Samsung je i dalje lider u prodaji mobitela, no Huawei snažno grabi naprijed

Samsung je i dalje lider u prodaji mobitela, no Huawei snažno grabi naprijed

Samsung je i dalje lider na tržištu pametnih telefona, ali drugoplasirani Huawei smanjuje zaostatak te polako i sigurno ide prema svom cilju - postati najjači proizvođač do kraja 2020. godine. Apple se uvjerio u to kad je morao ove godine kineskom gigantu prepustiti svoju poziciju pa mu sad već pola godine gleda u leđa.

Zato postoji svojevrsna panika kod Samsunga, koji se nije iskazao ove godine jer izbacio je "lijene" modele Galaxy S9 i S9+, koji se jedva razlikuju od prošlogodišnjih perjanica. Takvu grešku tržište je kaznilo nekupovinom uređaja, ali zato je nagradilo Huawei, koji se s P20 serijom itekako proslavio u svakom smislu.

Stoga, situacija je sad takva da Samsung ima 19 posto udjela na tržištu, Huawei 14 posto, Apple 12 posto, OPPO i Xiaomi po devet posto. Ali, ako se situacija secira malo detaljnije, imamo za Samsung zabrinjavajuću situaciju. Naime, u Aziji sa 16 posto udjela na tržištu vlada OPPO, Huawei i vivo su drugi s 15 posto, Xiamoi je na 14 posto i onda tek slijedi Samsung s deset posto.

Nešto je bolje u sjevernoj Americi za sve proizvođače izvan Kine, baš iz razloga što Kinezi baš i nemaju pristupa na tržište tog dijela svijeta. Izuzev Lenova, odnosno Motorole, koji čini osam posto i četvrti je. Na prvom je mjestu očekivano Apple s 39 posto, slijedi Samsung s 26 posto, potom LG sa 17 posto i Alcatel je peti s pet posto.

Europa je također Samsungova, u njoj ima 31 posto udjela, ai Huawei je blizu s 22 posto, Apple čini 19 posto, Xiaomi četiri posto i Alcatel dva posto. Već po tim brojkama vidi se da Europljane osim Samsunga, Huaweija i Applea teško išta drugo zanima. Zanimljivi su Bliski istok i Afrika, gdje treći Tecno ima devet posto, a iTel sedam posto. Riječ je o proizvođačima kojih na drugim listama nema.

Kao što ni LG osim u sjevernoj Americi nije u društvu pet najvećih nigdje osim u latinskoj Americi gdje čini šest posto.

Još iz kategorije

Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

Huawei s EMUI 9 blokira instalaciju bilo kakvih drugih launchera

18.01.2019. komentiraj

Huawei i Honor koriste svoju verziju Androida na svojim pametnim telefonima, a naziva se EMUI. Posljednja verzija 9 bazirana je na Android Pie i donijela je brojna poboljšanja, ali kineska kompanija odlučila je otežati život onima koji vole sami “čeprkati” po mobilnom operativnom sustavu. Naime, odsad je onemogućeno da “treća strana” čini ikakve promjene na EMUI 9 u Kini.

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

CES 2019: Mercedesov električni automobil koji dolazi ove godine

16.01.2019. komentiraj

Tržište električnih automobila ove godine postaje zaista ozbiljnije jer nakon dosadašnjih igrača poput Tesle, Nissana, Toyote, Honde, Forda te drugih hibrida na ceste dolazi prvi pravi Mercedosov električni automobil kojeg smo imali prilike vidjeti na CES-u u Las Vegasu jer CES je postao jedan od najvećih svjetskih automobilskih sajmova gdje se osim samih automobila pokazuju i druga napredna tehnološka rješenja iz automobilske industrije.

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

Honor View20 dobio veliki broj priznanja na sajmu CES u Las Vegasu

16.01.2019. komentiraj

Kineski proizvođač Huawei dobio je za svoj Honor brand pametnih telefona seriju priznanja za najbolji uređaj na sajmu potrošačke elektronike CES 2019 za svoje vrhunske performanse i elitne značajke, uključujući 48MP AI Ultra Clarity stražnju kameru, All-View zaslon, 3D TOF kameru i čipset visokih performansi. Globalno predstavljanje pametnog telefona HONOR View20 održat će se 22. siječnja u Parizu kada će biti predstavljene dodatne značajke ovog uređaja za globalno tržište.