Stižu dva nova Canon fotića iz R serije

Stižu dva nova Canon fotića iz R serije

Canon Europe danas je predstavio svoje prve APS-C fotoaparate bez zrcala sustava EOS R - EOS R7 i EOS R10, u kojima se spajaju prednosti sustava EOS R s popularnim formatom senzora slike APS-C. Format APS-C donosi značajne prednosti za zaljubljenike u fotografiju i stvaratelje sadržaja, uključujući i proizvodnju manjih, ali superbrzih fotoaparata visokih performansi koje su savršene za zaljubljenike u fotografiju. Temeljeći se na osnovama serije EOS 7D, EOS R7 pogodan je za sportske fotografe i one koji fotografiraju prirodu, kojima je potreban dodatni doseg APS-C-a, kao i iznimna brzina i prateće automatsko fokusiranje nadahnuto naprednijim modelima iz proizvodne linije.

Projektiran za novu generaciju korisnika modela EOS ‘s dvije brojke’, EOS R10 omogućuje snimanje impresivnih fotografija i videozapise visokih performansi pa time savršeno odgovara stvarateljima sadržaja i fotografima koji rade u pokretu. Danas su predstavljena i dva objektiva serije RF-S – RF-S 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM, ultrakompaktan zoom objektiv za svakodnevnu upotrebu i RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, objektiv visokog povećanja za višestruke namjene.

Canon je od prvog predstavljanja sustava EOS R proširio ponudu aparata punog kadra da bi odgovorio na različite potrebe fotografa i stvaratelja sadržaja. Predstavljanjem fotoaparata bez zrcala iz sustava EOS R s formatom APS-C dodatno unapređuje Canonova nastojanja u proširivanju mogućnosti izbora uz koje će šira skupina fotografa i stvaratelja sadržaja ostvariti svoje kreativne ambicije.

Kao novi modeli iz serije EOS R, EOS R7 i EOS R10 donose inteligentnu tehnologiju automatskog fokusiranja iz Canonovih modela punog kadra visokih performansi u format APS-C. Uz dubinsko učenje i tehnologiju Dual Pixel CMOS AF II korisnici mogu pratiti predmete snimanja kao što su vozila, životinje i ljudi uz preciznu detekciju glave, lica i očiju u 100 % kadra . S mogućnošću automatskog fokusiranja do -5 EV na jednom i -4 EV na drugom  te funkcionalni do f/22 s telekonverterima, EOS R7 i EOS R10 olakšava praćenje ptica u letu ili sportaša u pokretu bez obzira na okolnosti. Oba fotoaparata imaju funkciju automatskog fokusiranja dodirom i povlačenjem, pri čemu je EOS R7 prvi fotoaparat u sustavu EOS R koji ima kombinirani multikontroler za automatsko fokusiranje i kontrolni kotačić. Time se otvara mogućnost kontrole točke automatskog fokusiranja i funkcija reprodukcije samo jednim pokretom palca ili vrtnjom kotačića.

Uz najbolje performanse u ovoj klasi fotoaparata, koje omogućuju lako snimanje pravog trenutka, EOS R7 i EOS R10 imaju najbrži kontinuirani mehanički zatvarač od svih fotoaparata APS-C EOS od 15 sličica u sekundi  te elektronički zatvarač od 30 i 23 sličica u sekundi . Na fotoaparatu EOS R7 brzina mehaničkog zatvarača dostiže 1/8000 sekundi, a brzina elektroničkog zatvarača 1/16 000 sekundi, čime se i najbrži predmeti snimanja učinkovito zamrzavaju u pokretu. Pokretanje pomoću najnovijeg DIGIC X procesora ovim visoko responzivnim fotoaparatima daje sposobnost izuzetno brze obrade slike. Način rada RAW uzastopnog snimanja od 30 sličica u sekundi fotografima i stvarateljima sadržaja omogućuje rad sa slikama snimljenim u neprekidnom nizu kao s filmskim datotekama, čime se pojednostavnjuje odabir kadra. Uz omogućen način predsnimanja može se snimiti i 0,5 sekundi prije stiskanja zatvarača.

