Senzori pod zaslonom mobitela svoju popularnost će steći tek u 2019.

Senzori pod zaslonom mobitela svoju popularnost će steći tek u 2019.

Foto: Antonio Jularić

Senzori u sklopu zaslona pametnih telefona tehnologija je o kojoj se detaljno priča već skoro tri godine, ali nikako da zaživi u pravom svjetlu. No, TrendForce vjeruje kako će se to promijeniti dogodine te da će je 13 posto kompletnog tržišta koristiti u svojim uređajima, što je za deset posto bolje nego u ovoj godini.

Takva prognoza temelji se na činjenici da bi u svoju seriju Galaxy S upravo Samsung napokon mogao donijeti senzore u sklopu zaslona. Vjerovalo se da će oni stići s Galaxy S8, zatim i sa S9, ali očito je model iz 2019. taj! I za Samsung je bolje da jest jer prodaja mu pada, njegovi flagship modeli ne donose neke novitete zbog kojih bi ljudi potrošili poveću svotu novca. Stoga, osvježenje je potrebno i ova tehnologija čini se idealnom.

Dakle, senzori, ponajprije oni za prepoznavanje otiska prsta, bili bi integrirani unutar samog zaslona i toliko napredni da bi radili pod vodom bez ikakvih problema, a ujedno bi mogli samo na dodir prsta iščitati broj otkucaja srca i protok krvi u tijelu te time zapravo dodatno osigurati uređaj od krađe. Zvuči nevjerojatno jer i jest takvo. Izaziva uzbuđenje, svakako!

Potreba za takvom tehnologijom ne čudi jer oni su toliko poboljšani da više praktički nemaju rubova, a svaki djelić prostora treba se koristiti za neke druge detalje pa smanjivanje baterije, čipova, procesora, senzora kamere, uklanjanje utora za slušalice... postaje prijeka potreba. Samim time, ukloniti toliko zahtjevnu tehnologiju kao što je trenutno senzor za otisak prsta, ostavilo bi prostora za poboljšanje nekog drugog segmenta.

Također, Samsungu će Qualcomm osiguravati većinu rješenja kod izvedbe i u konačnici bi zahvaljujući tome upravo južnokorejski tehnološki gigant trebao od ukupnih 13 posto tržišta sam činiti 6,3 posto, što je skoro pa polovica svega što će biti na tržištu u tom trenutku.

Još iz kategorije

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

Windows 10 vrti se na polovici svih PC-a

21.08.2019. komentiraj

Microsoft je 29. srpnja prije četiri godine svijetu predstavio Windows 10 i nakon početnih turbulencija, “desetka” je vrlo blizu polovice udjela na PC tržištu, kad se radi o operativnim sustavima. Konkretnije, riječ je o 48,86 posto, dok je Windows 7 na 31,83 posto.

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

19.08.2019. komentiraj

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

Samsung i Microsoft proširuju strateško partnerstvo

18.08.2019. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je sljedeći korak u svom dugoročnom, strateškom partnerstvu s Microsoftom, koje će donijeti besprijekorna iskustva na svim uređajima, aplikacijama i uslugama. Počevši od ekskluzivnih Microsoftovih integracija u novom Galaxy Note10, korisnici će sada imati jednostavan način nesmetanog rada između pametnog telefona i računala, dok Galaxy Book S uvodi sasvim novo iskustvo svojom beskompromisnom mobilnošću i performansama sljedeće generacije. Donoseći najbolje za platforme Galaxy i Windows, ovo će se partnerstvo i dalje širiti kako bi Samsung i Microsoft svojim korisnicima omogućili bogato mobilno iskustvo u eri 5G mreže.