Udio 5G pametnih telefona će se u 2021. udvostručiti spram prošle godine

Udio 5G pametnih telefona će se u 2021. udvostručiti spram prošle godine

Foto: DepositPhotos

Udio 5G pametnih telefona na globalnom tržištu porast će za 43 posto ove godine, što je više no dvostruko u odnosu na 19 posto iz 2020., navodi Omdia u svom istraživanju. Razlog za tako nešto jest činjenica da sve više uređaja niže i srednje klase nudi 5G mogućnosti.

Ipak, treba imati na umu da će 81 posto tih 5G pametnih telefona nuditi podršku samo za Sub6, srednju i nižu frekvenciju za 5G, koja podržava samo niže brzine prijenosa podataka. Istovremeno, 19 posto 5G pametnih telefona iz ove godine podržavat mmWave i Sub6, više frekvendije radijskog opsega, koji nude i brži prijenos podataka.

No, kako Kina počinje s komercijalizacijom mmWave usluge od iduće godine, udio uređaja koji ih podržava povećat će se na 32 posto i nastaviti s rastom.

Ali, cijene uređaja nastavit će padati, iako su i ovako već podosta niske pa tako oni koji koštaju od 91 do 150 dolara čine najveći udio. Zanimljivo je da bez obzira na tako nešto, cijena pametnih telefona nastavlja rasti iz razloga što je hardver skuplji, a i potražnja je pojačana.

Stoga, isporuke luksuznih premium modela uređaja s cijenama iznad 751 dolara ove bi godine po prvi put trebale premašiti 200 milijuna. Razlog za to jest Apple, čiji iPhone modeli od prošle godine nude 5G mogućnosti.

Naravno, luksuzni uređaji konkurenata kao Samsung, Xiaomi, OnePlus pa i Huawei koji u Kini i dalje kotira više no dobro, čine svoje po pitanju povećanog broja isporuka i općenito potražnje. Zato ne čudi da bi već do kraja iduće godine 5G pametni telefoni mogli premašiti one bez 5G mogućnosti po broju isporuka, ali to je podosta optimistično i vrijedi pričekati kako bismo se uvjerili je li uistinu to baš tako.

Također, jako je bitno da infrastruktura prati 5G razvoj na uređajima jer ukoliko brzine nisu očekivane, onda i sve skupa gubi smisao. Što i jest slučaj s uređajima koji podržavaju samo Sub6...

Još iz kategorije

Samsung i Tetris dizajnirali Samsung Stackers posude za spremanje hrane

Samsung i Tetris dizajnirali Samsung Stackers posude za spremanje hrane

07.12.2021.

Tvrtke Samsung Electronics i Tetris u partnerskoj suradnji predstavile  su Samsung Stackers ograničenu seriju posuda za spremanje hrane koja je inspirirana poznatom igricom Tetris. Osim nostalgičnog i simpatičnog dizajna, posude su posebno osmišljene za smanjenje bacanja hrane u kućanstvima.

Canon predstavlja svoju novu vanjsku PTZ kameru CR-X300

Canon predstavlja svoju novu vanjsku PTZ kameru CR-X300

07.12.2021.

Canon Europe predstavlja proširenje svoje linije daljinskih sustava kamera u vidu modela CR-X300 – male i robusne PTZ kamere. CR-X300 se pridružuje Canonovoj postojećoj ponudi PTZ kamera, koju čine CR-N500, CR-N300 i CR-X500 i nudi visokokvalitetni 4K videoizlaz i kompatibilnost s raznim IP protokolima radi zadovoljavanja stalne potražnje za udaljenom produkcijom.

Honor 50 Lite dostupan u Hrvatskoj

Honor 50 Lite dostupan u Hrvatskoj

04.12.2021.

Globalni tehnološki brend Honor službeno je najavio dostupnost Honor 50 Lite u Hrvatskoj. Opremljen baterijom velikog kapaciteta od 4300 mAh, 66 W Honor SuperCharge i 6,67-inčnim Honor FullView zaslonom, Honor 50 Lite pruža izvanredne brzine punjenja, impresivno iskustvo gledanja s funkcijom zaštite očiju, sve po pristupačnoj cijeni. Pokrećući Android 11 s Google Mobile Services (GMS), Honor 50 Lite sada je dostupan u pretprodaji, a od 6.12. u trgovinama.