Tableti preuzimaju PC tržište

Tableti preuzimaju PC tržište

Posljednji kvartal 2012. godine obilježen je novom konvergencijom na tržištu osobnih računala jer nakon što su prije deset godina korisnici počeli kupovati prijenosna umjesto stolnih računala, sada umjesto prijenosnika počinju kupovati tablet računala.

Podaci analitičke tvrtke Canalys pokazuju kako je trećina prodanih PC računala u posljednjem kvartalu prošle godine bila iz tablet segmenta. Iako je ukupno tržište poraslo 12 posto na 134 milijuna komada, čak 46,2 posto činili su tableti. Ove godine očekuje se da bi na godišnjoj razini prodaja tableta mogla dosegnuti i 250 milijuna komada.

Apsolutni vladar i dalje je Apple sa svojim iPad računalima koji je dosegao 27 milijuna prodanih komada i tržišni udjel od 20 posto na PC tržištu. Iako je na tablet tržištu doživio pad na 49 posto tržišnog udjela još uvijek je vodeći na tržištu koje je ukupno doseglo 114,6 milijuna komada. Ovo je prvi put da Apple ne drži više od polovice ukupnog tržišta tableta.

Ipak, ukupni uspjeh Apple može zahvaliti i novo iPad Mini, smatraju analitičari Canalysa, no dodaju da na tablet tržištu sve više ima prijetnju od mnogobrojnih proizvođača poput Samsunga, Asus, LG-a i drugih koji su se odlučili za Android operativni sustav.

Samsung je ušao među prvih pet proizvođača, prodao je 7,6 milijuna Galaxy tableta što je rast od čak 226 posto na godišnjoj razini dok je prijenosnika prodano 4,1 milijun komada uz 9 postotni udjel na PC tržištu.

Još iz kategorije

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

24.08.2019. komentiraj

Ovogodišnji Gamescom u Koelnu Samsung Electronics iskoristio je za predstavljanje novog gaming monitora oznake CRG5. To je, kako tvrde u Saumsungu, posljednji u seriji Samsung zakrivljenih gaming monitora. Gamescom, najveći svjetski gaming sajam, važan je događaj za Samsung na kojem prikazuju svoju najnoviju gaming tehnologiju. Osim CRG5, posjetitelji gamescoma su mogli iskusiti i druge Samsungove inovacije u polju gaming monitora, uključujući Space Gaming Monitor (SR75Q) i Super Ultra-wide CRG9 49”, ističu iz ovog korejskog proizvođača.

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.