Skeniranje lica za otključavanje u velikom broju mobitela lako se prevari fotografijom

Skeniranje lica za otključavanje u velikom broju mobitela lako se prevari fotografijom

Apple je s iPhone X uspio učiniti otključavanje pametnih telefona skeniranjem lica popularnim pa su mnogi krenuli tim smjerom, ali nakon otkrića nizozemskog Consumentenbonda, vjerojatno će se mnogi zapitati koliko je to sigurno. Jer, od 110 testiranih uređaja, čak 42 su uspjeli otključati korištenjem visokokvalitetnih fotografija.

Ili će korisnici razmisliti i kupiti iPhone jer on nije otključan ovom metodom. Uređaji koji su "pali" su Alcatel 3V, Honor 10, HTC U12 Plus, Huawei Mate 20, OnePlus 5T, OnePlus 6 i svi Samsungovi flagship modeli iz prošle godine. Otključani su i svi LG flagship modeli iz 2018., kao i Honor 7A, ali imali su dodatne metode zaštite pa to nije bilo dovoljno.

Tome je tako jer tehnologija trenutno nije dovoljno napredna po pitanju prepoznavanja lica ni kod kojeg proizvođača pametnih telefona, osim Applea. Barem kad se radi o korištenju visokokvalitetnih fotografija kao zamjenu za lice. Tome je tako zbog limita koje još uvijek imaju kamere na uređajima, ali i zbog strojnog učenja, koje još nije dovoljno duboko i napredno da bi ponudilo rješenja "u hodu".

Naravno, nikad nećete čuti da je neka od kompanija potvrdila sve ove negativnosti, sve one ponosno ističu isključivo one pozitivne stvari, napredak koji je postignut i činjenicu da nitko još nije stigao do te razine kao oni. To je potpuno normalno i uistinu napredak jest zabilježen, ali ako se govori o potpunoj sigurnosti, načinu na koji se možemo zaštititi od "neželjenih gostiju", tad skeniranje lica još uvijek nije idealno rješenje... Ali nije ni daleko od svog uspjeha.

Umjetna inteligencija i strojno učenje uvelike napreduju, kao i kamere na uređajima, kao i kompletni softverski dio uređaja. Dakle, samo je pitanje vremena kad će skeniranje lica biti potpuno sigurno i relevantnije u smislu održavanja sigurnosti.

Još iz kategorije

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.

Huawei predstavio EMUI10 već broji više od 500 milijuna dnevno aktivnih korisnika

Huawei predstavio EMUI10 već broji više od 500 milijuna dnevno aktivnih korisnika

18.08.2019. komentiraj

Na Huawei HDC konferenciji, koja je nedavno održana u Dongguanu u Kini, gdje je službeno predstavljen EMUI10, Dr. Wang Chenglu, predsjednik odjela Software Engineering u Huawei Consumer Business grupi, rekao je kako je EMUI10 pionirska aplikacija distribuirane tehnologije za sve uvjete rada. Njegov je razvoj omogućio i razvoj specifičnih aplikacija za audio i video pozive, provođenje poslovnih zadataka na nizu uređaja te druge aplikacije za pametne uređaje koje se mogu koristiti u vozilima. Huawei P30 serija prva će se nadograditi na EMUI10 Beta verziju tijekom internog testiranje 8. rujna, a bit će dostupna kasnije za seriju Mate 20.