Samsung neće mijenjati Tizen za Android TV

Samsung neće mijenjati Tizen za Android TV

Foto: Antonio Jularić

Google je prije nekoliko dana iznenadio Wear OS korisnike najavom da radi na nadopuni za svoj operativni sustav uz pomoć Samsunga. Kao dio tog partnerstva, nosivi uređaji južnokorejskog tehnološkog giganta dolazit će s novim softverom umjesto dosadašnjeg - Tizena.

Tako nešto dovelo je u pitanje budućnost Samsungovih televizora, koji dolaze s Tizen operativnim sustavom, načinjenim upravo u Samsungu kao odgovor na rješenja koja nude Google (Android), Apple (macOS i iOS) ili Microsoft (Windows). Ipak, tako nešto nije istina.

- Tizen ostaje unaprijed postavljena platforma na našim pametnim televizorima, kako sad, tako i u budućnosti - poručeno je iz Samsunga službenim kanalima.

Tako nešto nimalo ne čudi, Samsung je najuspješniji proizvođač pametnih televizora i bila bi iznimna greška mijenjati tako nešto raznim eksperimentima. Nosivi uređaji su potpuno drugačija priča, ne samo za Samsung. Pa i Google se muči nametnuti na tom tržištu, kojim ipak vlada Apple. Barem kad su pametni satovi u pitanju, a oni jesu najunosniji segment nosivih uređaja.

Uz sve to, operativni sustav nešto je o čemu kupac ne razmišlja, pokazuju istraživanja, dok je kod pametnih satova, nosivih uređaja općenito, a odavno, tableta, računala i pametnih telefona, priča potpuno drugačija. Samsung si u tom segmentu ne bi mogao dozvoliti eksperimente, iako se trudio kroz posljednjih desetak godina. Samo, to nikad nije zaživjelo.

Za TV uređaje kupcima su najbitnija kvaliteta ekrana, njegova veličina i cijena. Ostalo je potpuno u drugom planu, što znači da Tizen ide dalje bez ikakve zadrške...

Stoga, Samsung će moći nastaviti testirati taj operativni sustav pa možda pronaći neki drugi proizvod u koji bi ga mogao uspješnije plasirati. Pametni telefoni nisu bili to, nisu ni digitalne kamere, a očito ni pametni satovi, odnosno, nosivi uređaji...

Još iz kategorije

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

Samsung The Terrace televizori dobitnici prvog certifikata za gledanje na otvorenom

23.06.2021.

Tvrtka Samsung Electronics nedavno je objavila kako su modeli televizora The Terrace , premium televizori namijenjeni stilu života na otvorenom, prvi u industriji verificirani za vrhunsku vidljivost i prikaz slike na otvorenom. Ova potvrda dolazi od američke tvrtke Underwriters Laboratories (UL), globalne neovisne znanstvene organizacije za sigurnost s više od jednog stoljeća iskustva u pokretanju inovacija sigurnosnih rješenja.

Samsung spašava Googleov Wear OS

Samsung spašava Googleov Wear OS

22.06.2021.

Samsung je 2014. odbacio Googleov Wear OS i okrenuo se Tizenu kao operativnom sustavu za svoje pametne satove, ali stiglo je vrijeme za povratak Googleu, što uvelike pomaže i toj kompaniji jer nakon Applea, Samsung je najjači proizvođač pametnih satova.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

Appleovi iPhonei odnijeli čak trećinu svih prihoda mobitela u prvom kvartalu 2021.

21.06.2021.

Appleovi iPhonei dominiraju na listi najbolje prodavanih pametnih telefona u prvom kvartalu ove godine, a to podrazumijeva ne samo količinu već i vrijednost, navodi Counterpoint Research u istraživanju.