Savršen za sve one koji snimaju u pokretu ili više sekundi iz ruke, kolaborativni stabilizator slike u kućištu (IBIS)  na modelu EOS R7 objedinjuje EOS R6, EOS R5 i EOS R3 u postizanju najviše razine stabilizacije slike od 8 koraka . Prvi put na fotoaparatima serije EOS sustav stabilizacije slike koristi se za izravnavanje horizonta uz omogućenu značajku „automatskog izravnavanja“, a kompenzira i okomito drmanje pri snimanju u novododanim panoramskim ili načinima kontinuiranog pomicanja. Uz povećani doseg, novoosmišljeni senzori APS-C od 32,5 i 24,2 megapiksela u modelima EOS R7 i EOS R10 omogućuju snimanje oštrih slika čak i iz udaljenosti, što je idealno za sportske fotografe i one koji snimaju prirodu pa im je potrebna snimka akcije izbliza. Načini rada Dual Pixel RAW uz HEIF, Compact RAW i HDR otvaraju velike mogućnosti za post-produkciju te omogućuju postizanje boljih tonova prizora. Digitalni optimizator objektiva automatski stvara najbolje JPEG-ove u samom fotoaparatu, ispravljajući izobličenja bez gubitka performansi snimanja.

Masa od samo 612 g u slučaju fotoaparata EOS R7 i 429 g za EOS R10 znači osjetno poboljšanje za fotografe i stvaratelje sadržaja, ali i olakšanje u odnosu na postojeće kombinacija DSLR fotoaparata i objektiva. Kompaktan, ali robustan, EOS R7 otporan je na vremenske prilike pa je idealan za one koji snimaju u izazovnim uvjetima.

Zbog sve veće potrebe za snimanjem videozapisa i fotografija, EOS R7 i EOS R10 imaju mogućnost snimanja videozapisa u tehnologiji 4K uz 60 p na jednom  ili 4K uz 30 p  na drugom, što je smanjeno s tehnologija 7K i 6K te se time ostvaruje najveća moguća kvaliteta slike. To se može reproducirati u HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10-bit) na samom fotoaparatu ili putem HDMI-ja. EOS R7 ima i dodatni izrezani način od 4K uz 60 p , čime se doseg još povećava i idealno je za snimanje prirode. Na oba je fotoaparata moguće snimanje videoisječaka duljih od 30 minuta pa je tako 4K videozapise pri 60 p moguće snimati do sat vremena , čime se otvara mogućnost snimanja sadržaja dulje forme, kao što su razgovori i događaji. Oba modela podržavaju snimanje filmova u tehnologiji HDR PQ (YCbCr 4:2:2 10-bit BT.2020) koji ostvaruju visok dinamički raspon uz minimalno gradiranje. Za one koji žele ići korak dalje, EOS R7 prvi je APS-C EOS  koji koristi Canon Log 3 i Cinema Gamut, čime se omogućuje fleksibilniji proces uređivanja i montaže. Savršeni za one koji žele proširiti sljedbu na društvenim mrežama, oba modela podržavaju okomito snimanje i tehnologije koje stabiliziraju videozapise snimljene u pokretu. EOS R7 može kombinirati stabilizator slike u kućištu (IBIS) s optičkim stabilizatorom slike i stabilizatorom Movie Digital te tako postići nenadmašnu stabilizaciju, a EOS R10 koristi podatke s objektiva koji imaju optičku stabilizaciju slike da bi pojačao učinak stabilizacije slike Movie Digital.

Zahvaljujući intuitivnom dizajnu i poboljšanom povezivanju, stvaratelji sadržaja i fotografi sada mogu bolje organizirati svoj radni proces. Uz elektroničko tražilo točke od 2,36 m i OVF pomoći za pregled, vlasnici DSLR fotoaparata sada mogu lako prijeći na aparate bez zrcala uz poznato im okruženje tražila. Kotačići za podešavanja koje je moguće prilagoditi i LCD zaslon čiji se nagib može mijenjati omogućuju lako baratanje dok u aparat ugrađeno snimanje istog kadra s više ekspozicija i dubinska kompozicija od ovih fotoaparata čine snažne kreativne alate. EOS R7 ima tražilo s visokim povećanjem od 1,15 puta koje zaljubljenicima u snimanje pruža sveobuhvatno okruženje snimanja i reprodukcije. EOS R10 s ugrađenom je bljeskalicom fantastičan višefunkcijski alat za fotografe koji snimaju u različitim okolnostima, bez obzira radi li se o zatvorenim prostorima ili slabo osvijetljenim sobama. Uz dva utora za kartice Dual UHS-II, EOS R7 podržava trenutačno sigurnosno kopiranje, zasebnu pohranu za slike i za videozapise ili snimanje u različitim formatima za svaku karticu.

