Svoje mobitele sve sporije zamjenjujemo novima

Svoje mobitele sve sporije zamjenjujemo novima

Foto: DepositPhotos

Američki potrošači potvrdili su postojanje jednog trenda koji se proizvođačima pametnih telefona zasigurno neće svidjeti, ali ionako su sami krivi za njega pa je bolje da se okrenu smjeru kojim bi svi bili zadovoljniji. Dakle, prema istraživanju Strategy Analyticsa, potrošači rjeđe kupuju pametne telefone.

Razlog za to u prvom redu jesu sve veće cijene i sve manje inovacija kojima bi se one mogle pravdati. Uistinu, sve ono što se znalo, samo je tržište to trebalo i potvrditi pa da kompanije naprave zaokret. Pokušalo se, ne ide tako i vrijeme je vratiti se nižim cijenama i originalnosti. Malo tko se time neće zadovoljiti. Osim ako proizvođači ne ostanu uporni u svom naumu naplaćivati pametne telefone i po deset tisuća kuna.

Ukratko, istraživanje je provedeno nad 2500 vlasnika pametnih telefona i otkrilo se da u prosjeku svi oni mijenjaju pametne telefone svaka 33 mjeseca, što je više no svake dvije i pol godine! Nije ni to sve, Baby Boomeri unatoč dobrostojećoj financijskoj situaciji ne mijenjaju uređaje i po tri ili više godina jer ne vide smisao u tome s obzirom na kvalitetu onih koje posjeduju.

Ono što zasad proizvođači pokušavaju, sramežljivo je, ali nije ni toliko loše. Primjerice, ako kod kupnje novog iPhonea prilože stariji, dobiju stotinu ili više dolara popusta. Samsung se pak odlučio pokušati s Galaxy A serijom, koja košta između 140 i 600 dolara te je zabilježila izniman uspjeh u zapadnoj Europi. Jer, riječ je o odličnim uređajima, koji po performansama i dizajnu podsjećaju na one najluksuznije. Čak dvije trećine Galaxy A uređaja čini ukupnu brojku isporuka Samsungovih pametnih telefona u zapadnoj Europi.

A podatak koji svakako najviše zanima proizvođače jest onaj koji pokazuje koliko potrošača je spremno platiti tisuću ili više dolara za pametni telefon. Dakle, njih svega sedam posto, a pritom žele 5G mogućnosti, ali i nešto što će ih ostaviti bez daha. A toga je sve manje, očito...

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.