Senzori pod zaslonom mobitela svoju popularnost će steći tek u 2019.

Senzori pod zaslonom mobitela svoju popularnost će steći tek u 2019.

Foto: Antonio Jularić

Senzori u sklopu zaslona pametnih telefona tehnologija je o kojoj se detaljno priča već skoro tri godine, ali nikako da zaživi u pravom svjetlu. No, TrendForce vjeruje kako će se to promijeniti dogodine te da će je 13 posto kompletnog tržišta koristiti u svojim uređajima, što je za deset posto bolje nego u ovoj godini.

Takva prognoza temelji se na činjenici da bi u svoju seriju Galaxy S upravo Samsung napokon mogao donijeti senzore u sklopu zaslona. Vjerovalo se da će oni stići s Galaxy S8, zatim i sa S9, ali očito je model iz 2019. taj! I za Samsung je bolje da jest jer prodaja mu pada, njegovi flagship modeli ne donose neke novitete zbog kojih bi ljudi potrošili poveću svotu novca. Stoga, osvježenje je potrebno i ova tehnologija čini se idealnom.

Dakle, senzori, ponajprije oni za prepoznavanje otiska prsta, bili bi integrirani unutar samog zaslona i toliko napredni da bi radili pod vodom bez ikakvih problema, a ujedno bi mogli samo na dodir prsta iščitati broj otkucaja srca i protok krvi u tijelu te time zapravo dodatno osigurati uređaj od krađe. Zvuči nevjerojatno jer i jest takvo. Izaziva uzbuđenje, svakako!

Potreba za takvom tehnologijom ne čudi jer oni su toliko poboljšani da više praktički nemaju rubova, a svaki djelić prostora treba se koristiti za neke druge detalje pa smanjivanje baterije, čipova, procesora, senzora kamere, uklanjanje utora za slušalice... postaje prijeka potreba. Samim time, ukloniti toliko zahtjevnu tehnologiju kao što je trenutno senzor za otisak prsta, ostavilo bi prostora za poboljšanje nekog drugog segmenta.

Također, Samsungu će Qualcomm osiguravati većinu rješenja kod izvedbe i u konačnici bi zahvaljujući tome upravo južnokorejski tehnološki gigant trebao od ukupnih 13 posto tržišta sam činiti 6,3 posto, što je skoro pa polovica svega što će biti na tržištu u tom trenutku.

Još iz kategorije

Raste prodaja pametnih zvučnika u Europi

Raste prodaja pametnih zvučnika u Europi

21.05.2019. komentiraj

Pametni zvučnici i općenito pametni uređaji za domove sve su veći hit na tržištu i to se moglo vidjeti kroz četvrti kvartal prošle godine, gdje su samo na europskom tržištu dosegli brojku od 33 milijuna isporuka, što je rast od 15,1 posto na godišnjoj razini.

Huawei Y5 2019 dostupan na hrvatskom tržištu

Huawei Y5 2019 dostupan na hrvatskom tržištu

20.05.2019. komentiraj

Kineski Huawei nedavno je na hrvatskom tržištu ponudio još jedan povoljni uređaj iz serije prvenstveno namijenjene mlađim korisnicima, Y5 2019. Taj je pametni telefon najnoviji dodatak cjenovno povoljnoj Y obitelji poznatoj po visokoj vrijednosti koja se dobiva za skromnu cijenu.

Reakcija Huawei na najave Googlea

Reakcija Huawei na najave Googlea

20.05.2019. komentiraj

Huawei je dao značajan doprinos razvoju i rastu Androida širom svijeta, a kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo surađivali s njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosustav koji je koristio i korisnicima i industriji, ističu iz Huaweia na najave otkazivanja suradnje s Googleom.