Savitljivi mobiteli još će godinama tražiti put do kupaca

Savitljivi mobiteli još će godinama tražiti put do kupaca

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Mobilni uređaji u ovoj će godini dosegnuti 1,8 milijardi isporuka i time nastaviti blagi pad na godišnjoj razini, ali raduje što će se na tržištu ipak pojaviti nešto novo i svježe za same korisnike, kao što će u 2019. to biti preklopni (eng., foldable) pametni telefoni. Istina, neće odmah ove godine doživjeti eksploziju, ali bi ih trebalo biti isporučeno u 2023., što znači da će pronaći svoju ciljanu skupinu korisnika i nametnuti se s pet posto na tržištu mobilnih uređaja, odnosno, pametnih telefona.

Pokazuje to Gartner u svom velikom istraživanju tržišta za razdoblje od 2018. do 2021., koje se tiče ne samo mobilnih uređaja nego i osobnih računala. Primjerice, po tom će pitanju također biti nastavljan pad i s 259,79 milijuna isporuka u prošloj, ove će godine biti isporučeno prema prognozi  njih 258,34 milijuna.

Ali, dok će mobilni uređaji dogodine dosegnuti 1,82 milijarde pa time nadmašiti 2018., tržište računala nastavit će padati. Baš kao što će pasti i u 2021. Dakle, nekako se čini da negativni trend ne može tako skoro biti prekinut, ako uopće i može. Slično je i s mobilnim uređajima, nakon oporavka u 2020., slijedi prognozirani pad u 2021. na 1,79 milijardi isporučenih jedinica.

Samo, problematično je u cijeloj priči vezanoj za preklopne telefone to što će proizvodnja ostati skupa i za četiri godine, što znači da neće biti jeftiniji od otprilike dvije tisuće američkih dolara, koliko koštaju danas. Samim time, ostat će luksuz i dio svakodnevne uporabe manjeg dijela korisnika, vjerojatno u prvom redu onih poslovnih. No, svakakve promjene su moguće kroz godine koje dolaze, ne bi bilo prvi put da Gartner pogriješi.

Također, ono što se u istraživanju naglašava jest da će 75 posto osobnih računala koristiti Windows 10 operativni sustav do 2021. godine, što je za Microsoft pozitivna stvar, unatoč činjenici da će se prodavati manje računala. Ukratko, dobitnika će biti i u nešto negativnijoj situaciji na računalnom i mobilnom tržištu, kao i uvijek...

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.