao 2010. godine i koji prodaje svoje uređaje isključivo online putem.Kombinacija odličnih specifikacija, niske cijene i smisla za promociju kroz online i društvene platforme, pokazalo se kao pun pogodak za privlačenje kineskih korisnika.

Microsoftov Windows Phone platforma i dalje zauzima treće mjesto, ali za razliku od Applea, Windows Phone OS se nalazi u kontinuiranoj fazi rasta, te je Latinska Amerika jedina regija gdje je zabilježen pad u odnosu na prethodnu godinu. Unatoč rastu, udio Windows Phone uređaja je i dalje nizak, te je na svom najvećem tržištu, Europi, zadržao prošlogodišnji udio od 10 posto u prodaji svih smartphone uređaja. Windows Phone je tako tri uzastopna mjeseca uspio zadržati dvoznamenkasti udio u Europi.

Još iz kategorije

Xiaomi prodao preko 140 milijuna Redmi Note uređaja

Xiaomi prodao preko 140 milijuna Redmi Note uređaja

24.11.2020. komentiraj

Više od 140 milijuna Redmi Note uređaja prodano je na globalnoj razini, objavio je Xiaomijev podbrend Redmi na svom službenom Weibo računu. Prema podacima koje je objavila istraživačka tvrtka Omdia, cjelokupna Redmi Note 8 serija postala je druga najprodavanija serija pametnih telefona na svijetu i to u prvoj polovici 2020. godine. Ova je serija, ujedno, najprodavanija serija pametnih telefona u Kini, što dodatno potvrđuje njenu globalnu popularnost.

XPG predstavlja ventilator VENTO PRO 120 PWM

XPG predstavlja ventilator VENTO PRO 120 PWM

23.11.2020. komentiraj

XPG predstavlja ventilator XPG VENTO PRO 120 PWM. XPG VENTO PRO 120 PWM konstruiran je u suradnji s tvrtkom Nidec i prilagođen izbirljivim igračima i obožavateljima PC-ja koji žele najbolje u svijetu hlađenja računala.

Samsung objavio popis mobitela koji će dobiti nadogradnju One UI-a na verziju 3.0

Samsung objavio popis mobitela koji će dobiti nadogradnju One UI-a na verziju 3.0

21.11.2020. komentiraj

Samsung na godišnjoj razini proizvodi na desetke različitih modela pametnih telefona i čini se da bi ih uskoro mogao objediniti kroz One UI 3.0 baziranom na Android 11. Riječ je o ukupno 90 modela pametnih telefona i tableta, što znači da se južnokorejski tehnološki gigant odlučio na značajan potez.