Samsung je i dalje lider u prodaji mobitela, no Huawei snažno grabi naprijed

Samsung je i dalje lider u prodaji mobitela, no Huawei snažno grabi naprijed

Samsung je i dalje lider na tržištu pametnih telefona, ali drugoplasirani Huawei smanjuje zaostatak te polako i sigurno ide prema svom cilju - postati najjači proizvođač do kraja 2020. godine. Apple se uvjerio u to kad je morao ove godine kineskom gigantu prepustiti svoju poziciju pa mu sad već pola godine gleda u leđa.

Zato postoji svojevrsna panika kod Samsunga, koji se nije iskazao ove godine jer izbacio je "lijene" modele Galaxy S9 i S9+, koji se jedva razlikuju od prošlogodišnjih perjanica. Takvu grešku tržište je kaznilo nekupovinom uređaja, ali zato je nagradilo Huawei, koji se s P20 serijom itekako proslavio u svakom smislu.

Stoga, situacija je sad takva da Samsung ima 19 posto udjela na tržištu, Huawei 14 posto, Apple 12 posto, OPPO i Xiaomi po devet posto. Ali, ako se situacija secira malo detaljnije, imamo za Samsung zabrinjavajuću situaciju. Naime, u Aziji sa 16 posto udjela na tržištu vlada OPPO, Huawei i vivo su drugi s 15 posto, Xiamoi je na 14 posto i onda tek slijedi Samsung s deset posto.

Nešto je bolje u sjevernoj Americi za sve proizvođače izvan Kine, baš iz razloga što Kinezi baš i nemaju pristupa na tržište tog dijela svijeta. Izuzev Lenova, odnosno Motorole, koji čini osam posto i četvrti je. Na prvom je mjestu očekivano Apple s 39 posto, slijedi Samsung s 26 posto, potom LG sa 17 posto i Alcatel je peti s pet posto.

Europa je također Samsungova, u njoj ima 31 posto udjela, ai Huawei je blizu s 22 posto, Apple čini 19 posto, Xiaomi četiri posto i Alcatel dva posto. Već po tim brojkama vidi se da Europljane osim Samsunga, Huaweija i Applea teško išta drugo zanima. Zanimljivi su Bliski istok i Afrika, gdje treći Tecno ima devet posto, a iTel sedam posto. Riječ je o proizvođačima kojih na drugim listama nema.

Kao što ni LG osim u sjevernoj Americi nije u društvu pet najvećih nigdje osim u latinskoj Americi gdje čini šest posto.

Još iz kategorije

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

Edukativni alat koji je sada dostupan i u Hrvatskoj

17.06.2019. komentiraj

MAKERphone, edukacijski mobilni telefon kojeg korisnik sastavlja posve samostalno, bit će dostupan od ovog tjedna u A1 ponudi, ekskluzivno za hrvatsko tržište. Edukativni je to alat u obliku mobilnog telefona koji najmlađim generacijama donosi posve novi oblik učenja, a imali su ga prilike testirati mali zaljubljenici u STEM područja na A1 MAKERphone igri avanture koja se održala ove subote u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Orqa premašila sva očekivanja na Kickstarteru

Orqa premašila sva očekivanja na Kickstarteru

17.06.2019. komentiraj

Domaći startup iz Slavonske silicijske doline iz Osijek Orqa koja se bavi sustavima za FPV (first person view) za letenje bespilotnim letjelicama krenula je u svoju prvu Kickstareter kampanju za Orqa FPV.One naočale i u samo nekoliko sati premašila sva očekivanja prije svega svoja i 30 tisuća željenih dolara.

Novi Philipsov monitor osjetljiv na dodir

Novi Philipsov monitor osjetljiv na dodir

15.06.2019. komentiraj

Tvrtka MMD, brend licencirani partner Philips monitora, najavila je novi 242BT 24 inčni LCD monitor sa SmoothTouch tehnologijom. Monitor osjetljiv na dodir, omjera stranica 16:9, imat će Full HD razlučivost, IP54 certifikat za otpornost na prašinu i vodu te kapacitivnu tehnologiju za 10 dodirnih točaka.