Sony blokirao Kodi na svojim Android TV-ima

Sony blokirao Kodi na svojim Android TV-ima

Foto: Sony

Sony se na novim modelima svojih Android televizora odlučio onemogućiti Kodi aplikaciju, što nije ni u jednom trenutku objasnio no nagađa se da je razlog za takav potez činjenica da taj softver nema baš najbolju reputaciju.

"Svaka čast Sony Electronics za prevenciju korištenja Kodija na novijim Android televizorima. Jako zrelo s tvoje strane. Čak je i firmware u tim televizorima pokvaren. Znači, morat ćemo korisnicima preporučiti kupnju nekih televizora koji nemaju ovaj problem", stoji u poruci na Twitteru od strane Kodija, upućenu direktno Sonyju.

Daljnja istraga pokazala je da problem postoji još od prošle godine, kad je Sony blokirao Kodi ID na Play Storeu te se osigurao da ne može biti instaliran na uređaje koji su određeni da Kodija na njima ne bude. I sad, da stvar po Sony bude gora, američka podružnica Samsunga odlučila se uključiti u cijelu priču.

"Spremni smo za vas kad ste i vi spremni. Tu smo", naveo je Samsung US na Twitteru i reklamirao svoje QLED televizore i nije stao, obraća se svakom korisniku posebno ukoliko ijedan od njih spomene tranziciju prema Samsungu.

No, Sony je procijenio da šteta neće biti tolika i da Kodi zajednica nije toliko jaka, što bi mogla biti poveća greška. A to nije ništa novo za Sony, koji je toliko puta već grubo pogriješio da bi i oni upućeni to teško pobrojali. Kako god bilo, Kodi je doživio novi udarac, kao kaznu za toliki niz godina u "sivoj zoni".

Inače, Kodi je streaming softver otvorenog tipa, koji se nalazi u poprilično u spomenutoj "sivoj zoni" jer kao platforma iznimno je pogodan za prikazivanje ilegalnog sadržaja, zbog čega ga pirati naveliko koriste. Zbog toga su odavno Netflix ili Amazon odbili svaku suradnju s Kodijem, a usput ih je Europska unija kao kompaniju praktički izjednačila s kriminalcima dok se u Velikoj Britaniji za korištenje Kodija može u zatvor na deset godina - ako je sadržaj koji se konzumira ilegalan.

Zbog svega toga Kodi već duže vrijeme naveliko radi na "čišćenju" imidža. Korak koji su prvo napravili jest uklanjanje svih dodataka na platformi koji omogućavaju neovlaštenu distribuciju sadržaja, kao i sve što promovira takvu vrstu sadržaja. To, naravno, jest potpuna suprotnost onome što je Kodi dosad bio jer na taj se način gubi ono "otvorenog tipa" i Kodi postaje kao mnogi drugi na tržištu. To pak znači da će izgubiti velik broj korisnika.

Nije ni to sve, Kodi u suradnji s nadležnim institucijama traži sve koji su prodavali (ili prodaju) tzv. Kodi kutije, unaprijed pripremljene da bi neovlašteno distribuirale sadržaj. No, Sonyjev primjer potvrđuje da ni to nije dovoljno...

Još iz kategorije

Apple i Samsung nastavljaju s dominacijom na tržištu nosivih uređaja

Apple i Samsung nastavljaju s dominacijom na tržištu nosivih uređaja

19.11.2019. komentiraj

Tržište nosivih uređaja nastavilo se zahuktavati i kroz treći kvartal ove godine, što zorno pokazuju podaci koje je predočio Strategy Analytics. Ukupno, riječ je o 14,2 milijuna isporučenih uređaja, a očekivano je uvjerljivo prvi po tom pitanju Apple Watch s njih 6,8 milijuna i rastom od 51 posto na godišnjoj razini.

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

IDC: Marginalni rast tržišta pametnih telefona

19.11.2019. komentiraj

Globalno tržište pametnih telefona u trećem kvartalu ove godine zabilježilo je rast od 0,8 posto na godišnjoj i rast od 8,1 posto na kvartalnoj razini te završilo s ukupno 358,3 milijuna isporuka, a pritom su najviše profitirali Samsung i Huawei, dva najjača proizvođača na svijetu, navodi tako IDC u svom najnovijem izvješću.

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

Canon predstavlja svoja prva dva zum objektiva za 8K televizijske kamere

18.11.2019. komentiraj

Canon Europe je predstavio dva nova objektiva za 8K televizijske  kamere opremljena 1,25-inčnim senzorima: terenski zum objektiv UHD-DIGISUPER 51 i prijenosni zum objektiv 7x10.7 KAS S. Razvoj novih zum objektiva za 8K televizijske kamere još je jedna potvrda Canonove izvrsnosti u optičkim tehnologijama. U prethodnih nekoliko godina u produkciji dokumentarnih filmova i prijenosima sportskih događaja širom svijeta počela se koristiti  8K oprema radi stvaranja i prijenosa videozapisa ultravisoke razlučivosti.