Treće tromjesečje 2022. donijelo je peti uzastopni pad tržišta osobnih računala

Treće tromjesečje 2022. donijelo je peti uzastopni pad tržišta osobnih računala

Treće tromjesečje 2022. donijelo je peti uzastopni pad na godišnjoj razini za svjetsko tržište osobnih računala (uključujući tablete), prema Canalysu. Ukupne isporuke pale su na 105,6 milijuna jedinica, što je pad od 14 posto u odnosu na treće tromjesečje 2021. i sekvencijalno povećanje od samo 1 posto u odnosu na drugo tromjesečje 22., u kojem je došlo do velikog prekida opskrbe zbog obustave rada zbog COVID-a u Kini.

Potražnja u svim kategorijama proizvoda i segmentima krajnjih korisnika bila je ugušena sve lošijim makroekonomskim uvjetima, budući da su potrošači i tvrtke podjednako usvojili oprezniji pristup trošenju na uređaje. Isporuke tableta pale su za 6 posto u trećem tromjesečju na 35,3 milijuna jedinica, dok su isporuke Chromebooka pale za 29 posto na 4,2 milijuna jedinica, što je najmanji broj isporuka u trećem kvartalu od 2019.

Pad tržišta tableta nastavio se ubrzano u trećem kvartalu nakon pada od 11 posto u prethodnom kvartalu. Apple je prednjačio na tržištu, ali su njegove isporuke iPada pale 12 posto na godišnjoj razini na 13,4 milijuna jedinica. Drugoplasirani Samsung objavio je isporuke od 6,6 milijuna jedinica u trećem tromjesečju, s relativno skromnim padom od 8 posto. Amazon je osigurao treće mjesto, uspjevši povećati isporuke za 18 posto na 3,2 milijuna jedinica, potaknut velikim popustima na svoje tablete Fire za Prime Day. Lenovo i Huawei zauzeli su četvrto i peto mjesto, pri čemu su oba dobavljača Androida pretrpjela značajan pad od 37 posto odnosno 41 posto.

"Smanjena potreba za tabletima u svijetu nakon pandemije pogoršana je povećanim makroekonomskim pritiskom na potrošačku potrošnju", rekao je analitičar Canalysa Himani Mukka. “Budući da se osobno obrazovanje uvelike nastavlja i ljudi provode manje vremena u zatvorenom prostoru i na uređajima, rashodi za osvježavanje ili nadogradnju tableta naglo padaju jer se kućni proračuni smanjuju. Iako je malo vjerojatno da će tržište tableta ponovno dosegnuti vrhunce u kojima je uživalo 2020. i 2021., putanja je pozitivnija nego što se očekivalo prije nekoliko godina, a dobavljači signaliziraju kontinuirani fokus na kategoriju“, tvrdi Mukka.

"Treći kvartal donio je dodatni pritisak na tržište Chromebooka jer je zasićenost potražnje za obrazovanjem nastavila uzimati danak", rekao je analitičar Canalys Research Brian Lynch. „Otkad je tržište obrazovanja prvi put pokazalo znakove zasićenja u 3. kvartalu 21., dobavljači su se borili pronaći prilike za rast u drugim segmentima dok su upravljali visokim razinama zaliha. Očekivao se pad potražnje za Chromebookom u drugoj polovici 2021., ali opseg pada pogoršan je ekonomskim preprekama, ograničavanjem proračuna za obrazovanje i zaustavljanjem bilo kakvog zamaha među potrošačima i tvrtkama“, objašnjava Lynch.

Acer je postigao najveći uspjeh na tržištu nakon zasićenja, zauzevši prvo mjesto u trećem tromjesečju s više od milijun isporučenih jedinica, bilježeći rast od 11 posto i zauzimajući više od četvrtine ukupnih isporuka. HP je osigurao drugo mjesto na ljestvici Chromebooka nakon što je pretrpio veće padove od ostalih dobavljača u posljednjim kvartalima. Došlo je do pada isporuka za 27 posto na 800.000 jedinica u zadnjem kvartalu. Lenovo je doživio najveći pad od svih glavnih dobavljača s padom od 50 posto jer se borio s visokim razinama zaliha i mijenja svoj obrazovni portfelj kako bi uključio više Windows uređaja. Dell, koji je tijekom pandemije bio manje fokusiran na tržište Chromebooka, doživio je skroman pad isporuka od 11 posto. Asus je zauzeo peto mjesto na tržištu s 9,6 posto tržišnog udjela.

Na ukupnom tržištu osobnih računala (stolna računala, prijenosna računala i tableti), Apple je bio na vrhu tablice s 23,4 milijuna jedinica isporučenih diljem svijeta, osvojivši 22 posto tržišnog udjela kao jedini veliki dobavljač koji je ostvario međugodišnji rast u trećem tromjesečju. S 19,4 milijuna isporučenih jedinica i 18 posto tržišnog udjela, Lenovo je zauzeo drugo mjesto, bilježeći pad od 21 posto na godišnjoj razini. HP je završio na trećem mjestu, s padom isporuka od 28 posto na 12,7 milijuna jedinica i gubitkom tržišnog udjela od dva posto u usporedbi s trećim tromjesečjem 2021. Četvrtoplasirani Dell isporučio je 12 milijuna jedinica, što je pad od 21 posto, dok je petoplasirani Samsung isporučeno je 7,3 milijuna jedinica i skromniji pad od 13 posto.