POHRANA PODATAKA

Samsung predstavio novi SSD disk serije 990 PRO od 4 TB

Samsung predstavio novi SSD disk serije 990 PRO od 4 TB

Samsung Electronics predstavio je novu seriju SSD diskova 990 PRO od 4 terabajta (TB). Serija 990 PRO sastoji se od SSD diskova visokih performansi PCIe 4.0 koje pokreće Samsungova tehnologija V-NAND (V8) osme generacije s poboljšanim kontrolerom.

Serija 990 PRO nudi munjevite brzine i iznimnu energetsku učinkovitost te je optimirana za ogromne količine podataka, kao što su rad u 3D/4K grafici, analiza podataka i igre visoke kvalitete, zbog čega je ovaj SSD disk idealan za današnja računala, prijenosna računala, igraće konzole i računalne sustave. S većim ukupnim brojem upisanih bajtova (TBW), do 2400 TB, serija 990 PRO omogućava povećanu pouzdanost SSD diska i njegovu dugovječnost, idealno za one koji rade s većim opterećenjem i velikim kapacitetima pohrane podataka.

Najbolje performanse i kapacitet u klasi

Uz Samsungovu tehnologiju V8 i poboljšani kontroler serija 990 PRO od 4 TB pruža gotovo maksimalne performanse sučelja PCIe 4.0 s brzinama sekvencijalnog čitanja do 7450 megabajta u sekundi (MB/s) i brzinama pisanja do 6900 MB/s. Novi, veći kapacitet od 4 TB omogućava poboljšane nasumične brzine čitanja i pisanja do 1600 K i 1550 K IOPS što ga čini idealnim rješenjem za igrače, kreativne profesionalce i tehnološke entuzijaste koji traže vrhunske performanse i prostor za pohranu.

Serija 990 PRO od 4 TB ima najbrže performanse nasumičnog čitanja među potrošačkim SSD diskovima sa sučeljem PCIe 4.0 na tržištu[4] te znatno smanjuje zastoje u igri i ubrzava vrijeme učitavanja videozapisa visoke kvalitete, što poboljšava užitak i koncentraciju igrača. Za vrhunske igre koje podržavaju najnoviju tehnologiju učitavanja igara serija 990 PRO može pomoći u smanjenju vremena kašnjenja te tako omogućiti korisnicima užitak u igranju u stvarnom vremenu s dosljedno visokim brojem sličica u sekundi (FPS).

Poboljšana energetska učinkovitost i pouzdana termalna kontrola

Serija 990 PRO postiže revolucionarnu energetsku učinkovitost s poboljšanjem performansi do 50 % u odnosu na prethodnu seriju 980 PRO. Ova serija ima i premaz od nikla na kontroleru te oznaku raspršivača topline na stražnjoj strani SSD diska koji osigurava održavanje optimalne temperature i minimalnih promjena u performansama s vremenom. Serija 990 PRO s hladnjakom ima učinkovit i tanak hladnjak koji korisnicima pruža potpuno iskustvo u održivim računalnim i igraćim mogućnostima visokih perfomansi. Nadalje, pogon je kompatibilan s najnovijim igraćim konzolama tako da može ubrzati instalaciju igre i vrijeme učitavanja, a istovremeno sprječava pad u performansama koji mogu rezultirati pregrijavanjem.

Jednostrani SSD disk od 4 TB za vrlo tanka prijenosna računala

Zahvaljujući Samsungovom NAND-u V8 visoke gustoće od 1 Tb i tehnologiji slaganja memorije, 990 PRO od 4 TB dizajniran je s jednostranim faktorom oblika M.2 te je tanji od ostalih dvostranih SSD diskova M.2. Tako se korisnici ne moraju brinuti da neće moći ugraditi dvostrane SSD diskove M.2 u vrlo tanka prijenosna računala ili da će oštetiti komponente. S jednostranim faktorom oblika M.2 jednostavni dizajn omogućava velik kapacitet za pohranu i održive performanse.

Softver Samsung Magician i dostupnost

Softver Samsung Magician omogućava optimalne performanse SSD diska ažuriranjem firmvera, upravljačkih programa i drugih postavki uz istovremenu fleksibilnost prilagodbe snage i optimizacije performansi u skladu s potrebama korisnika. Štoviše, softver podržava RGB funkcionalnost za 990 PRO s hladnjakom tako da igrači imaju mogućnost prilagoditi boje i LED efekte. Nova verzija softvera Magician 8.0 bit će predstavljena u rujnu 2023. te će biti integrirano softversko rješenje za SSD diskove, prijenosne SSD diskove, memorijske kartice i USB pogone.

Modeli s kapacitetom od 4 TB serija 990 PRO i 990 PRO s hladnjakom bit će dostupni početkom listopada 2023. Modeli serije 990 PRO od 1 TB i 2 TB trenutačno su dostupni za kupnju.

Specifikacije modela Samsung SSD 990 Pro | 990 PRO s hladnjakom

Kategorija

Samsung SSD 990 Pro | 990 PRO s hladnjakom

Sučelje

PCIe Gen 4.0, x4, NVMe 2.0

Faktor oblika

M.2 (2280)

Memorija za pohranu

Samsung V-NAND TLC od 3 bita

Kontroler

Interni kontroler Samsung

Kapacitet6

1 TB

2 TB

4 TB

DRAM

1 GB LPDDR4

2 GB LPDDR4

4 GB LPDDR4

Brzina sekvencijalnog čitanja/pisanja

do 7450 MB/s, do 6900 MB/s

Nasumična brzina čitanja/pisanja (QD32)

do 1600 K IOPS, 1550 K IOPS

Softver za upravljanje

Softver Samsung Magician

Enkripcija podataka

Potpuna enkripcija diska AES 256-bit, TCG / Opal V2.0,

Pogon s enkripcijom (IEEE1667)

Ukupan broj upisanih bajtova

600 TB

1200 TB

2400 TB

Jamstvo