Trebaju li nam zaista mobiteli s više od 3 stražnje kamere?

Trebaju li nam zaista mobiteli s više od 3 stražnje kamere?

Huawei je u ovoj godini podigao ljestvicu predstavljanjem trostruke kamere na pametnim telefonima, što je odmah zatim slijedio i LG, da bi Samsung otišao još korak dalje pa na svom Galaxy A9 2018 modelu postavio četiri kamere. No, trebaju li korisnicima trostruke ili četverostruke kamere na pametnim telefonima?

To je odlično pitanje, čiji odgovor može otkriti je li riječ o trendu kojem nema mjesta u praktičnoj uporabi ili je ipak riječ o koraku naprijed kad se radi o fotografiranju ili snimanju video sadržaja. Oni koji su vjerovali da je u pitanju samo trend nisu u pravu jer dvostruke kamere dolaze samo u pet tipova. Sve sadrže senzor dubine, telefoto kameru, super širokokutnu kameru, jednobojnu i noćnu kameru. Iako se može dobiti odlične fotografije uz dvije kamere, ona druga ili pomoćna najčešće ima svojih limita. Osim ako se ne pridoda još jedna glavna kamera.

Korisnici tako dobiju više fleksibilnosti jer mogu "okidati" fotografije telefoto ili širokokutnom kamerom, a ponekad i objema, uz dodatak noćne kamere. Huawei P20 Pro je prvi predstavio trostruku kameru i pokazao što se sve može njome postići. Pokazalo se da uz takve trostruke mogućnosti zoom ispada bolji, kao i fotografije noću. Uz klasične fotografije, koje su daleko bolje od svega što se ikad prije moglo vidjeti.

I dok je Huawei išao prema tome da poboljša fotografiju, LG je s V40 modelom odlučio trostruku kameru iskoristiti kako bi ponudio tri različite perspektive za jednu fotografiju. Očito je to pun pogodak jer je i Huawei Mate 20 Pro također otišao u istom smjeru, što znači da bismo dogodine mogli gledati još uređaja s takvim postavkama kamere.

A što s četiri kamere? Samsung je na standardnu, širokokutnu i telefoto kameru dodao dubinski senzor od 5MP, što je zanimljiv pristup. No, troši previše prostora za ono što se uspije dobiti, barem ako gledamo iz ove perspektive kad tehnologija nije potpuno razrađena. Ali, i za dvostruke i trostruke postojala je skepsa pa eto... Samo, nekad će trebati i stati, kao u slučaju digitalnih kamera i primjera Light L16 modela, koji je postavio 16 kamera pa potpuno pretjerao. Ili je daleko ispred svog vremena...

Još iz kategorije

AOC predstavio novi monitor za gamere

AOC predstavio novi monitor za gamere

18.03.2019. komentiraj

Tvrtka AOC predstavila je novi gaming monitor dijagonale 28 inča, odnosno 71.1 centimetra. Model G2868PQU podržava 4K rezoluciju (3840x2160 piksela) i donosi nekoliko novosti za ljubitelje računalnih igara.

Novi Master Prime objektiv iz Sonyja

Novi Master Prime objektiv iz Sonyja

18.03.2019. komentiraj

Japanski Sony predstavio je novi objektiv iz GMaster serije izmjenjivih E-Mount objektiva punog formata. Riječ je o modelu  SEL135F18GM 135mm F1.8 super telefoto Prime objektiv s velikim otvorom blende.

Samsung krenuo s proizvodnjom nove memorije za mobitele kapaciteta 12GB DRAM

Samsung krenuo s proizvodnjom nove memorije za mobitele kapaciteta 12GB DRAM

18.03.2019. komentiraj

Samsung je počeo s masovnom proizvodnjom radne memorije za pametne telefone koja donosi 12GB kapaciteta i to je nešto što u današnje vrijeme još itekako često vidimo u ponajboljim stolnim ili prijenosnim računalima. Ali, ljestvica se pomiče konstantno i čini se da je južnokorejski tehnološki gigant odlučio otići toliko visoko da ga drugi neće samo tako dostići.