Svega 150 tisuća uređaja koristi najnoviju verziju Windows 10

Svega 150 tisuća uređaja koristi najnoviju verziju Windows 10

Foto: DepositPhotos

Windows 10 operativni sustav najkorišteniji je u svijetu računala, ali tek se s verzijom 2004 napokon otkrilo što točno korisnici imaju na svojim uređajima. Jer, nije svaka “desetka” ista.

Primjerice, taj najnoviji Window 10 M20U (2004) koristi se na sedam posto uređaja ili njih oko 150.000. Na tržištu je proteklih mjesec dana pa ne čudi tako malen broj, normalno je da velika većina korisnika pričeka najstabilniju moguću verziju i onda krene s njenim postavljanjem.

Stoga, najveći udio ima Windows 10 M19U (1903), 46,2 posto. On se pojavio na tržištu prije dva ciklusa. Između njega i Windows 10 M20U još je Windows 10 N19U (1909), koji se koristi na 35,7 posto uređaja. Starije inačice su praktički beznačajne, s tim da treba istaknuti Windows 10 O18U (1809) jer ima još uvijek uz sebe 5,9 posto uređaja.

Samim time, gledajući aktualne brojke, može se zaključiti da će do kraja godine verzija 2004 biti na razini koju sad ima verzija 1909, dok će ta verzija preuzeti primat na tržištu, a verzija 1903 počet će gubiti zamah. Takav je normalan ciklus ili "životni vijek" svake verzije Microsoftova operativnog sustava.

Ukupno, nešto više od milijardu uređaja vezano je uz Windows 10 i ta je brojka premašena s krajem ožujka ove godine, što znači da je zacrtani rok izmakao Microsoftu za tri mjeseca. Naime, dok je prvotni rok bio 29.7.2018., ili tri godine nakon predstavljanja Windows 10 operativnog sustava, shvatili su u Microsoftu da se to ne može ispuniti i promijenili su rok na 25.12.2019. Ali, ni to nije "prošlo".

Neovisno o tome, Microsoft softverski stoji sjajno i u ovom trenutku Windows operativni sustavi svih verzija "vrte" se na više od 1,5 milijardi uređaja diljem svijeta. Iako se to ne može mjeriti s Android i iOS uređajima, svejedno je iznimno značajno jer Windows nije besplatan...

Još iz kategorije

Na domaće tržište stiže OnePlus Nord

Na domaće tržište stiže OnePlus Nord

03.08.2020. komentiraj

Premium tehnološki brend OnePlus lansirao je OnePlus Nord, prvi model pametnih telefona koji dolazi po pristupačnijim cijenama. Premijerno predstavljen pomoću AR tehnologije, OnePlus Nord donosi sve elemente vrhunskog pametnog telefona koji korisnicima olakšavaju svakodnevicu: napredan sustav kamera, besprijekorno korisničko iskustvo te pouzdana kvaliteta OnePlusa. Nord pokreće Qualcomm Snapdragon 765G 5G mobilna platforma čime brend nastavlja pružati vlastiti doprinos 5G eri omogućavajući većem broju korisnika da uživaju u neviđenim brzinama 5G tehnologije. OnePlus Nord prednarudžbom je dostupan kod distributera e-Kupi i Sancta Domenica.

Brz prijenos datoteka i jednostavan rad

Brz prijenos datoteka i jednostavan rad

01.08.2020. komentiraj

Huawei je nedavno predstavio svoj flagship prijenosnik s FullView zaslonom i čitavim nizom naprednih funkcija – MateBook X Pro, a uređaj korisnicima otvara razne mogućnosti, bilo da je riječ o korištenju za poslovne potrebe ili opuštanju uz igre, ističu iz ovog kineskog proizvođača pametnih telefona, prijenosnika i tableta.

Huawei prvi put postao kvartalni pobjednik na tržištu pametnih telefona

Huawei prvi put postao kvartalni pobjednik na tržištu pametnih telefona

01.08.2020. komentiraj

Huawei je prvi put u povijesti postao najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, kad se gledaju rezultati jednog kvartalnog razdoblja, stoji u najnovijem izvješću Canalysa. Dakle, nakon što je u travnju i svibnju bio ispred svih, potvrdilo se to i u periodu od 90 dana.