Svako četvrto dijete ispod 6 ima mobitel

Svako četvrto dijete ispod 6 ima mobitel

Foto: Shutterstock

Pametni telefoni osvojili su svijet odavno i to neviđenom brzinom, što znači da je unutar tih desetak godina koliko postoje stasala jedna cijela generacija uz njih. I bez obzira što roditelji inzistiraju, poučeni istraživanjima zdrastvenih institucija, da je idealna dob za prvi pametni telefon 11 godina, u Velikoj britaniji čak 25 posto djece mlađe od šest godina ima jedan!

Automatski to vuče za sobom njihovo korištenje, što ponovno vuče za sobom neke druge moguće zdravstvene probleme koji se javljaju zbog korištenja pametnih telefona, posebno kod djece koja su još u razvoju u svakom smislu. Naime, istraživanje koje je proveo musicMagpie pokazuje da ta djeca provode u prosjeku 21 sat tjedno na pametnim telefonima. To je čak tri sata dnevno, što nije preporučljivo. Za djecu mlađu od šest godina preporuča se dnevno do sat vremena korištenja pametnih telefona i(li) tableta te do dva sata gledanja u TV ekran.

Istraživanje je posebno zanimljivo i iz razloga što je većina odabrala 11 godina kao idealnu dob za prvi pametni telefon svom djetetu. No, to što su većina, ne znači i da se većinom odgovorno ponašaju. Naime, njih 80 posto ne kontrolira koliko im djeca koriste pametne telefone, njih 75 posto im ne limitira podatkovni promet i njih 75 posto platilo je 500 funti (4258 kuna) za prvi pametni telefon svog djeteta. Sve to zapravo je podosta zabrinjavajuće i pokazuje da nisu samo nove mlade generacije stasale na specifičan način uz pametne telefone, već i nove generacije roditelja.

Kad se pak gleda koji su to prvi uređaji, kad su toliko skupocjeni, naravno, riječ je o Appleu i Samsungu. U vrijeme kad su konzole za igranje video igara bile istinski hit među mladima, roditelji su puno više pozornosti posvećivali koliko im djeca borave igrajući se. Sad kad 38 posto djece koristi pametne telefone isključivo za igru, kontrole nema.

Zaključak kompletnog istraživanja jest da treba poraditi na edukaciji roditelja jer neometani boravak djece na internetu povlači za sobom cijeli niz potencijalno štetnih situacija, a sami boravak na mobilnim uređajima na neograničeni period povlači spomenute zdravstvene probleme kod djece u razvoju.

Još iz kategorije

AOC na Gamescomu predstavlja širok raspon gaming monitora

AOC na Gamescomu predstavlja širok raspon gaming monitora

13.07.2018. komentiraj

AOC je najavio kako će i ove godini biti na Gamescomu u Njemačkoj gdje će predstaviti širok raspon svojih gaming monitora među kojima će biti i AGON monitori s brzinom osvježavanja do 240 Hz.

Tri nova modela Xiaomija službeno dostupna u Hrvatskoj

Tri nova modela Xiaomija službeno dostupna u Hrvatskoj

12.07.2018. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi nastavio je sa širenjem ponude uređaja na hrvatskom tržištu. Tako su od sada u ponudi tri nova modela, a riječ je o Mi MIX 2S, Redmi Note 5 i Redmi S2.

Brojni noviteti u HP-ovim serijama Envy i Elite

Brojni noviteti u HP-ovim serijama Envy i Elite

12.07.2018. komentiraj

Tvrtka HP predstavila je nove linije prijenosnih i stolnih računala te monitora osmišljenih za korištenje u poslovnom i kućnom okruženju. Najnoviji portfelj računala Elite i Envy odlikuje se modernim dizajnom, snažnim performansama i svestranosti predstavljenih proizvoda.