Sony blokirao Kodi na svojim Android TV-ima

Sony blokirao Kodi na svojim Android TV-ima

Foto: Sony

Sony se na novim modelima svojih Android televizora odlučio onemogućiti Kodi aplikaciju, što nije ni u jednom trenutku objasnio no nagađa se da je razlog za takav potez činjenica da taj softver nema baš najbolju reputaciju.

"Svaka čast Sony Electronics za prevenciju korištenja Kodija na novijim Android televizorima. Jako zrelo s tvoje strane. Čak je i firmware u tim televizorima pokvaren. Znači, morat ćemo korisnicima preporučiti kupnju nekih televizora koji nemaju ovaj problem", stoji u poruci na Twitteru od strane Kodija, upućenu direktno Sonyju.

Daljnja istraga pokazala je da problem postoji još od prošle godine, kad je Sony blokirao Kodi ID na Play Storeu te se osigurao da ne može biti instaliran na uređaje koji su određeni da Kodija na njima ne bude. I sad, da stvar po Sony bude gora, američka podružnica Samsunga odlučila se uključiti u cijelu priču.

"Spremni smo za vas kad ste i vi spremni. Tu smo", naveo je Samsung US na Twitteru i reklamirao svoje QLED televizore i nije stao, obraća se svakom korisniku posebno ukoliko ijedan od njih spomene tranziciju prema Samsungu.

No, Sony je procijenio da šteta neće biti tolika i da Kodi zajednica nije toliko jaka, što bi mogla biti poveća greška. A to nije ništa novo za Sony, koji je toliko puta već grubo pogriješio da bi i oni upućeni to teško pobrojali. Kako god bilo, Kodi je doživio novi udarac, kao kaznu za toliki niz godina u "sivoj zoni".

Inače, Kodi je streaming softver otvorenog tipa, koji se nalazi u poprilično u spomenutoj "sivoj zoni" jer kao platforma iznimno je pogodan za prikazivanje ilegalnog sadržaja, zbog čega ga pirati naveliko koriste. Zbog toga su odavno Netflix ili Amazon odbili svaku suradnju s Kodijem, a usput ih je Europska unija kao kompaniju praktički izjednačila s kriminalcima dok se u Velikoj Britaniji za korištenje Kodija može u zatvor na deset godina - ako je sadržaj koji se konzumira ilegalan.

Zbog svega toga Kodi već duže vrijeme naveliko radi na "čišćenju" imidža. Korak koji su prvo napravili jest uklanjanje svih dodataka na platformi koji omogućavaju neovlaštenu distribuciju sadržaja, kao i sve što promovira takvu vrstu sadržaja. To, naravno, jest potpuna suprotnost onome što je Kodi dosad bio jer na taj se način gubi ono "otvorenog tipa" i Kodi postaje kao mnogi drugi na tržištu. To pak znači da će izgubiti velik broj korisnika.

Nije ni to sve, Kodi u suradnji s nadležnim institucijama traži sve koji su prodavali (ili prodaju) tzv. Kodi kutije, unaprijed pripremljene da bi neovlašteno distribuirale sadržaj. No, Sonyjev primjer potvrđuje da ni to nije dovoljno...

Još iz kategorije

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

23.02.2019. komentiraj

Panasonic je sredinom veljače najavio veći broj uređaja iz audio video segmenta koji će se uskoro pojaviti na tržištu. Riječ je o televizorima, slušalicama, kućnim audio sustavima te Blu-ray playerima.

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

23.02.2019. komentiraj

NOA već treću godinu sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu mobilnih tehnologija, Mobile World Congress koji se održava u Barceloni. Uz već najavljenu novu F seriju pametnih uređaja temeljenu na AI te ostale pametne telefone, predstavit će i NOA Vision televizore, NOA tablete, dodatnu opremu NOAline te nove modele iz RUGGED serije.

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

22.02.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.