Samsung je i dalje lider u prodaji mobitela, no Huawei snažno grabi naprijed

Samsung je i dalje lider u prodaji mobitela, no Huawei snažno grabi naprijed

Samsung je i dalje lider na tržištu pametnih telefona, ali drugoplasirani Huawei smanjuje zaostatak te polako i sigurno ide prema svom cilju - postati najjači proizvođač do kraja 2020. godine. Apple se uvjerio u to kad je morao ove godine kineskom gigantu prepustiti svoju poziciju pa mu sad već pola godine gleda u leđa.

Zato postoji svojevrsna panika kod Samsunga, koji se nije iskazao ove godine jer izbacio je "lijene" modele Galaxy S9 i S9+, koji se jedva razlikuju od prošlogodišnjih perjanica. Takvu grešku tržište je kaznilo nekupovinom uređaja, ali zato je nagradilo Huawei, koji se s P20 serijom itekako proslavio u svakom smislu.

Stoga, situacija je sad takva da Samsung ima 19 posto udjela na tržištu, Huawei 14 posto, Apple 12 posto, OPPO i Xiaomi po devet posto. Ali, ako se situacija secira malo detaljnije, imamo za Samsung zabrinjavajuću situaciju. Naime, u Aziji sa 16 posto udjela na tržištu vlada OPPO, Huawei i vivo su drugi s 15 posto, Xiamoi je na 14 posto i onda tek slijedi Samsung s deset posto.

Nešto je bolje u sjevernoj Americi za sve proizvođače izvan Kine, baš iz razloga što Kinezi baš i nemaju pristupa na tržište tog dijela svijeta. Izuzev Lenova, odnosno Motorole, koji čini osam posto i četvrti je. Na prvom je mjestu očekivano Apple s 39 posto, slijedi Samsung s 26 posto, potom LG sa 17 posto i Alcatel je peti s pet posto.

Europa je također Samsungova, u njoj ima 31 posto udjela, ai Huawei je blizu s 22 posto, Apple čini 19 posto, Xiaomi četiri posto i Alcatel dva posto. Već po tim brojkama vidi se da Europljane osim Samsunga, Huaweija i Applea teško išta drugo zanima. Zanimljivi su Bliski istok i Afrika, gdje treći Tecno ima devet posto, a iTel sedam posto. Riječ je o proizvođačima kojih na drugim listama nema.

Kao što ni LG osim u sjevernoj Americi nije u društvu pet najvećih nigdje osim u latinskoj Americi gdje čini šest posto.

Još iz kategorije

Novi monitori iz AOC-a stigli na tržište

Novi monitori iz AOC-a stigli na tržište

10.12.2018. komentiraj

Polovinom rujna AOC je najavio seriju monitora G1. Riječ je o cjenovno prihvatljivim uređajima od kojih se prvi pojavio na tržištu odmah nakon najave, a ostali modeli stigli su u trgovine početkom ovog mjeseca.

Zamijenite stari fotoaparat novim Panasonicom

Zamijenite stari fotoaparat novim Panasonicom

06.12.2018. komentiraj

Odabrani Panasonicovi partneri u Hrvatskoj pokrenuli su veliku sezonsku promociju u sklopu koje kupcima nude veliki popust na fotoaparate. Promocija je počela sredinom studenog i trajat će do 6. siječnja sljedeće godine.

Savjeti kako se nositi s ovisnosti o mobitelu

Savjeti kako se nositi s ovisnosti o mobitelu

04.12.2018. komentiraj

Ovisnost o pametnim telefonima nije nikakav novitet, pošast je to ovog novog digitalnog doba i treba se znati suočiti s njom. Prvenstveno jer je broj ovisnih sve veći i tako nešto podosta zabrinjava, zbog čega su mjere prevencije potrebnije nego ikad. Nudi ih dr. John Huber iz neprofitne organizacije MMH (Mainstream Mental Health).