Samsung predstavio viziju Interneta stvari na sajmu IFA 2015

Samsung predstavio viziju Interneta stvari na sajmu IFA 2015
Dražen Tomić, Damir Brkić, Marko Šustić

Samsung je na sajmu potrošačke elektronike IFA predstavio svoju viziju Interneta stvari (IoT). Na konferenciji za medije u sklopu sajma, Samsung je predstavio niz novih, povezivih uređaja i IoT usluga. Najnoviji Samsungov doprinos brzorastućem ekosustavu Interneta stvari duboko je ukorijenjen u tvrtkinoj filozofiji Interneta stvari koja se temelji na načelima otvorenosti, suradnji između industrija, i što je najvažnije na pristupu kojim se čovjeka stavlja u središte tog ekosustava.

- Za Samsung, sajam IFA 2015 je događaj koji je u cijelosti posvećen Internetu stvari. Potpuno smo uvjereni da će tehnologije Interneta stvari revolucionirati svijet potrošačke elektronike, a ovaj sajam nam je prilika da vam pokažemo koliko smo daleko došli u tome u samo jednoj godini dana - izjavio je prilikom predstavljanja dr W.P. Hong, direktor marketinga tvrtke Samsung Electronics i dodao - Svake godine Samsung proda više od 300 milijuna proizvoda u Europi. Danas, naše proizvode koristi više od 85 milijuna Europljana u kući, ali sve više i na poslovima kojima se bave. Stoga, niti jedna druga organizacija u svijetu nije bolje pozicionirana za provedbu industrijske revolucije koja neće biti toliko pokretana tehnologijama koliko ljudskim očekivanjima. Naša vizija Interneta stvari sažeta je u sloganu „In Sync With Life’, that’s an IoT for you“.

Samsung SmartThings je predstavio novu liniju još snažnijih i jednostavnijih za korištenje IoT uređaja. Alex Hawkinson, utemeljitelj i direktor SmartThings je rekao želi li revolucija Interneta stvari uspjeti, IoT uređaji moju biti iznimno jednostavni za korištenje te će ih se moći jednostavno prilagođavati potrebama korisnika te jednostavno pristupiti u trenucima kada nisu kod kuće. Novi Samsung SmartThings Hub, senzori i ažurirana aplikacija za mobitele, predstavljen je danas u Sjedinjenim Državama. Sljedeći tjedan, tehnologija bit će predstavljena u Ujedinjenom Kraljevstvu, a diljem cijele Europe bit će predstavljena tijekom sljedeće, 2016. godine.

Novi Samsung SmartThings Hub ima puno snažniji procesor koji mu omogućava video nadzor i ima dodatne baterije koje ga napajaju energijom do deset sati, u slučaju nestanka struje. Video nadzor je osmišljen tako da fino balansira između zaštite privatnosti i unaprjeđenja sigurnosti, omogućavajući korisnicima da svom domu pristup putem živog video prijenosa, u bilo kojem trenutku. Video nadzor omogućuje snimanje samo u onim trenucima kad se u domu dogodi nešto neočekivano kao što je na primjer otvaranje ulaznih vrata. SmartThings je predstavio i novo rješenje Smart Home Monitor koje osigurava objedinjeni pristup i kontrolu u slučaju provale, požara, kvara na instalacijama i ostalim stvarima koje se mogu dogoditi u životnom prostoru, obavještavajući korisnika u stvarnom vremenu, posebnim porukama i video zapisima koji dolaze iz više kamera na mobitel putem posebne aplikacije.

Dobar san jedan je od najvažnijih čimbenika zdravog života, a uređaj Samsung SleepSense pomaže ljudima u boljem razumijevanju spavanja. Senzor izgleda kao ravni disk i postavlja se pod madrac u krevetu i na taj način omogućava praćenje otkucaja srca i ritma disanja te kretanja osobe koje spava. SleepSense je umreženi uređaj koji pomaže u stvaranju boljeg ugođaja za spavanje. Povezuje se s drugim Samsungovim uređajima kao i s IoT uređajima drugih proizvođača. Na primjer, kad osoba zaspe, SleepSense će ugasiti televizor i prilagoditi klima uređaj kako bi stvorio najbolje ozračje za noćni odmor. Na temelju praćenja obrazaca spavanja SleepSense stvara dnevne izvještaje koji se mogu čitati na korisnikovom pametnom telefonu. Aplikacija uz to donosi i stručne savjete o tome kako poboljšati spavanje na temelju prikupljenih podataka o korisnikovu metabolizmu. Sustav je izrađen u suradnji s dr. Christosom Mantzorosom, profesorom s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard. SleepSense postiže i do 97 posto točnosti u mjerenju parametara spavanja.

Samsung je predan širenju UHD ekosustava suradnjom s tvrtkama kao što su Netflix, Amazon, Wuaki, Chili, Strefa VoD, Videoland, Videoload, TVN i Viaplay, kao i s regionalnim radio difuzijskim partnerima diljem Europe, kao što su Canal Plus i HD+, koje su važni za stvaranje i isporuku UHD sadržaja u cijelom svijetu. Partnerstvima s globalnim liderima u UHD prostoru Samsung dovodi UHD sadržaja na tržišta, pa korisnici mogu uživati u svojim omiljenim serijama i drugim sadržajima kad god to žele, gledajući ih na slici vrhunske kvalitete. Samsung se udružio i s tvrtkom Gamefly te pokrenuo uslugu Gamefly Streaming. Gamefly Streaming je pretplatničku uslugu koja dovodi najbolje svjetske video igre u dnevnu sobu korisnika bez potrebe posjedovanja konzole, kabela ili diskova. Gamefly putem Interneta prenosi neke od najpopularnijih naslova iz svijeta video igara: Arkham Origins, Lego Batman 3, GRID 2 i HITMAN Absolution koje se sve sad mogu igrati izravno na Samsung Smart TV-u.

