Trebaju li nam zaista mobiteli s više od 3 stražnje kamere?

Trebaju li nam zaista mobiteli s više od 3 stražnje kamere?

Huawei je u ovoj godini podigao ljestvicu predstavljanjem trostruke kamere na pametnim telefonima, što je odmah zatim slijedio i LG, da bi Samsung otišao još korak dalje pa na svom Galaxy A9 2018 modelu postavio četiri kamere. No, trebaju li korisnicima trostruke ili četverostruke kamere na pametnim telefonima?

To je odlično pitanje, čiji odgovor može otkriti je li riječ o trendu kojem nema mjesta u praktičnoj uporabi ili je ipak riječ o koraku naprijed kad se radi o fotografiranju ili snimanju video sadržaja. Oni koji su vjerovali da je u pitanju samo trend nisu u pravu jer dvostruke kamere dolaze samo u pet tipova. Sve sadrže senzor dubine, telefoto kameru, super širokokutnu kameru, jednobojnu i noćnu kameru. Iako se može dobiti odlične fotografije uz dvije kamere, ona druga ili pomoćna najčešće ima svojih limita. Osim ako se ne pridoda još jedna glavna kamera.

Korisnici tako dobiju više fleksibilnosti jer mogu "okidati" fotografije telefoto ili širokokutnom kamerom, a ponekad i objema, uz dodatak noćne kamere. Huawei P20 Pro je prvi predstavio trostruku kameru i pokazao što se sve može njome postići. Pokazalo se da uz takve trostruke mogućnosti zoom ispada bolji, kao i fotografije noću. Uz klasične fotografije, koje su daleko bolje od svega što se ikad prije moglo vidjeti.

I dok je Huawei išao prema tome da poboljša fotografiju, LG je s V40 modelom odlučio trostruku kameru iskoristiti kako bi ponudio tri različite perspektive za jednu fotografiju. Očito je to pun pogodak jer je i Huawei Mate 20 Pro također otišao u istom smjeru, što znači da bismo dogodine mogli gledati još uređaja s takvim postavkama kamere.

A što s četiri kamere? Samsung je na standardnu, širokokutnu i telefoto kameru dodao dubinski senzor od 5MP, što je zanimljiv pristup. No, troši previše prostora za ono što se uspije dobiti, barem ako gledamo iz ove perspektive kad tehnologija nije potpuno razrađena. Ali, i za dvostruke i trostruke postojala je skepsa pa eto... Samo, nekad će trebati i stati, kao u slučaju digitalnih kamera i primjera Light L16 modela, koji je postavio 16 kamera pa potpuno pretjerao. Ili je daleko ispred svog vremena...

Još iz kategorije

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

16.01.2019. komentiraj

Tržište električnih automobila ove godine postaje zaista ozbiljnije jer nakon dosadašnjih igrača poput Tesle, Nissana, Toyote, Honde, Forda te drugih hibrida na ceste dolazi prvi pravi Mercedosov električni automobil kojeg smo imali prilike vidjeti na CES-u u Las Vegasu jer CES je postao jedan od najvećih svjetskih automobilskih sajmova gdje se osim samih automobila pokazuju i druga napredna tehnološka rješenja iz automobilske industrije.

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

16.01.2019. komentiraj

Kineski proizvođač Huawei dobio je za svoj Honor brand pametnih telefona seriju priznanja za najbolji uređaj na sajmu potrošačke elektronike CES 2019 za svoje vrhunske performanse i elitne značajke, uključujući 48MP AI Ultra Clarity stražnju kameru, All-View zaslon, 3D TOF kameru i čipset visokih performansi. Globalno predstavljanje pametnog telefona HONOR View20 održat će se 22. siječnja u Parizu kada će biti predstavljene dodatne značajke ovog uređaja za globalno tržište.

CES 2019: HTC VIVE razvija vrhunski VR paket

CES 2019: HTC VIVE razvija vrhunski VR paket

13.01.2019. komentiraj

Predvodnik u room-scale virtualnoj stvarnosti (VR) HTC Vive, najavio je na CES sajmu u Las Vegasu novu ponudu hardvera, softvera i sadržaja koja u potpunosti redefinira doživljaj virtualne stvarnosti. Uz Vive Pro Eye, nov naglavni sustav s ugrađenim praćenjem oka, VR iskustvo postaje još bolje. Osim toga, VIVEPORT, globalna HTC-ova trgovina aplikacija za VR sadržaje, najavljuje neograničen pristup pretplati uz Viveport Infinity kako bi svi najbolji sadržaji bili uvijek dostupni.