Senzori za otisak prsta pod zaslonom ne uspjevaju napraviti iskorak

Senzori za otisak prsta pod zaslonom ne uspjevaju napraviti iskorak
Antonio Jularić

Senzori za očitanje otiska prsta ispod zaslona pametnih telefona trebali su biti istinski hit, ali razvoj nije išao u željenom smjeru pa se čini da će ipak prepoznavanje lica preuzeti primat kroz naredne godine.

Otisak prsta se za otključavanje pametnih telefona koristi više od deset godina, a postalo je "mainstream" s iPhone 5S 2013., kad je Apple odlučio novu tehnologiju uvrstiti u popularnu seriju uređaja. Samsung je potom pratio trend s Galaxy Note 4 godinu kasnije i potom su se tome okrenuli ostali.

Ipak, već 2017. Apple predstavlja Face ID i u ovom trenutku samo iPhone SE još uvijek ima Touch ID, odnosno, mogućnost otključavanja uređaja otiskom prsta. Android telefoni još se nisu okrenuli u tako rigoroznom smjeru, ali nisu ni poboljšali tehnologiju otiska prsta. Očito, u Appleu su prepoznali silne limite.

Jer, iako je još 2018. stigao Vivo X20 Plus i pokazao što bi sve moglo biti sa senzorima ugrađenima na sami ekran telefona, značajniji napredak se kroz ove četiri godine nije dogodio. Dapače, kad vidimo koliko na jednom Galaxy S22 Ultra "šteka" ova mogućnost, lako se može zaključiti da je prije uvrštenja senzora ispod ekrana sve bilo znatno uspješnije. Sjetite se, mnogi su imali fizičku tipku na dnu prednjeg ekrana, na rubu uređaja ili straga.

Stoga, ako se ne dogodi nešto neočekivano, uskoro će svi pametni telefoni odbaciti otisak prsta i okrenuti se prepoznavanju lica. Time se dobiva više prostora za ostale dijelove hardvera, dobiva se stabilnije iskustvo prilikom otključavanja uređaja, ali i povećava se sigurnost iz razloga što je prepoznavanje lica zapravo podosta sigurnije nego što se isprva mislilo.

Dakle, u konačnici, uzbuđenje zbog nove tehnologije, kojem smo svjedočili 2018., nije opravdalo očekivanja i vrijeme je za zaokret. Ponekad treba priznati tako nešto i krenuti dalje...