Tržište potrošačke robotike naraslo 25 posto u 2021.

Tržište potrošačke robotike naraslo 25 posto u 2021.

Foto: DepositPhotos

Globalno tržište robotike za potrošačke usluge zabilježilo je rast isporuka od 25 posto na godišnjoj razini u 2021., a procjenjuje se da će za četiri godine porasti za još 27 posto, navodi Counterpoint Research.

Taj je rast potaknut promjenom preferencija potrošača, napretkom tehnologije i dostupnošću širokog spektra pristupačnih proizvoda.

Segment čišćenja kuća, koji se uglavnom sastoji od robota za usisavanje, porastao je za 22 posto u 2021. i pridonio oko 68 posto ukupnih isporuka robota za potrošačke usluge. Kina je bila najveće tržište, a slijede je Europa i Sjeverna Amerika.

U ovoj kategoriji vodeći proizvođači su iRobot, Ecovacs i Roborocks. Svi ujedno nude i vlastite hardverske te softverske platforme u kojima kompanije spremaju sve podatke u cloud kroz partnerstva s kompanijama specijaliziranima za cloud.

"S napretkom u umjetne inteligencije, cijene komponenti i softvera također padaju, čineći robote pristupačnijima. Došlo je i do poboljšanja u tehnologijama poput prepoznavanja govora i računalnog vida, što je pomoglo u poticanju rasta. Osim toga, povoljne politike vlada mnogih država diljem svijeta, zajedno s potrebnom financijskom potporom, također pomažu u jačanju ovog tržišta", navode u Counterpointu.

Osobni i obrazovni segment čini 31 posto udjela u ukupnom tržištu robotike za potrošačke usluge i zabilježio je rast od 33 posto na godišnjoj razini. Od svih kategorija, ovaj segment je imao najnižu prosječnu cijenu prodaje (ASP) u 2021. od oko 279 američkih dolara. Glavni pokretači ove kategorije uključuju skrb za starije osobe, borbu protiv društvene izolacije, osobnu zabavu i obrazovanje djece.

Ugostiteljstvo uglavnom uključuje robote na recepciji koji se koriste u industriji hotelskih usluga za pomoć gostima s osnovnim zadacima i robote povezane s dezinfekcijom. Iako je ovaj segment zauzeo manje od jedan posto udjela u ukupnom tržištu, bio je to jedan od najbržerastućih segmenata, posebno tijekom pandemije koronavirusa jer su gosti tražili nova beskontaktna iskustva.

"Procjenjujemo da će tržišna prilika osobnih i obrazovnih robota premašiti 4,5 milijardi dolara do 2025., a očekuje se značajan daljnji rast i nakon tog zbog starenja stanovništva u mnogim zemljama i sve većeg fokusa na STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) temeljeno na učenje. Roboti razvijeni za ova dva slučaja uporabe vjerojatno će imati temeljni skup tehnologija koje se mogu široko primijeniti i na druge nove segmente", kažu u Counterpointu.

Tržište robota za potrošačke usluge ima ogroman potencijal u nadolazećim godinama zbog razvoja slučajeva upotrebe. Tržište robotskih usisavača je najzrelije, ali još uvijek postoji značajan potencijal rasta. Ujedni, osobni i obrazovni segment trebao bi potaknuti rast tržišta u narednom razdoblju.

Logistika (roboti za dostavu) još je jedno veliko područje koje ima dobar potencijal za srednjoročni rast zbog daljnjeg tehnološkog napretka.

Medicinski roboti i dalje se čine rizičnim prijedlogom budući da zahtijevaju mnogo početnih kapitalnih izdataka, a ishodi istraživanja i razvoja su nepredvidivi...

Još iz kategorije

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

Kineski proizvođač iPhona ussporio proizvodnju pametnih telefona za Apple

28.11.2022.

Prekidi u najvećem pogonu Hon Hai Technology Groupa u Kini mogli bi ovaj mjesec smanjiti proizvodnju iPhonea za najmanje 30 posto, izvijestio je Reuters. Politika nulte borbe protiv COVID-19 u zemlji nedavno je izazvala široke prosvjede radnika.

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

HONOR pametni telefoni na božićnoj akciji

28.11.2022.

Početkom Adventa globalni tehnološki brend HONOR u Hrvatskoj je snizio cijene svojih trenutačno najpopularnijih pametnih telefona te tako mnogima olakšao kupovinu darova ovih blagdana. Prepuni inovativnih značajki, s dugotrajnom baterijom i povoljnom cijenom, ovi pametni proizvodi nude pregršt naprednih rješenja za današnji digitalni način života te će sigurno zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. Donosimo pregled HONOR uređaja na božićnoj akciji za svačiji ukus i džep.

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

CircuitMess pokreće suradnju s Walmartom vrijednu 10 milijuna kuna

25.11.2022.

Nakon suradnje s Warner Brosom u sklopu projekta Batmobile, zagrebački start-up CircuitMess upravo je postigao novi veliki uspjeh. Otvorili su suradnju sa Sam’s clubom - podružnicom američkog Walmarta čiji predstavnici su prepoznali kvalitetu novog edukacijskog proizvoda Chatter 2.0 te ga naručili u 17,670 primjeraka. Vrijednost ove narudžbe je milijun i tristo dvadeset pet tisuća dolara.