Očekivan trend

Stagnacija tržišta osobnih računala

Stagnacija tržišta osobnih računala
Depositphotos

Globalno tržište stolnih računala i mobilnih radnih stanica počelo je 2022. sa snažnim zamahom, ali se naposljetku suočilo sa zasićenjem i gospodarskom realnošću pred kraj godine, prema IDC-u. Isporuke uređaja u četvrtom tromjesečju 2022. (4Q22) smanjile su se za 22,2 posto u usporedbi s prošlom godinom jer se potrošnja IT uređaja usporila zbog ekonomskih zabrinutosti i ispunjavanja zaostalih narudžbi.

Tijekom cijele godine, tržište je ipak uspjelo postići rekord isporuke od gotovo 7,7 milijuna jedinica, rast od 2,1 posto i nadmašivanje prethodnog rekorda od 7,5 milijuna postavljenog 2021. Za razliku od prethodne godine, koja je doživjela neviđeno usvajanje mobilnih radnih stanica zbog rada s doma, dobici u 2022. došli su od zamaha povratka u ured koji je potaknuo oporavak stolnih radnih stanica dok je mobilna strana bila ravna. Unatoč tome, jedna stalna promjena izazvana COVID-19 je da IDC očekuje da će faktor mobilnog oblika biti dominantan uređaj u budućnosti na tržištima gdje je hibridni rad pustio korijenje.

"Imali smo četiri uzastopna kvartala u kojima su isporuke premašile dva milijuna jedinica od trećeg kvartala 2021. do drugog kvartala 2022.", rekao je Jay Chou, voditelj istraživanja, Worldwide Client Devices Tracker.

"Ovo je bilo znatno iznad povijesnih normi i pokazalo se neodrživim u svjetlu smanjenih proračuna i tekuće inflacije. Nakon dvije godine snažnih kupovina, očekujemo da će se korporativni IT preusmjeriti s uređaja krajnjih točaka i vjerojatno ćemo vidjeti smanjenje količine u 2023. za 4,2 posto. Ovo je mala promjena u odnosu na našu prethodnu prognozu koja je očekivala blaže smanjenje. Međutim, osim kratkoročnih izazova, vjerujemo da bi lansiranje novih modela, prijelaz na Windows 11 i drugi pokretači trebali dovesti do rasta od 2024.", tvrdi Chou.

Dell je ostao na prvom mjestu, zaključivši 2022. kao jedini dobavljač s povećanjem udjela. Prodavateljev odmjereni pristup upravljanju zalihama pomogao mu je prebroditi pad sektora bolje od ostalih. Na drugom mjestu, HP je nastavio fokusirati se na čimbenike oblika mobilnih uređaja, ali je oštećen ranijim agresivnim kanalskim isporukama. Trećeplasirani dobavljač Lenovo zabilježio je pad udjela u ovoj godini zbog usporavanja potražnje za njegovim premium i vrijednosnim modelima. ASUS je zadržao svoju nišu u prostoru stolnih radnih stanica i prestigao NEC 2022. za četvrto mjesto.

Gledajući unaprijed, IDC očekuje da će globalne isporuke 2023. pasti za 4,2 posto u odnosu na prethodnu godinu kako se tržište hladi i fokus se prebacuje na čišćenje zaliha i proračunsku disciplinu. Nakon 2023. godine, sve veći zahtjevi za radnim opterećenjem trebali bi stimulirati isporuke kako bi se postigla solidna oporavka 2024. i 2025. godine.