Savjeti kako se nositi s ovisnosti o mobitelu

Savjeti kako se nositi s ovisnosti o mobitelu

Foto: DepositPhotos

Ovisnost o pametnim telefonima nije nikakav novitet, pošast je to ovog novog digitalnog doba i treba se znati suočiti s njom. Prvenstveno jer je broj ovisnih sve veći i tako nešto podosta zabrinjava, zbog čega su mjere prevencije potrebnije nego ikad. Nudi ih dr. John Huber iz neprofitne organizacije MMH (Mainstream Mental Health).

Prije svega, izveo je izraz "phoneliness" koja se doslovno može prevesti kao "telefonska bolest", što je potrebno s obzirom da se radi o novom problemu s kojim se zdrastvene organizacije moraju suočavati.

"Simptomi ovisnosti su lako uočljivi. Ako morate provjeriti vaš uređaj iz razloga što smatrate da ste nešto propustili, tad ste ili već bolesni ili ste na dobrom putu postati bolesni. Takvo stanje može se jednostavno objasniti. Kad dobijemo notifikaciju, naš mozak proizvodi malu količinu dopamina, stimulans koji osjećamo i pri uzimanju kokaina. Dakle, riječ je o fizičkoj i psihičkoj ovisnosti", objasnio je dr. Huber.

Nije to šala, dokazano je u njegovoj organizaciji i da nakon samo dva sata gledanja u zaslon pametnog telefona, kod osobe dolazi do prvih znakova depresije. Također, umjesto da budemo i mi pametni kao naši telefoni, mi postajemo sve gluplji i tupi. To je naša realnost i svakodnevica, ma koliko god mi šutjeli o tome. Tehnologija ide prema naprijed, a mi prema nazad. Barem u ovom tempu i bez koraka kojima bi se sve skupa unormalilo. Sreća da postoje osobe kao dr. Huber koji nas žele spasiti ovisnosti.

"Jednostavni koraci prevencije su udaljiti uređaj van dohvata dok spavamo, ne koristiti ga deset do 30 minuta prije i nakon spavanja, ne koristiti ga tijekom obroka i potruditi se baviti sportom ili nekom aktivnosti koja zahtijeva korištenje obje ruke. Sve to ne iziskuje mnogo truda, a pomoći će", naglašava dr. Huber.

Vrijedi pokušati jer ne čini se teško, a osigurava bolji san, bolji odnos s ljudima, poboljšano zdravlje i općenito kvalitetniji život.

Još iz kategorije

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

17.06.2019. komentiraj

MAKERphone, edukacijski mobilni telefon kojeg korisnik sastavlja posve samostalno, bit će dostupan od ovog tjedna u A1 ponudi, ekskluzivno za hrvatsko tržište. Edukativni je to alat u obliku mobilnog telefona koji najmlađim generacijama donosi posve novi oblik učenja, a imali su ga prilike testirati mali zaljubljenici u STEM područja na A1 MAKERphone igri avanture koja se održala ove subote u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Orqa premašila sva očekivanja na Kickstarteru

Orqa premašila sva očekivanja na Kickstarteru

17.06.2019. komentiraj

Domaći startup iz Slavonske silicijske doline iz Osijek Orqa koja se bavi sustavima za FPV (first person view) za letenje bespilotnim letjelicama krenula je u svoju prvu Kickstareter kampanju za Orqa FPV.One naočale i u samo nekoliko sati premašila sva očekivanja prije svega svoja i 30 tisuća željenih dolara.

Novi Philipsov monitor osjetljiv na dodir

Novi Philipsov monitor osjetljiv na dodir

15.06.2019. komentiraj

Tvrtka MMD, brend licencirani partner Philips monitora, najavila je novi 242BT 24 inčni LCD monitor sa SmoothTouch tehnologijom. Monitor osjetljiv na dodir, omjera stranica 16:9, imat će Full HD razlučivost, IP54 certifikat za otpornost na prašinu i vodu te kapacitivnu tehnologiju za 10 dodirnih točaka.