Savjeti kako se nositi s ovisnosti o mobitelu

Savjeti kako se nositi s ovisnosti o mobitelu

Foto: DepositPhotos

Ovisnost o pametnim telefonima nije nikakav novitet, pošast je to ovog novog digitalnog doba i treba se znati suočiti s njom. Prvenstveno jer je broj ovisnih sve veći i tako nešto podosta zabrinjava, zbog čega su mjere prevencije potrebnije nego ikad. Nudi ih dr. John Huber iz neprofitne organizacije MMH (Mainstream Mental Health).

Prije svega, izveo je izraz "phoneliness" koja se doslovno može prevesti kao "telefonska bolest", što je potrebno s obzirom da se radi o novom problemu s kojim se zdrastvene organizacije moraju suočavati.

"Simptomi ovisnosti su lako uočljivi. Ako morate provjeriti vaš uređaj iz razloga što smatrate da ste nešto propustili, tad ste ili već bolesni ili ste na dobrom putu postati bolesni. Takvo stanje može se jednostavno objasniti. Kad dobijemo notifikaciju, naš mozak proizvodi malu količinu dopamina, stimulans koji osjećamo i pri uzimanju kokaina. Dakle, riječ je o fizičkoj i psihičkoj ovisnosti", objasnio je dr. Huber.

Nije to šala, dokazano je u njegovoj organizaciji i da nakon samo dva sata gledanja u zaslon pametnog telefona, kod osobe dolazi do prvih znakova depresije. Također, umjesto da budemo i mi pametni kao naši telefoni, mi postajemo sve gluplji i tupi. To je naša realnost i svakodnevica, ma koliko god mi šutjeli o tome. Tehnologija ide prema naprijed, a mi prema nazad. Barem u ovom tempu i bez koraka kojima bi se sve skupa unormalilo. Sreća da postoje osobe kao dr. Huber koji nas žele spasiti ovisnosti.

"Jednostavni koraci prevencije su udaljiti uređaj van dohvata dok spavamo, ne koristiti ga deset do 30 minuta prije i nakon spavanja, ne koristiti ga tijekom obroka i potruditi se baviti sportom ili nekom aktivnosti koja zahtijeva korištenje obje ruke. Sve to ne iziskuje mnogo truda, a pomoći će", naglašava dr. Huber.

Vrijedi pokušati jer ne čini se teško, a osigurava bolji san, bolji odnos s ljudima, poboljšano zdravlje i općenito kvalitetniji život.

Još iz kategorije

Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

18.01.2019. komentiraj

Huawei i Honor koriste svoju verziju Androida na svojim pametnim telefonima, a naziva se EMUI. Posljednja verzija 9 bazirana je na Android Pie i donijela je brojna poboljšanja, ali kineska kompanija odlučila je otežati život onima koji vole sami “čeprkati” po mobilnom operativnom sustavu. Naime, odsad je onemogućeno da “treća strana” čini ikakve promjene na EMUI 9 u Kini.

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

16.01.2019. komentiraj

Tržište električnih automobila ove godine postaje zaista ozbiljnije jer nakon dosadašnjih igrača poput Tesle, Nissana, Toyote, Honde, Forda te drugih hibrida na ceste dolazi prvi pravi Mercedosov električni automobil kojeg smo imali prilike vidjeti na CES-u u Las Vegasu jer CES je postao jedan od najvećih svjetskih automobilskih sajmova gdje se osim samih automobila pokazuju i druga napredna tehnološka rješenja iz automobilske industrije.

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

16.01.2019. komentiraj

Kineski proizvođač Huawei dobio je za svoj Honor brand pametnih telefona seriju priznanja za najbolji uređaj na sajmu potrošačke elektronike CES 2019 za svoje vrhunske performanse i elitne značajke, uključujući 48MP AI Ultra Clarity stražnju kameru, All-View zaslon, 3D TOF kameru i čipset visokih performansi. Globalno predstavljanje pametnog telefona HONOR View20 održat će se 22. siječnja u Parizu kada će biti predstavljene dodatne značajke ovog uređaja za globalno tržište.