Tableti preuzimaju PC tržište

Tableti preuzimaju PC tržište

Posljednji kvartal 2012. godine obilježen je novom konvergencijom na tržištu osobnih računala jer nakon što su prije deset godina korisnici počeli kupovati prijenosna umjesto stolnih računala, sada umjesto prijenosnika počinju kupovati tablet računala.

Podaci analitičke tvrtke Canalys pokazuju kako je trećina prodanih PC računala u posljednjem kvartalu prošle godine bila iz tablet segmenta. Iako je ukupno tržište poraslo 12 posto na 134 milijuna komada, čak 46,2 posto činili su tableti. Ove godine očekuje se da bi na godišnjoj razini prodaja tableta mogla dosegnuti i 250 milijuna komada.

Apsolutni vladar i dalje je Apple sa svojim iPad računalima koji je dosegao 27 milijuna prodanih komada i tržišni udjel od 20 posto na PC tržištu. Iako je na tablet tržištu doživio pad na 49 posto tržišnog udjela još uvijek je vodeći na tržištu koje je ukupno doseglo 114,6 milijuna komada. Ovo je prvi put da Apple ne drži više od polovice ukupnog tržišta tableta.

Ipak, ukupni uspjeh Apple može zahvaliti i novo iPad Mini, smatraju analitičari Canalysa, no dodaju da na tablet tržištu sve više ima prijetnju od mnogobrojnih proizvođača poput Samsunga, Asus, LG-a i drugih koji su se odlučili za Android operativni sustav.

Samsung je ušao među prvih pet proizvođača, prodao je 7,6 milijuna Galaxy tableta što je rast od čak 226 posto na godišnjoj razini dok je prijenosnika prodano 4,1 milijun komada uz 9 postotni udjel na PC tržištu.

Još iz kategorije

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

Huawei u Zagrebu predstavio novu P30 seriju

18.04.2019. komentiraj

Kineski Huawei u Hrvatskom je domu likovnih umjetnika u Zagrebu predstavio svoju P30 seriju pametnih telefona. Nove mobilne perjanice predstavljene su 26. ožujka na ekskluzivnom događaju u Parizu, a ovom ih je prigodom pobliže mogla upoznati šira javnost u Hrvatskoj.

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

Panasonic predstavio konceptni prozirni OLED zaslon

17.04.2019. komentiraj

Panasonic je na sajmu Salone del Mobile, najvećoj i najprestižnijoj svjetskoj izložbi namještaja i lifestyle proizvoda, predstavio konceptni prozirni OLED zaslon. Taj je koncept predstavljen u sklopu instalacije švicarske marke namještaja Vitra.

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

Hangar18 otvorio prvu trgovinu u Irskoj

16.04.2019. komentiraj

Početkom travnja, otvoren je prvi NOA “brand shop” u Irskoj u jednom od najvećih shopping centara u Sjevernom Dublinu, Swords Pavilions. Ovo prva otvorena trgovina od ukupno 100 planiranih u EU, te prva od 15 planiranih u Irskoj, ističu u Hangar18 koji stoji iza branda Noa. Njihov brand pametnih telefona i televizora Noa je postala prepoznat brand u Europi, a i šire te će nastaviti s izvozom i otvaranjem novih tržišta u narednom razdoblju.