Tableti preuzimaju PC tržište

Tableti preuzimaju PC tržište

Posljednji kvartal 2012. godine obilježen je novom konvergencijom na tržištu osobnih računala jer nakon što su prije deset godina korisnici počeli kupovati prijenosna umjesto stolnih računala, sada umjesto prijenosnika počinju kupovati tablet računala.

Podaci analitičke tvrtke Canalys pokazuju kako je trećina prodanih PC računala u posljednjem kvartalu prošle godine bila iz tablet segmenta. Iako je ukupno tržište poraslo 12 posto na 134 milijuna komada, čak 46,2 posto činili su tableti. Ove godine očekuje se da bi na godišnjoj razini prodaja tableta mogla dosegnuti i 250 milijuna komada.

Apsolutni vladar i dalje je Apple sa svojim iPad računalima koji je dosegao 27 milijuna prodanih komada i tržišni udjel od 20 posto na PC tržištu. Iako je na tablet tržištu doživio pad na 49 posto tržišnog udjela još uvijek je vodeći na tržištu koje je ukupno doseglo 114,6 milijuna komada. Ovo je prvi put da Apple ne drži više od polovice ukupnog tržišta tableta.

Ipak, ukupni uspjeh Apple može zahvaliti i novo iPad Mini, smatraju analitičari Canalysa, no dodaju da na tablet tržištu sve više ima prijetnju od mnogobrojnih proizvođača poput Samsunga, Asus, LG-a i drugih koji su se odlučili za Android operativni sustav.

Samsung je ušao među prvih pet proizvođača, prodao je 7,6 milijuna Galaxy tableta što je rast od čak 226 posto na godišnjoj razini dok je prijenosnika prodano 4,1 milijun komada uz 9 postotni udjel na PC tržištu.

Još iz kategorije

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

Huawei isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona u 2019. godini

17.01.2020. komentiraj

Huawei Consumer Business Group je objavio kako je do kraja 2019. godine isporučio 6,9 milijuna 5G pametnih telefona. Snažna prodaja rezultat je predanosti u istraživanju 5G tehnologije, a Huaweijevo liderstvo u 5G tehnologiji dodatno je ojačano.

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

Kingston Technology predstavlja novi NVMe SSD namijenjen uporabi u data centrima

17.01.2020. komentiraj

Kingston Digital Europe objavila je dostupnost novog SSD-a namijenjenog data centrima, modela DC1000B M.2 NVMe. Ovaj novi SSD je idealan za servere koji dolaze s jednim ili dva M.2 NVMe utora namijenjenih za podizanje sustava, čuvajući tako vrijedne 2.5″  ladice na prednjoj strani servera namijenjene za diskove za dodatnu pohranu podataka.

Huawei P smart Pro dostupan i u Hrvatskoj

Huawei P smart Pro dostupan i u Hrvatskoj

16.01.2020. komentiraj

Huawei P smart Pro odsad je dostupan u prodaji kod operatera i maloprodajnih partnera. Ovaj pametni telefon odlikuje se karakteristikama pri čemu se ističu pop-up kamera od 16 MP te 6,59-inčni Ultra FullView zaslon. Značajka koja se iznimno ističe na P smart Pro mobitelu je super AI glavna kamera koja ima 48MP i s kojom korisnici mogu fotografirati izvrsne fotografije oštrih i jasnih detalja i u uvjetima slabijeg osvjetljenja, objašnjavaju iz Huaweija.