Savjeti kako se nositi s ovisnosti o mobitelu

Savjeti kako se nositi s ovisnosti o mobitelu

Foto: DepositPhotos

Ovisnost o pametnim telefonima nije nikakav novitet, pošast je to ovog novog digitalnog doba i treba se znati suočiti s njom. Prvenstveno jer je broj ovisnih sve veći i tako nešto podosta zabrinjava, zbog čega su mjere prevencije potrebnije nego ikad. Nudi ih dr. John Huber iz neprofitne organizacije MMH (Mainstream Mental Health).

Prije svega, izveo je izraz "phoneliness" koja se doslovno može prevesti kao "telefonska bolest", što je potrebno s obzirom da se radi o novom problemu s kojim se zdrastvene organizacije moraju suočavati.

"Simptomi ovisnosti su lako uočljivi. Ako morate provjeriti vaš uređaj iz razloga što smatrate da ste nešto propustili, tad ste ili već bolesni ili ste na dobrom putu postati bolesni. Takvo stanje može se jednostavno objasniti. Kad dobijemo notifikaciju, naš mozak proizvodi malu količinu dopamina, stimulans koji osjećamo i pri uzimanju kokaina. Dakle, riječ je o fizičkoj i psihičkoj ovisnosti", objasnio je dr. Huber.

Nije to šala, dokazano je u njegovoj organizaciji i da nakon samo dva sata gledanja u zaslon pametnog telefona, kod osobe dolazi do prvih znakova depresije. Također, umjesto da budemo i mi pametni kao naši telefoni, mi postajemo sve gluplji i tupi. To je naša realnost i svakodnevica, ma koliko god mi šutjeli o tome. Tehnologija ide prema naprijed, a mi prema nazad. Barem u ovom tempu i bez koraka kojima bi se sve skupa unormalilo. Sreća da postoje osobe kao dr. Huber koji nas žele spasiti ovisnosti.

"Jednostavni koraci prevencije su udaljiti uređaj van dohvata dok spavamo, ne koristiti ga deset do 30 minuta prije i nakon spavanja, ne koristiti ga tijekom obroka i potruditi se baviti sportom ili nekom aktivnosti koja zahtijeva korištenje obje ruke. Sve to ne iziskuje mnogo truda, a pomoći će", naglašava dr. Huber.

Vrijedi pokušati jer ne čini se teško, a osigurava bolji san, bolji odnos s ljudima, poboljšano zdravlje i općenito kvalitetniji život.

Još iz kategorije

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

23.03.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavio je 2,5-inčne SATA SSD-ove Ultimate SU750 brzine 6 Gb/s. Uz novu generaciju TLC (Triple-Level Cell) 3D NAND flasha i cijelim nizom drugih značajki, SSD-ovi SU750 nude izvrsnu vrijednost, vrhunske performanse i krajnju pouzdanost te predstavljaju izvrsnu ponudu za korisnike i njihovu sljedeću nadogradnju.

Apple osvježio specifikacije iMacova

Apple osvježio specifikacije iMacova

22.03.2019. komentiraj

Apple se napokon odlučio osvježiti liniju svojih iMac stolnih računala, i to na način što nudi nove Intelove procesorske i grafičke čipove za modele od 21,5 i 27 inča. Tako nešto svakako će odobrovoljiti korisnike, koji su strpljivo čekali i čekali čak 652 dana da američki tehnološki velikan malo predahne od iPhonea, streaminga i glazbe pa se vrati malo i korijenima.

VIDEO: Hangar18 s Noa telefonima želi na irsko i rusko tržište

VIDEO: Hangar18 s Noa telefonima želi na irsko i rusko tržište

21.03.2019. komentiraj

Domaći bran mobilnih telefona Noa, iza kojeg stoji koprivnička tvrtka Hangar18 vlasnika Maria Kralja odlučila se na novi veliki iskorak i to prije svega na irsko tržište. I dok su na irskom tržištu sve brzo riješili, pregovori za rusko tržište ipak su potrajali no sada je pred njima veliki izazov kako ispuniti zahtjeve jednog tako velikog tržišta.