SAMO KVALITETA

Tržište TV uređaja stagnira, ali korisnici očekuju vrhunsku kvalitetu slike

Tržište TV uređaja stagnira, ali korisnici očekuju vrhunsku kvalitetu slike
Dražen Tomić / Tomich Productions

Posljednji podaci o tržištu TV uređaja pokazuju kako je nakon snažnog prije nekoliko godina sada došlo do stagnacije i pada u 2022. godini na 93,9 milijardi dolara sa više od 100 milijardi u godinama ranije. Razlog tome je kriza, a ove godine se očekuje rast na 97,3 milijarde. U narednim godinama očekuje se stagnacija tržišta uz pad po godini manji od 1 posto tako da će se u 2028. prema procjenama tržište zaustaviti na 96,2 milijarde dolara.

Međutim, kako ističe Danny Tack iz TP Visiona koji je zadužen već tridesetak godina za razvoj i kvalitetu slike na Philipsovim televizorima korisnici očekuju danas vrhunsku kvalitetu slike i tu kompromisa nema.

Prema njegovim riječima 4K tehnologija ima još mnogo toga reći u televizijskom segmentu te ne očekuje da će se bez obzira na forsiranje nekih konkurenata 8K tehnologija početi šire upotrebljavati.

Tack objašnjava kako 8K realno može donijeti veće televizore, kao i što je to bilo i kod prelaska s klasičnih TV uređaja na one s 4 K tehnologijom, a kamoli kad je došlo do tehnološke tranzicije s onih s katodnom cijevi na LCD zaslone. On smatra kako se još puno toga može  napraviti po pitanju kvalitete i realističnosti slike i upravo je to ono što su pokušali napraviti u novoj generaciji Philipsovih televizora.

Sve se to postiže kombinacijom tehnologije i to kako Tack pojašnjava da OLED+908  koji će biti ostupan početkom listopada kombinira AI verziju 7. generacije P5 s 3. generacijom META tehnologije OLED panela i META algoritmom za povećanje svjetline kako bi ponudio potencijalno vrhunsko svjetlo učinak od 2100 nita, što predstavlja povećanje od čak 70 posto.

Prema njegovim riječima META slijedi specifikaciju koju su postavili OLED_EX zasloni predstavljeni prošle godine, ali META paneli također dodaju sloj Micro Lens Array od 42,4 milijarde mikrometara konveksnih leća – nevjerojatnih 5117 po pikselu – kako bi se minimizirali gubici zbog unutarnje refleksije svjetla, kako bi se obje povećale vršne izlazne svjetlosti ili alternativno ponuditi povećanje energetske učinkovitosti na prethodnim vršnim razinama.

On ističe kako novi META panel također uključuje novi Vanta Black polarizacijski sloj za smanjenje reflektiranja u sobi za 70 posto, dok panel također nudi poboljšanje energetske učinkovitosti i 60 posto širi kut gledanja - nastavljajući isporučivati točne slike u širem kutu, bez bilo kakvo izobličenje slike.