Skeniranje lica za otključavanje u velikom broju mobitela lako se prevari fotografijom

Skeniranje lica za otključavanje u velikom broju mobitela lako se prevari fotografijom

Apple je s iPhone X uspio učiniti otključavanje pametnih telefona skeniranjem lica popularnim pa su mnogi krenuli tim smjerom, ali nakon otkrića nizozemskog Consumentenbonda, vjerojatno će se mnogi zapitati koliko je to sigurno. Jer, od 110 testiranih uređaja, čak 42 su uspjeli otključati korištenjem visokokvalitetnih fotografija.

Ili će korisnici razmisliti i kupiti iPhone jer on nije otključan ovom metodom. Uređaji koji su "pali" su Alcatel 3V, Honor 10, HTC U12 Plus, Huawei Mate 20, OnePlus 5T, OnePlus 6 i svi Samsungovi flagship modeli iz prošle godine. Otključani su i svi LG flagship modeli iz 2018., kao i Honor 7A, ali imali su dodatne metode zaštite pa to nije bilo dovoljno.

Tome je tako jer tehnologija trenutno nije dovoljno napredna po pitanju prepoznavanja lica ni kod kojeg proizvođača pametnih telefona, osim Applea. Barem kad se radi o korištenju visokokvalitetnih fotografija kao zamjenu za lice. Tome je tako zbog limita koje još uvijek imaju kamere na uređajima, ali i zbog strojnog učenja, koje još nije dovoljno duboko i napredno da bi ponudilo rješenja "u hodu".

Naravno, nikad nećete čuti da je neka od kompanija potvrdila sve ove negativnosti, sve one ponosno ističu isključivo one pozitivne stvari, napredak koji je postignut i činjenicu da nitko još nije stigao do te razine kao oni. To je potpuno normalno i uistinu napredak jest zabilježen, ali ako se govori o potpunoj sigurnosti, načinu na koji se možemo zaštititi od "neželjenih gostiju", tad skeniranje lica još uvijek nije idealno rješenje... Ali nije ni daleko od svog uspjeha.

Umjetna inteligencija i strojno učenje uvelike napreduju, kao i kamere na uređajima, kao i kompletni softverski dio uređaja. Dakle, samo je pitanje vremena kad će skeniranje lica biti potpuno sigurno i relevantnije u smislu održavanja sigurnosti.

Još iz kategorije

Huawei raste i na domaćem tržištu

Huawei raste i na domaćem tržištu

23.04.2019. komentiraj

Kineski proizvođač pametnih telefona Huawei, zajedno sa svojim pod brendom Honor ima velike planove za cijeli svijet pa tako i za Hrvatsku. Prvi cilj proboj Huaweija na prvo mjesto proizvođača pametnih telefona na svijetu. Velike planove imaju i za brend Honor koji bi, prema navedenim očekivanjima, trebao postati drugi najveći proizvođač pametnih telefona u Kini i četvrti u svijetu. Kompanija će podupirati Honor u razvoju vrhunskih proizvoda i nastaviti ulaganja, održavajući istovremeno čvrstu strategiju dvojnog brenda.

Svatko ima svoje potrebe

Svatko ima svoje potrebe

22.04.2019. komentiraj

Mobilni telefoni nastaju kako ispunili potrebe korisnika, a proizvođači tvrde kako prate njihove potrebe i uvijek pitaju korisnike što žele novo. Naravno, ponekad se nameću neke potrebe poput umjetne inteligencije jer mnogi zapravo niti ne znaju što je to i što danas u njihovim telefonima, ali i različitim cloud uslugama umjetna inteligencija zapravo radi.

Noa nastavlja rast i širenje

Noa nastavlja rast i širenje

21.04.2019. komentiraj

Domaći brand pametnih telefona, tableta i televizora Noa nastavlja sa svojim širenjem, a jedno od posljednjih bilo je na irsko tržište, a o tome kako i kamo se žele razvijati razgovarali smo s direktorom marketinga Hangara 18 i Noe Mariom Pintarom još u Barceloni na MWC19 najvećem svjetskom sajmu gdje se već tradicionalno predstavljaju njihovi novi modeli koji tek dolaze na tržište.