Savitljivi mobiteli još će godinama tražiti put do kupaca

Savitljivi mobiteli još će godinama tražiti put do kupaca

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Mobilni uređaji u ovoj će godini dosegnuti 1,8 milijardi isporuka i time nastaviti blagi pad na godišnjoj razini, ali raduje što će se na tržištu ipak pojaviti nešto novo i svježe za same korisnike, kao što će u 2019. to biti preklopni (eng., foldable) pametni telefoni. Istina, neće odmah ove godine doživjeti eksploziju, ali bi ih trebalo biti isporučeno u 2023., što znači da će pronaći svoju ciljanu skupinu korisnika i nametnuti se s pet posto na tržištu mobilnih uređaja, odnosno, pametnih telefona.

Pokazuje to Gartner u svom velikom istraživanju tržišta za razdoblje od 2018. do 2021., koje se tiče ne samo mobilnih uređaja nego i osobnih računala. Primjerice, po tom će pitanju također biti nastavljan pad i s 259,79 milijuna isporuka u prošloj, ove će godine biti isporučeno prema prognozi  njih 258,34 milijuna.

Ali, dok će mobilni uređaji dogodine dosegnuti 1,82 milijarde pa time nadmašiti 2018., tržište računala nastavit će padati. Baš kao što će pasti i u 2021. Dakle, nekako se čini da negativni trend ne može tako skoro biti prekinut, ako uopće i može. Slično je i s mobilnim uređajima, nakon oporavka u 2020., slijedi prognozirani pad u 2021. na 1,79 milijardi isporučenih jedinica.

Samo, problematično je u cijeloj priči vezanoj za preklopne telefone to što će proizvodnja ostati skupa i za četiri godine, što znači da neće biti jeftiniji od otprilike dvije tisuće američkih dolara, koliko koštaju danas. Samim time, ostat će luksuz i dio svakodnevne uporabe manjeg dijela korisnika, vjerojatno u prvom redu onih poslovnih. No, svakakve promjene su moguće kroz godine koje dolaze, ne bi bilo prvi put da Gartner pogriješi.

Također, ono što se u istraživanju naglašava jest da će 75 posto osobnih računala koristiti Windows 10 operativni sustav do 2021. godine, što je za Microsoft pozitivna stvar, unatoč činjenici da će se prodavati manje računala. Ukratko, dobitnika će biti i u nešto negativnijoj situaciji na računalnom i mobilnom tržištu, kao i uvijek...

Još iz kategorije

Samsung predstavio novi 2020 QLED 8K televizor na europskom tržištu

Samsung predstavio novi 2020 QLED 8K televizor na europskom tržištu

17.02.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics je na Samsung Forumu, koji se održao u Mediteranskom konferencijskom centru u gradu Valleta na Malti, predstavio svoje najnovije televizore i audio uređaje za područje Europe u 2020. godini. Među njima su Q950TS QLED 8K televizor te proširena ponuda QLED 8K i 4K uređaja te MicroLED, Lifestyle televizora.

Godina je 2020. a laptopi i dalje imaju 1MP kamere

Godina je 2020. a laptopi i dalje imaju 1MP kamere

16.02.2020. komentiraj

Pametni telefoni na tržištu se izdvajaju po moćnim kamerama i proizvođači su to shvatili, zbog čega je poprilično nejasno da u 2020. još uvijek postoje prijenosna računala s kamerama od svega 1MP! Da, dobro ste pročitali. I proizvođači to ne misle promijeniti tako brzo.

Koronavirus neće utjecati na prodaju Nintendo Switcha u Sjevernoj Americi i Europi

Koronavirus neće utjecati na prodaju Nintendo Switcha u Sjevernoj Americi i Europi

15.02.2020. komentiraj

Koronavirus nije opasan samo po život ljudi koje može zaraziti već narušava svakodnevicu u svakom smislu, pa tako i onom koje se veže uz tržišta svih vrsta. Ali, dok slušamo o gubicima raznih kompanija zbog nemogućnosti poslovanja, pozitivna je vijest da Nintendo Switch nema tih problema.