Trebaju li nam zaista mobiteli s više od 3 stražnje kamere?

Trebaju li nam zaista mobiteli s više od 3 stražnje kamere?

Huawei je u ovoj godini podigao ljestvicu predstavljanjem trostruke kamere na pametnim telefonima, što je odmah zatim slijedio i LG, da bi Samsung otišao još korak dalje pa na svom Galaxy A9 2018 modelu postavio četiri kamere. No, trebaju li korisnicima trostruke ili četverostruke kamere na pametnim telefonima?

To je odlično pitanje, čiji odgovor može otkriti je li riječ o trendu kojem nema mjesta u praktičnoj uporabi ili je ipak riječ o koraku naprijed kad se radi o fotografiranju ili snimanju video sadržaja. Oni koji su vjerovali da je u pitanju samo trend nisu u pravu jer dvostruke kamere dolaze samo u pet tipova. Sve sadrže senzor dubine, telefoto kameru, super širokokutnu kameru, jednobojnu i noćnu kameru. Iako se može dobiti odlične fotografije uz dvije kamere, ona druga ili pomoćna najčešće ima svojih limita. Osim ako se ne pridoda još jedna glavna kamera.

Korisnici tako dobiju više fleksibilnosti jer mogu "okidati" fotografije telefoto ili širokokutnom kamerom, a ponekad i objema, uz dodatak noćne kamere. Huawei P20 Pro je prvi predstavio trostruku kameru i pokazao što se sve može njome postići. Pokazalo se da uz takve trostruke mogućnosti zoom ispada bolji, kao i fotografije noću. Uz klasične fotografije, koje su daleko bolje od svega što se ikad prije moglo vidjeti.

I dok je Huawei išao prema tome da poboljša fotografiju, LG je s V40 modelom odlučio trostruku kameru iskoristiti kako bi ponudio tri različite perspektive za jednu fotografiju. Očito je to pun pogodak jer je i Huawei Mate 20 Pro također otišao u istom smjeru, što znači da bismo dogodine mogli gledati još uređaja s takvim postavkama kamere.

A što s četiri kamere? Samsung je na standardnu, širokokutnu i telefoto kameru dodao dubinski senzor od 5MP, što je zanimljiv pristup. No, troši previše prostora za ono što se uspije dobiti, barem ako gledamo iz ove perspektive kad tehnologija nije potpuno razrađena. Ali, i za dvostruke i trostruke postojala je skepsa pa eto... Samo, nekad će trebati i stati, kao u slučaju digitalnih kamera i primjera Light L16 modela, koji je postavio 16 kamera pa potpuno pretjerao. Ili je daleko ispred svog vremena...

Još iz kategorije

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

17.06.2019. komentiraj

MAKERphone, edukacijski mobilni telefon kojeg korisnik sastavlja posve samostalno, bit će dostupan od ovog tjedna u A1 ponudi, ekskluzivno za hrvatsko tržište. Edukativni je to alat u obliku mobilnog telefona koji najmlađim generacijama donosi posve novi oblik učenja, a imali su ga prilike testirati mali zaljubljenici u STEM područja na A1 MAKERphone igri avanture koja se održala ove subote u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Orqa premašila sva očekivanja na Kickstarteru

Orqa premašila sva očekivanja na Kickstarteru

17.06.2019. komentiraj

Domaći startup iz Slavonske silicijske doline iz Osijek Orqa koja se bavi sustavima za FPV (first person view) za letenje bespilotnim letjelicama krenula je u svoju prvu Kickstareter kampanju za Orqa FPV.One naočale i u samo nekoliko sati premašila sva očekivanja prije svega svoja i 30 tisuća željenih dolara.

Novi Philipsov monitor osjetljiv na dodir

Novi Philipsov monitor osjetljiv na dodir

15.06.2019. komentiraj

Tvrtka MMD, brend licencirani partner Philips monitora, najavila je novi 242BT 24 inčni LCD monitor sa SmoothTouch tehnologijom. Monitor osjetljiv na dodir, omjera stranica 16:9, imat će Full HD razlučivost, IP54 certifikat za otpornost na prašinu i vodu te kapacitivnu tehnologiju za 10 dodirnih točaka.