Skeniranje lica za otključavanje u velikom broju mobitela lako se prevari fotografijom

Skeniranje lica za otključavanje u velikom broju mobitela lako se prevari fotografijom

Apple je s iPhone X uspio učiniti otključavanje pametnih telefona skeniranjem lica popularnim pa su mnogi krenuli tim smjerom, ali nakon otkrića nizozemskog Consumentenbonda, vjerojatno će se mnogi zapitati koliko je to sigurno. Jer, od 110 testiranih uređaja, čak 42 su uspjeli otključati korištenjem visokokvalitetnih fotografija.

Ili će korisnici razmisliti i kupiti iPhone jer on nije otključan ovom metodom. Uređaji koji su "pali" su Alcatel 3V, Honor 10, HTC U12 Plus, Huawei Mate 20, OnePlus 5T, OnePlus 6 i svi Samsungovi flagship modeli iz prošle godine. Otključani su i svi LG flagship modeli iz 2018., kao i Honor 7A, ali imali su dodatne metode zaštite pa to nije bilo dovoljno.

Tome je tako jer tehnologija trenutno nije dovoljno napredna po pitanju prepoznavanja lica ni kod kojeg proizvođača pametnih telefona, osim Applea. Barem kad se radi o korištenju visokokvalitetnih fotografija kao zamjenu za lice. Tome je tako zbog limita koje još uvijek imaju kamere na uređajima, ali i zbog strojnog učenja, koje još nije dovoljno duboko i napredno da bi ponudilo rješenja "u hodu".

Naravno, nikad nećete čuti da je neka od kompanija potvrdila sve ove negativnosti, sve one ponosno ističu isključivo one pozitivne stvari, napredak koji je postignut i činjenicu da nitko još nije stigao do te razine kao oni. To je potpuno normalno i uistinu napredak jest zabilježen, ali ako se govori o potpunoj sigurnosti, načinu na koji se možemo zaštititi od "neželjenih gostiju", tad skeniranje lica još uvijek nije idealno rješenje... Ali nije ni daleko od svog uspjeha.

Umjetna inteligencija i strojno učenje uvelike napreduju, kao i kamere na uređajima, kao i kompletni softverski dio uređaja. Dakle, samo je pitanje vremena kad će skeniranje lica biti potpuno sigurno i relevantnije u smislu održavanja sigurnosti.

Još iz kategorije

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

Microsoft omogućio instalaciju Windows 10 na Raspberry Pi

15.02.2019. komentiraj

Microsoft ulaže značajne napore u postavljanje Windows 10 operativnog sustava na svaki računalni uređaj pa kao dio tih napora korisnici odsad mogu imati punu verziju „desetke“ za ARM uređaje na Raspberry Pi.

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

Prvi model NOA smartphonea s trostrukom stražnjom kamerom

14.02.2019. komentiraj

NOA će u Barceloni na Mobile World Congressu 2019 predstaviti još jedan pametni telefon iz Element F serije, NOA F10 Pro. Posebnosti tog uređaja su kamera kojom upravlja umjetna inteligencija, kapacitet baterije, brzo bežično punjenje i dizajn zaslona. Ono što će se sigurno svidjeti korisnicima je trostruka kamera na stražnjoj strani mobitela te prednja od čak 25 MP.

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

11.02.2019. komentiraj

Pametni telefoni u prošloj su godini pali po pitanju prodaje za četiri posto u odnosu na 12 mjeseci ranije i to jasno pokazuju rezultati koje za 2018. pružaju IDC i Counterpoint. Najgore od svega jest što s krajem siječnja još uvijek nije pronađen odgovor kako negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu.