Tržište pametnih telefona palo 6 posto, vodeći Samsung, Apple i Xiaomi

Tržište pametnih telefona palo 6 posto, vodeći Samsung, Apple i Xiaomi

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

U trećem tromjesečju 2021. globalne isporuke pametnih telefona pale su za 6 posto, prema Canalysu. Tržište je doživjelo pad jer su se dobavljači borili zadovoljiti potražnju za uređajima uslijed nedostatka komponenti koja se dogodila zbog krize.

Samsung je bio vodeći dobavljač s 23 posto udjela. Apple je vratio drugo mjesto s 15 posto udjela, zahvaljujući snažnoj ranoj potražnji za iPhoneom 13. Xiaomi je ostvario 14 posto udjela i time zasjeo na treće mjesto, dok su vivo i OPPO završili u prvih pet svaki s po 10 posto udjela.

"Glad za čipsetima je krenula. Industrija pametnih telefona nastoji maksimalno povećati proizvodnju uređaja. Na strani ponude, proizvođači čipseta povećavaju cijene kako bi obeshrabrili pretjerano naručivanje, kako bi zatvorili jaz između potražnje i ponude", rekao je glavni analitičar Canalysa, Ben Stanton.

“Unatoč tome, nestašice se neće ublažiti do 2022. godine. Kao rezultat toga, kao i visokih troškova globalnog prijevoza, robne marke pametnih telefona nevoljko su povećale maloprodajne cijene uređaja“, ističe Standon.

“Na lokalnoj razini, proizvođači pametnih telefona također moraju u posljednji trenutak uvesti promjene u specifikacijama uređaja i količinama narudžbi. Od kritičnog je značaja za njih da to učine i povećaju kapacitet, ali nažalost to dovodi do zabune i neučinkovitosti u komunikaciji s maloprodajnim i distributerskim kanalima”, nastavio je Stanton.

“Mnogi su u proizvodnim i prodajnim kanalima nervozni zbog skore prazničke prodajne sezone, ali i događaja poput Dana samaca u Kini i Crnog petka na zapadu. Zalihe pametnih telefona već su pri kraju. Kupci bi trebali očekivati ​​da će popusti na pametne telefone ove godine biti manje agresivni. No, kako bi se izbjeglo razočaranje kupaca, proizvođači pametnih telefona koji su ograničeni maržom trebale bi u prodaji pametne telefone spojiti s drugim uređajima, poput nosivih uređaja poput pametnih satova, narukvica, slušalica ali i uređaja iz segmenta interneta stvari, kako bi stvorili dodatni poticaji ua kupce u predstojećoj prodajnoj sezoni“, ističe Stanton.

Još iz kategorije

Samsung i Tetris dizajnirali Samsung Stackers posude za spremanje hrane

Samsung i Tetris dizajnirali Samsung Stackers posude za spremanje hrane

07.12.2021.

Tvrtke Samsung Electronics i Tetris u partnerskoj suradnji predstavile  su Samsung Stackers ograničenu seriju posuda za spremanje hrane koja je inspirirana poznatom igricom Tetris. Osim nostalgičnog i simpatičnog dizajna, posude su posebno osmišljene za smanjenje bacanja hrane u kućanstvima.

Canon predstavlja svoju novu vanjsku PTZ kameru CR-X300

Canon predstavlja svoju novu vanjsku PTZ kameru CR-X300

07.12.2021.

Canon Europe predstavlja proširenje svoje linije daljinskih sustava kamera u vidu modela CR-X300 – male i robusne PTZ kamere. CR-X300 se pridružuje Canonovoj postojećoj ponudi PTZ kamera, koju čine CR-N500, CR-N300 i CR-X500 i nudi visokokvalitetni 4K videoizlaz i kompatibilnost s raznim IP protokolima radi zadovoljavanja stalne potražnje za udaljenom produkcijom.

Honor 50 Lite dostupan u Hrvatskoj

Honor 50 Lite dostupan u Hrvatskoj

04.12.2021.

Globalni tehnološki brend Honor službeno je najavio dostupnost Honor 50 Lite u Hrvatskoj. Opremljen baterijom velikog kapaciteta od 4300 mAh, 66 W Honor SuperCharge i 6,67-inčnim Honor FullView zaslonom, Honor 50 Lite pruža izvanredne brzine punjenja, impresivno iskustvo gledanja s funkcijom zaštite očiju, sve po pristupačnoj cijeni. Pokrećući Android 11 s Google Mobile Services (GMS), Honor 50 Lite sada je dostupan u pretprodaji, a od 6.12. u trgovinama.