Samsung predstavio novi senzor kamere od čak 200 megapiksela

Samsung predstavio novi senzor kamere od čak 200 megapiksela

Samsung je predstavio najnoviji senzor slike za pametne telefone od čak 200 megapiksela, ali dok je to identično onome čemu smo svjedočili prošle godine, ovaj put južnokorejski tehnološki gigant dodatno je pomaknuo granice.

Naime, Isocell HP3, kako se naziva najnoviji senzor, veličine je 0,56 mikrometara, što je 12 posto manje od prošlogodišnjeg Isocell HP1 i njegovih 0,64 mikrometara. Tako nešto je značajno i iz razloga što se sad kompletni modul kamere može smanjiti za 20 posto u odnosu na prethodni model pa na novim uređajima neće zauzimati više mjesta, ali će zato biti općenito bolji u svakom drugom smislu.

Također, Isocell HP3 dolazi s tzv. četverofaznom detekcijom za autofokus, što je tehnologija načinjena u Samsungu. Uz to, koristi fazne razlike između lijevog i desnog te gornjeg i donjeg dijela svih 200 milijuna piksela. To omogućava brži i točniji fokus te jasnu razlučivost za cijelo područje koje se snima. Novi senzor podržava i snimanje videa u rezolucijama od 30fps 8K i 120fps 4K.

Značajka nazvana raspoređeni visoki dinamički raspon također sintetizira tri okvira kada se fotografija snima s tamnim i svijetlim područjima s visokim kontrastom kako bi slika bila jasnija. Stoga, Isocell HP3 sada ne samo da sintetizira slike s niskim ISO i visokim ISO za slike snimljene u mraku, već dodaje i sliku srednje ISO kako bi slika bila još detaljnija.

Senzor slike također podržava 14 bita i nudi spajanje za do 16 piksela kako bi bolje apsorbirao svjetlost fotografija snimljenih u mraku.

Iz Samsunga su poručili će Isocell HP3 krenuti u masovnu proizvodnju ove godine, ali nije navedeno za koje modele pametnih telefona. Svakako, bit će riječ o premium modelima, vjerojatno onima preklopnima koji će stići na tržište kroz naredne mjesece, a zatim i za nasljednike serije Galaxy S22.