Svojom najvažnijom zadaćom Samsung smatra stvaranje televizora koji će korisnicima pružiti najbolje korisničko iskustvo gledanja. Samsungovi televizori SUHD TV mogu prenositi sliku High Dynamic Range (HDR) kvalitete koja ima najveći kontrast, najsjajnije boje, najdetaljnije pojedinosti kako na tamnijim tako i na najsjajnijim dijelovima slike. Slika je na Samsungovim televizorima živopisnija i autentičnija nego ikada prije. Vlasnici Samsungovih televizora mogu biti uvjereni i u to da su njihovi uređaji prvi na tržištu koji imaju ugrađenu podršku za novu HDMI 2.0a specifikaciju, koja omogućuje prijenos HDR meta podataka iz svih vanjskih uskladivih izvora takvih sadržaja. Softverska nadogradnja pruža vlasnicima SUHD televizora najbolju moguću sliku. Ta nadogradnja firmwarea za cilj ima proširiti spektar dostupnih izvora HDR sadržaja kao i postaviti sasvim novi standard televizije i industrije zabave, gledane u cijelosti. Štoviše, korisnici mogu uživati u superiornoj kvaliteti slike i na Samsungovim televizorima sa zakrivljenim ekranima, čime se ostvaruje doživljaj gledanja gotovo ravan onome koji imamo kad svojim očima gledamo prirodu. O elegantnom dizajnu tih televizora, koji se s lakoćom uklapaju u dnevne sobe korisnika,  ne treba posebno govoriti. Korisnici mogu odabrati SUHD televizore sa zakrivljenim ekranom između 28 modela, veličine od 48 do 105 inča.

Samsung WW8500 AddWash je prvi stroj za pranje rublja u svijetu koji korisnicima omogućava stavljanje rublja u bilo kojem trenutku programa za pranje, zahvaljujući inovativnoj Add Door funkcionalnosti. Jednostavno pritisnete tipku za pauzu, bubanj perilice se zaustavlja što omogućuje ubacivanje dodatnog rublje, bilo da je riječ o nogometnom dresu koji mora biti čist za sutrašnju utakmicu ili su to majica i traperice koje ste zaboravili odmah ubaciti. AddWash vodi posebno brigu za fine tkanina, koje su se do sada prale ručno, omogućujući njihovo dodavanje u bubanj pa početku programa za ispiranje. AddWash stroj za pranje rublja može biti umrežen s raznim uređajima pokretanim operativnim sustavima Android i iOS, što korisnicima omogućuje nadzor tog uređaja na daljinu, putem pametnog telefona. Novi model stroja za pranje rublja WW8500 Add Wash, pomaže korisnicima da rublje operu brže i bolje zahvaljujući ugrađenoj tehnologiji brze rotacije SuperSpeed, putem koje se normalna količina rublja može oprati za manje od sat vremena. Taj uređaj ima i funkciju SuperSpray, koja koristi snažan mlaz vode za bolje ispiranje deterdženta. Poboljšana funkcija ecobubble stvara veće i deblje mjehuriće koji u tkaninu prodiru i do 40 pita brže i snažnije od tradicionalne kombinacije sapuna i vode. Time se dobiva iznimno čisto rublje, čak i kada je oprano u potpuno hladnoj vodi.

Samsung na automobile gleda kao na važan dio ekosustava Interneta stvari, surađujući s nekoliko vodećih svjetskih proizvođača na inovacijama u tom segmentu tehnologija. Samsung SmartThings će uskoro u automobile marke BMW slati podatke iz SmartThings Hub senzora, ravno na radnu ploču automobila. Gledano u drugom smjeru, aplikacija SmartThings će uskoro moći pratiti tehnički status automobila BMW, čak ga daljinski zaključavati i otključavati. Samsung je objavio i pojedinosti o partnerstvu s tvrtkom Volkswagen, koja svojim korisnicima nudi iskustvo vožnje u umreženom automobilu zahvaljujući aplikacije Car Mode for Galaxy, utemeljene na MirrorLink, industrijskom standardu za umrežavanje automobila. Aplikacija Car Mode for Galaxy, radi na dodir, ali se može upravljati i glasom, zahvaljujući S-Voice funkciji, pa korisnicima omogućava primanje poziva na siguran način, a istodobno putem nje mogu slušati glazbu ili dobiti smjernice kako bi lakše i brže došli do željenog odredišta. Na glas čita i dospjele SMS poruke. Korisnici mogu uživati u svim funkcionalnostima aplikacije Car Mode for Galaxy čak i u automobilima koji s mirroring funkciju.

Partnerstvo s tvrtkom Volkswagen donosi i aplikaciju Volkswagen App na Samsungove uređaje. Ta aplikacija povezuje novi Samsung Gear S2 ručni sat s Volkswagenovim vozilima i tako omogućuje interakciju s vozilom izravno sa zgloba vaše ruke. Bilo da želite pronaći mjesto gdje ste parkirali svoj automobil ili želite uključiti klimu par minuta prije nego krenete domu, ili pogledati koliki je kapacitet baterije u vašem električnom Volkswagenu, Samsung i Volkswagen će vam to iskustvo učiniti jedinstvenim.

- U samom središtu inovacija koje Samsung radi u području Interneta stvari je naše promatranje svakodnevnog života ljudi te potraga dalje, iza onog što je na prvi pogled očevidno do onog što će njihov život pretvoriti u kvalitetnije iskustvo - izjavio je dr W.P. Hong i zaključio - Ta filozofija će i dalje biti u temelju naše predvodničke uloge na putu prema do pametnije i bolje umrežene budućnosti s čovjekom u središtu.