POMICANJE GRANICA

Samsung najavio proizvodnju SSD diska kapaciteta jedan petabajt

Samsung najavio proizvodnju SSD diska kapaciteta jedan petabajt

Kao najveći dobavljač 3D NAND memorije u smislu broja isporuka i prihoda, Samsung mora konstantno pomicati granice da bi zadržao vodeću poziciju te se nametnuo u dugoročnom smislu. Zato je podosta "zazvonilo" kad su predstavnici kompanije na China Flash Memory Market Summitu rekli da rade na SSD disku kapaciteta jednog petabajta (PB).

Da, ovo nije tipfeler, u Samsungu su počeli s istraživanjem i razvojem SSD diska od 1PB. To je 1024 terabajta (TB) ili milijun i 24.000 gigabajta (GB). Iako je "običnim smrtnicima" pojam imati SSD diskove od nekoliko terabajta, na bitno višim razinama odavno se barata desecima terabajta.

Konkretnije, Samsung je još 2016. krenuo s masovnom proizvodnjom SSD diskova od 15,36TB, zatim je uslijedio 3D TLC-bazirani disk od 30,72TB u 2017. Iako su zbog iznimno loših performansi daleko od listi najboljih diskova današnjice, činjenica je da imaju kapacitet pa se na tome može temeljiti napredak.

Tako je 2019. stigao SSD disk od 64TB, a 2021. je predstavljen 3D QLC NAND-bazirani prototip SSD diska od 128TB. Ali, ni onaj iz 2019., kao ni onaj otprije dvije godine, još uvijek nisu u masovnoj proizvodnji pa samim time nisu ni dostupni za tržište. Ali, dokaz su da se nešto radi, da se granice konstantno pomiču.

Naravno, problemi u tom procesu postoje i Samsung ih priznaje. Radi se o fizičkom skaliranju, što podrazumijeva smanjenje NAND ćelija i povećanje NAND slojeva. Ono je na otprilike tisuću slojeva po 3D NAND uređaju i to nije dovoljno za brzo povećanje gustoće bitova flash memorije pa je zato potrebno logičko skaliranje.

Kompanija Kioxia, a nekad Toshiba, pristupa logičkom skaliranju kao rješenje i 2019. je postala prvi 3D NAND proizvođač spreman za razvoj PLC (penta level cell) 3D NAND memorije sposobne za pet bita po ćeliji (bpc). Zatim su 2021. to pomaknuli na šest bpc, a trenutno se radi na 8bpc OLC (octa-level cell) 3D NAND memoriji.

Samsung, barem koliko je poznato, još nije blizu takvoj situaciji pa će biti zanimljivo vidjeti kako i koliko će mu trebati da dođe do najavljenog 1PB...