Tableti preuzimaju PC tržište

Tableti preuzimaju PC tržište

Posljednji kvartal 2012. godine obilježen je novom konvergencijom na tržištu osobnih računala jer nakon što su prije deset godina korisnici počeli kupovati prijenosna umjesto stolnih računala, sada umjesto prijenosnika počinju kupovati tablet računala.

Podaci analitičke tvrtke Canalys pokazuju kako je trećina prodanih PC računala u posljednjem kvartalu prošle godine bila iz tablet segmenta. Iako je ukupno tržište poraslo 12 posto na 134 milijuna komada, čak 46,2 posto činili su tableti. Ove godine očekuje se da bi na godišnjoj razini prodaja tableta mogla dosegnuti i 250 milijuna komada.

Apsolutni vladar i dalje je Apple sa svojim iPad računalima koji je dosegao 27 milijuna prodanih komada i tržišni udjel od 20 posto na PC tržištu. Iako je na tablet tržištu doživio pad na 49 posto tržišnog udjela još uvijek je vodeći na tržištu koje je ukupno doseglo 114,6 milijuna komada. Ovo je prvi put da Apple ne drži više od polovice ukupnog tržišta tableta.

Ipak, ukupni uspjeh Apple može zahvaliti i novo iPad Mini, smatraju analitičari Canalysa, no dodaju da na tablet tržištu sve više ima prijetnju od mnogobrojnih proizvođača poput Samsunga, Asus, LG-a i drugih koji su se odlučili za Android operativni sustav.

Samsung je ušao među prvih pet proizvođača, prodao je 7,6 milijuna Galaxy tableta što je rast od čak 226 posto na godišnjoj razini dok je prijenosnika prodano 4,1 milijun komada uz 9 postotni udjel na PC tržištu.

Još iz kategorije

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

14.02.2019. komentiraj

NOA će u Barceloni na Mobile World Congressu 2019 predstaviti još jedan pametni telefon iz Element F serije, NOA F10 Pro. Posebnosti tog uređaja su kamera kojom upravlja umjetna inteligencija, kapacitet baterije, brzo bežično punjenje i dizajn zaslona. Ono što će se sigurno svidjeti korisnicima je trostruka kamera na stražnjoj strani mobitela te prednja od čak 25 MP.

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

11.02.2019. komentiraj

Pametni telefoni u prošloj su godini pali po pitanju prodaje za četiri posto u odnosu na 12 mjeseci ranije i to jasno pokazuju rezultati koje za 2018. pružaju IDC i Counterpoint. Najgore od svega jest što s krajem siječnja još uvijek nije pronađen odgovor kako negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu.