Savitljivi mobiteli još će godinama tražiti put do kupaca

Savitljivi mobiteli još će godinama tražiti put do kupaca

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Mobilni uređaji u ovoj će godini dosegnuti 1,8 milijardi isporuka i time nastaviti blagi pad na godišnjoj razini, ali raduje što će se na tržištu ipak pojaviti nešto novo i svježe za same korisnike, kao što će u 2019. to biti preklopni (eng., foldable) pametni telefoni. Istina, neće odmah ove godine doživjeti eksploziju, ali bi ih trebalo biti isporučeno u 2023., što znači da će pronaći svoju ciljanu skupinu korisnika i nametnuti se s pet posto na tržištu mobilnih uređaja, odnosno, pametnih telefona.

Pokazuje to Gartner u svom velikom istraživanju tržišta za razdoblje od 2018. do 2021., koje se tiče ne samo mobilnih uređaja nego i osobnih računala. Primjerice, po tom će pitanju također biti nastavljan pad i s 259,79 milijuna isporuka u prošloj, ove će godine biti isporučeno prema prognozi  njih 258,34 milijuna.

Ali, dok će mobilni uređaji dogodine dosegnuti 1,82 milijarde pa time nadmašiti 2018., tržište računala nastavit će padati. Baš kao što će pasti i u 2021. Dakle, nekako se čini da negativni trend ne može tako skoro biti prekinut, ako uopće i može. Slično je i s mobilnim uređajima, nakon oporavka u 2020., slijedi prognozirani pad u 2021. na 1,79 milijardi isporučenih jedinica.

Samo, problematično je u cijeloj priči vezanoj za preklopne telefone to što će proizvodnja ostati skupa i za četiri godine, što znači da neće biti jeftiniji od otprilike dvije tisuće američkih dolara, koliko koštaju danas. Samim time, ostat će luksuz i dio svakodnevne uporabe manjeg dijela korisnika, vjerojatno u prvom redu onih poslovnih. No, svakakve promjene su moguće kroz godine koje dolaze, ne bi bilo prvi put da Gartner pogriješi.

Također, ono što se u istraživanju naglašava jest da će 75 posto osobnih računala koristiti Windows 10 operativni sustav do 2021. godine, što je za Microsoft pozitivna stvar, unatoč činjenici da će se prodavati manje računala. Ukratko, dobitnika će biti i u nešto negativnijoj situaciji na računalnom i mobilnom tržištu, kao i uvijek...

Još iz kategorije

Samsung uvodi Siguran servis za svoje korisnike

Samsung uvodi Siguran servis za svoje korisnike

09.04.2020. komentiraj

Tvrtka Samsung Electronics najavila je uslugu Siguran servis, kako bi svojim korisnicima osigurala neometano servisiranje proizvoda i u okolnostima kada je potrebno ostati kod kuće, ističu iz ovog korejskog proizvođača. 'Usluga Daljinski servis pruža brz popravak televizora i pametnih telefona, dok će usluga Od vrata do vrata omogućiti sigurno, beskontaktno preuzimanje i transport uređaja. Istovremeno, Samsung će provoditi i dodatnu dezinfekciju uređaja, kako bi higijena bila na najvišem nivou', pojašnjavaju iz kompanije.

Stižu nova Lenovo Legion gaming računala

Stižu nova Lenovo Legion gaming računala

08.04.2020. komentiraj

Lenovo Legion računala omogućit će gaming entuzijastima još bolje i potpunije iskustvo. Nadolazeću liniju osobnih računala pokreću najnovija grafička kartica NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER GPU sa značajkom Max-Q Design i do novi Intel Core H-Series mobilni procesori desete generacije.

Canon tvrdi da ništa nije nemoguće

Canon tvrdi da ništa nije nemoguće

08.04.2020. komentiraj

Nakon ranije najave razvoja modela EOS R5 fotoaparata punog kadra bez zrcala utemeljenog na revolucionarnom sustavu EOS R, Canon otkriva još informacija i sami tvrde da ništa nije nemoguće i tvrde da će video mogućnosti modela EOS R5 znatno nadmašiti one konkurentskih fotoaparata na tržištu.