Tržište smartphonea pod pritiskom, Samsung rekordno

Tržište smartphonea pod pritiskom, Samsung rekordno

Globalno tržište pametnih telefona ostalo je pod pritiskom zbog sve lošijih gospodarskih uvjeta s padom isporuka za 12 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 301 milijun jedinica u 3. kvartalu 22., prema Counterpoint Researchu. Tekuće međunarodne političke napetosti koje rezultiraju gospodarskom neizvjesnošću pogodile su tržište pametnih telefona iako je u prošlom tromjesečju preokrenulo pad ispod granice od 300 milijuna zahvaljujući laganom tromjesečnom oporavku isporuka Applea i Samsunga.

“Većina velikih dobavljača nastavila je bilježiti godišnje padove isporuka u trećem kvartalu 2022. Ruski eskalirajući rat u Ukrajini, tekuće kinesko-američko političko nepovjerenje i napetosti, rastući inflatorni pritisci u regijama, rastući strah od recesije i slabljenje nacionalnih valuta uzrokovali su dodatno narušiti raspoloženje potrošača, pogađajući već oslabljenu potražnju. To također pridonosi sporom, ali kontinuiranom produljenju ciklusa zamjene pametnih telefona s pametnim telefonima koji postaju izdržljiviji kako tehnološki napredak usporava. To prati, au manjoj mjeri napreduje, pad isporuka pametnih telefona srednje i niže klase, iako premium segment bolje podnosi gospodarsku oluju. Shodno tome, i zahvaljujući ranijem lansiranju najnovije serije iPhonea ove godine, Apple se pojavio kao jedini top pet dobavljača pametnih telefona koji je uspio upravljati godišnjim rastom isporuka u kvartalu,” rekao je Harmeet Singh Walia, viši analitičar u Counterpointu.

Iako je Samsung porastao u odnosu na kvartal u trećem tromjesečju 22. zahvaljujući rekordnoj pretprodaji svojih vrhunskih pametnih telefona na preklop i preklop, međutim, u usporedbi s istim kvartalom prošle godine, njegove su isporuke pale za 8 posto na godišnjoj razini. To se prvenstveno svodi na slabljenje raspoloženja potrošača na nekoliko njegovih ključnih tržišta. To je također utjecalo na vrhunske kineske robne marke, čije su isporuke ostale niske u usporedbi s prošlom godinom jer su se rješavali viška zaliha i istovremeno upravljali usporavanjem na domaćem tržištu, Kini. No, uspjeli su iskoristiti izlazak Applea i Samsunga s ruskog tržišta, na kojem je njihov udio znatno porastao.

“S punom snagom lansiranja najnovijeg iPhonea koja se osjetila u četvrtom tromjesečju, očekujemo daljnje kvartalno poboljšanje u narednom tromjesečju, iako će pokušaji središnjih banaka da kontroliraju inflaciju dodatno smanjiti potražnju potrošača. Zalihe kanala i dalje su veće, a proizvođači originalne opreme usredotočit će se na uklanjanje viška zaliha iu četvrtom tromjesečju. Stoga je malo vjerojatno da će isporuke doseći prošlogodišnje razine, a kamoli razine prije pandemije u četvrtom kvartalu od preko 400 milijuna jedinica. Gledajući dalje u 2023., očekujemo usporenu potražnju s produljenim stopama zamjene, posebno u prvoj polovici godine“, rekao je Jan Stryjak, pomoćnik direktora u Counterpointu.

Još iz kategorije

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

28.11.2022.

Prekidi u najvećem pogonu Hon Hai Technology Groupa u Kini mogli bi ovaj mjesec smanjiti proizvodnju iPhonea za najmanje 30 posto, izvijestio je Reuters. Politika nulte borbe protiv COVID-19 u zemlji nedavno je izazvala široke prosvjede radnika.

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

28.11.2022.

Početkom Adventa globalni tehnološki brend HONOR u Hrvatskoj je snizio cijene svojih trenutačno najpopularnijih pametnih telefona te tako mnogima olakšao kupovinu darova ovih blagdana. Prepuni inovativnih značajki, s dugotrajnom baterijom i povoljnom cijenom, ovi pametni proizvodi nude pregršt naprednih rješenja za današnji digitalni način života te će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Donosimo pregled HONOR uređaja na božićnoj akciji za svačiji ukus i džep.

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

25.11.2022.

Nakon suradnje s Warner Brosom u sklopu projekta Batmobile, zagrebački start-up CircuitMess upravo je postigao novi veliki uspjeh. Otvorili su suradnju sa Sam’s clubom - podružnicom američkog Walmarta čiji predstavnici su prepoznali kvalitetu novog edukacijskog proizvoda Chatter 2.0 te ga naručili u 17,670 primjeraka. Vrijednost ove narudžbe je milijun i tristo dvadeset pet tisuća dolara.