Oba fotoaparata odlikuju se poboljšanim povezivanjem putem Wi-Fija i tehnologije Bluetooth™, čime se stvarateljima sadržaja i fotografima olakšava dijeljenje, pohranjivanje i sortiranje onoga što su snimili.  Stvaratelji sadržaja mogu prenijeti svoj sadržaj na konačno odredište putem servisa image.canon ili aplikacije Camera Connect uz kompatibilni USB Type-C kabel ili putem bežične veze. Za one koji streamaju svoj sadržaj, oba modela imaju čisti HDMI izlaz za streaming te prijenos sadržaja na YouTube putem servisa image.canon. RAW datoteke sada se mogu izravno prenijeti i na Canonov novi servis za obradu slika Cloud Image Processing na stranici image.canon. Servis primjenjuje obradu slika putem neuralne mreže, koja poboljšava kvalitetu slike u RAW datotekama . EOS R7 i EOS R10 idealno su postavljeni za stvaratelje sadržaja i zbog toga što oba imaju novi višefunkcijski držač za dodatke, koji je prvi takav za modele EOS APS-C i osigurava napajanje i komunikaciju pri visokim brzinama za nove napredne dodatke.

EOS R7 i EOS R10 korisnicima omogućuju istraživanje Canonove goleme linije RF objektiva. Uz prilagodnike je na njima moguće koristiti i EF i EF-S objektive te tako postići lak prijelaz s DSLR i fotoaparata bez zrcala. Proširujući seriju RF objektiva, koja se trenutačno sastoji od 26 objektiva u rasponu od 5,2 mm do 1200 mm, Canon predstavlja i dva RF-S kompleta objektiva, koji modelima EOS R7 i EOS R10 omogućuju dodatne mogućnosti i lakoću – RF-S od 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM i RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM. Uz žarišnu duljinu ekvivalenta 35 mm  i uz optičku stabilizaciju slike, savršeni su za snimanje svega od krajolika i portreta do hrane i vlogova. Zahvaljujući svojem kompaktnom dizajnu i mehanizmu za uvlačenje objektiva, RF-S 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM idealan je višenamjenski objektiv za svakodnevno snimanje i putovanja. Uz značajku nadjačavanja ručnog fokusiranja i koračnim STM-om za glatko i tiho fokusiranje videozapisa, riječ je o osnovnom objektivu za svakodnevno fotografiranje i snimanje videosadržaja. Objektiv visokog povećanja u zoom pokriva sve od širokokutnog do teleobjektiva, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM može ostvariti povećanje od 0,59x u makrofokusnom načinu te omogućuje istraživanje makrofotografije u svakodnevnim prizorima.

Uz Canonovu naprednu optičku tehnologiju kojom se na najmanju moguću mjeru svode kromatska odstupanja i koja ispravlja izobličenja, ovim se objektivima snimaju čiste, oštre slike. U kombinaciji sa stabilizatorom slike u kućištu (IBIS) na modelu EOS R7 i stabilizatorom slike Movie Digital na modelu EOS R10, ti su objektivi opremljeni dinamičkim stabilizatorima slike i optičkom stabilizacijom slike u samom objektivu, čime se omogućuje sedam koraka stabilizacije slike s objektivom RF-S 18-150 mm F3.5-6.3 IS STM i šest i pol koraka na objektivu RF-S 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM. Uz kružni otvor blende sa sedam listića fotografi mogu stvarati prekrasne meke pozadine i oštre predmete snimanja.

Još iz kategorije

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

Huawei postao vrlo poželjan potrošački brend

30.06.2022.

Huawei je poznat po svom širokom portfelju uređaja koji će sada postati još veći i ugodniji, rekao je u intervjuu za ICTbusiness.info Xu Dong, direktor Huawei Consumer Business Group za Hrvatsku.

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

Potražnja za premium pametnim telefonima u padu od 8 posto, dominira Apple

29.06.2022.

Tržište premium pametnih telefona, na koje spadaju svi s cijenom od minimalno 400 američkih dolara, doživjelo je pad od osam posto na godišnjoj razini tijekom prvog kvartala ove godine, ali svejedno je i to bolji rezultat od ukupnog pada tržišta pametnih telefona od deset posto, navodi Counterpoint Research.

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

Ugašeni iPhone je zlatni rudnik za hakere

29.06.2022.

Stručnjaci s njemačkog tehnološkog sveučilišta Darmstadt otkrili su da je iPhone ranjiv na kibernetičke napade čak i kad je isključen. Jer, i u tom stanju svih 24 sata aktivni su bežični čipovi, što uključuje bluetooth, NFC i UWB.