Tableti preuzimaju PC tržište

Tableti preuzimaju PC tržište

Posljednji kvartal 2012. godine obilježen je novom konvergencijom na tržištu osobnih računala jer nakon što su prije deset godina korisnici počeli kupovati prijenosna umjesto stolnih računala, sada umjesto prijenosnika počinju kupovati tablet računala.

Podaci analitičke tvrtke Canalys pokazuju kako je trećina prodanih PC računala u posljednjem kvartalu prošle godine bila iz tablet segmenta. Iako je ukupno tržište poraslo 12 posto na 134 milijuna komada, čak 46,2 posto činili su tableti. Ove godine očekuje se da bi na godišnjoj razini prodaja tableta mogla dosegnuti i 250 milijuna komada.

Apsolutni vladar i dalje je Apple sa svojim iPad računalima koji je dosegao 27 milijuna prodanih komada i tržišni udjel od 20 posto na PC tržištu. Iako je na tablet tržištu doživio pad na 49 posto tržišnog udjela još uvijek je vodeći na tržištu koje je ukupno doseglo 114,6 milijuna komada. Ovo je prvi put da Apple ne drži više od polovice ukupnog tržišta tableta.

Ipak, ukupni uspjeh Apple može zahvaliti i novo iPad Mini, smatraju analitičari Canalysa, no dodaju da na tablet tržištu sve više ima prijetnju od mnogobrojnih proizvođača poput Samsunga, Asus, LG-a i drugih koji su se odlučili za Android operativni sustav.

Samsung je ušao među prvih pet proizvođača, prodao je 7,6 milijuna Galaxy tableta što je rast od čak 226 posto na godišnjoj razini dok je prijenosnika prodano 4,1 milijun komada uz 9 postotni udjel na PC tržištu.

Još iz kategorije

Kako raditi od kuće i biti produktivan

Kako raditi od kuće i biti produktivan

01.04.2020. komentiraj

Mnoge su tvrtke u posljednjih mjesec dana uvele obvezu rada od kuće. Digitalni nomadi odavno su navikli na ovaj životni stil, međutim, šta je s onima koji se prvi put suočavaju s ovim izazovom? Evo nekoliko savjeta kako da i prilikom rada od kuće budete produktivni i efikasni, što je više moguće.

Huawei predstavio pametne naočale i zvučnik u suradnji s partnerima

Huawei predstavio pametne naočale i zvučnik u suradnji s partnerima

30.03.2020. komentiraj

Na tržište iz kineskog proizvođača Huaweija tižu i bežični zvučnik Huawei Sound X u suradnji s Devialetom te Gentle Monster x Huawei pametne naočale. Huawei Sound X dolazi opremljen Devialetovom patentiranom tehnologijom za obradu signala SAM (Speaker Active Matching) i Push-Push simetričnom strukturom koja vjerno reproducira glazbu.

Huawei predstavo novo korisničko sučelje s AI-em

Huawei predstavo novo korisničko sučelje s AI-em

29.03.2020. komentiraj

Tijekom globalnog predstavljanja Huaweijeve P40 serije pametnih telefona, predstavljeno je i ažurirano korisničko sučelje EMUI 10.1, uvodeći još više mogućnosti za obogaćeno korisničko iskustvo.  Huaweijeva distribuirana tehnologija prvi je put predstavljena na EMUI 10 sučelju, kao temelj Huaweijevog all-scenario ekosustava. Mogućnosti hardvera virtualizirane su i podijeljene sa svim povezanim uređajima, rušeći barijere između pojedinih proizvoda kako bi suradnja među njima bila neprekinuta.