Sony blokirao Kodi na svojim Android TV-ima

Sony blokirao Kodi na svojim Android TV-ima

Foto: Sony

Sony se na novim modelima svojih Android televizora odlučio onemogućiti Kodi aplikaciju, što nije ni u jednom trenutku objasnio no nagađa se da je razlog za takav potez činjenica da taj softver nema baš najbolju reputaciju.

"Svaka čast Sony Electronics za prevenciju korištenja Kodija na novijim Android televizorima. Jako zrelo s tvoje strane. Čak je i firmware u tim televizorima pokvaren. Znači, morat ćemo korisnicima preporučiti kupnju nekih televizora koji nemaju ovaj problem", stoji u poruci na Twitteru od strane Kodija, upućenu direktno Sonyju.

Daljnja istraga pokazala je da problem postoji još od prošle godine, kad je Sony blokirao Kodi ID na Play Storeu te se osigurao da ne može biti instaliran na uređaje koji su određeni da Kodija na njima ne bude. I sad, da stvar po Sony bude gora, američka podružnica Samsunga odlučila se uključiti u cijelu priču.

"Spremni smo za vas kad ste i vi spremni. Tu smo", naveo je Samsung US na Twitteru i reklamirao svoje QLED televizore i nije stao, obraća se svakom korisniku posebno ukoliko ijedan od njih spomene tranziciju prema Samsungu.

No, Sony je procijenio da šteta neće biti tolika i da Kodi zajednica nije toliko jaka, što bi mogla biti poveća greška. A to nije ništa novo za Sony, koji je toliko puta već grubo pogriješio da bi i oni upućeni to teško pobrojali. Kako god bilo, Kodi je doživio novi udarac, kao kaznu za toliki niz godina u "sivoj zoni".

Inače, Kodi je streaming softver otvorenog tipa, koji se nalazi u poprilično u spomenutoj "sivoj zoni" jer kao platforma iznimno je pogodan za prikazivanje ilegalnog sadržaja, zbog čega ga pirati naveliko koriste. Zbog toga su odavno Netflix ili Amazon odbili svaku suradnju s Kodijem, a usput ih je Europska unija kao kompaniju praktički izjednačila s kriminalcima dok se u Velikoj Britaniji za korištenje Kodija može u zatvor na deset godina - ako je sadržaj koji se konzumira ilegalan.

Zbog svega toga Kodi već duže vrijeme naveliko radi na "čišćenju" imidža. Korak koji su prvo napravili jest uklanjanje svih dodataka na platformi koji omogućavaju neovlaštenu distribuciju sadržaja, kao i sve što promovira takvu vrstu sadržaja. To, naravno, jest potpuna suprotnost onome što je Kodi dosad bio jer na taj se način gubi ono "otvorenog tipa" i Kodi postaje kao mnogi drugi na tržištu. To pak znači da će izgubiti velik broj korisnika.

Nije ni to sve, Kodi u suradnji s nadležnim institucijama traži sve koji su prodavali (ili prodaju) tzv. Kodi kutije, unaprijed pripremljene da bi neovlašteno distribuirale sadržaj. No, Sonyjev primjer potvrđuje da ni to nije dovoljno...

Još iz kategorije

Samsungov Galaxy Note10 i Note10+ stigli u Hrvatsku

Samsungov Galaxy Note10 i Note10+ stigli u Hrvatsku

25.08.2019. komentiraj

Nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji predstavljeni su premijerno i u Hrvatskoj, a cjenovno se kreću do 7400 do 9300 kuna. Galaxy Note10, nova serija vrhunskih pametnih telefona koja spaja elegantan i tanak dizajn s moćnim značajkama performansi i produktivnosti, korisnicima omogućuje da maksimalno iskoriste svaki trenutak.

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

Novi gaming monitori predstavljeni na Gamescomu

24.08.2019. komentiraj

Ovogodišnji Gamescom u Koelnu Samsung Electronics iskoristio je za predstavljanje novog gaming monitora oznake CRG5. To je, kako tvrde u Saumsungu, posljednji u seriji Samsung zakrivljenih gaming monitora. Gamescom, najveći svjetski gaming sajam, važan je događaj za Samsung na kojem prikazuju svoju najnoviju gaming tehnologiju. Osim CRG5, posjetitelji gamescoma su mogli iskusiti i druge Samsungove inovacije u polju gaming monitora, uključujući Space Gaming Monitor (SR75Q) i Super Ultra-wide CRG9 49”, ističu iz ovog korejskog proizvođača.

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.