Samsung je i dalje lider u prodaji mobitela, no Huawei snažno grabi naprijed

Samsung je i dalje lider u prodaji mobitela, no Huawei snažno grabi naprijed

Samsung je i dalje lider na tržištu pametnih telefona, ali drugoplasirani Huawei smanjuje zaostatak te polako i sigurno ide prema svom cilju - postati najjači proizvođač do kraja 2020. godine. Apple se uvjerio u to kad je morao ove godine kineskom gigantu prepustiti svoju poziciju pa mu sad već pola godine gleda u leđa.

Zato postoji svojevrsna panika kod Samsunga, koji se nije iskazao ove godine jer izbacio je "lijene" modele Galaxy S9 i S9+, koji se jedva razlikuju od prošlogodišnjih perjanica. Takvu grešku tržište je kaznilo nekupovinom uređaja, ali zato je nagradilo Huawei, koji se s P20 serijom itekako proslavio u svakom smislu.

Stoga, situacija je sad takva da Samsung ima 19 posto udjela na tržištu, Huawei 14 posto, Apple 12 posto, OPPO i Xiaomi po devet posto. Ali, ako se situacija secira malo detaljnije, imamo za Samsung zabrinjavajuću situaciju. Naime, u Aziji sa 16 posto udjela na tržištu vlada OPPO, Huawei i vivo su drugi s 15 posto, Xiamoi je na 14 posto i onda tek slijedi Samsung s deset posto.

Nešto je bolje u sjevernoj Americi za sve proizvođače izvan Kine, baš iz razloga što Kinezi baš i nemaju pristupa na tržište tog dijela svijeta. Izuzev Lenova, odnosno Motorole, koji čini osam posto i četvrti je. Na prvom je mjestu očekivano Apple s 39 posto, slijedi Samsung s 26 posto, potom LG sa 17 posto i Alcatel je peti s pet posto.

Europa je također Samsungova, u njoj ima 31 posto udjela, ai Huawei je blizu s 22 posto, Apple čini 19 posto, Xiaomi četiri posto i Alcatel dva posto. Već po tim brojkama vidi se da Europljane osim Samsunga, Huaweija i Applea teško išta drugo zanima. Zanimljivi su Bliski istok i Afrika, gdje treći Tecno ima devet posto, a iTel sedam posto. Riječ je o proizvođačima kojih na drugim listama nema.

Kao što ni LG osim u sjevernoj Americi nije u društvu pet najvećih nigdje osim u latinskoj Americi gdje čini šest posto.

Još iz kategorije

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

23.03.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavio je 2,5-inčne SATA SSD-ove Ultimate SU750 brzine 6 Gb/s. Uz novu generaciju TLC (Triple-Level Cell) 3D NAND flasha i cijelim nizom drugih značajki, SSD-ovi SU750 nude izvrsnu vrijednost, vrhunske performanse i krajnju pouzdanost te predstavljaju izvrsnu ponudu za korisnike i njihovu sljedeću nadogradnju.

Apple osvježio specifikacije iMacova

Apple osvježio specifikacije iMacova

22.03.2019. komentiraj

Apple se napokon odlučio osvježiti liniju svojih iMac stolnih računala, i to na način što nudi nove Intelove procesorske i grafičke čipove za modele od 21,5 i 27 inča. Tako nešto svakako će odobrovoljiti korisnike, koji su strpljivo čekali i čekali čak 652 dana da američki tehnološki velikan malo predahne od iPhonea, streaminga i glazbe pa se vrati malo i korijenima.

VIDEO: Hangar18 s Noa telefonima želi na irsko i rusko tržište

VIDEO: Hangar18 s Noa telefonima želi na irsko i rusko tržište

21.03.2019. komentiraj

Domaći bran mobilnih telefona Noa, iza kojeg stoji koprivnička tvrtka Hangar18 vlasnika Maria Kralja odlučila se na novi veliki iskorak i to prije svega na irsko tržište. I dok su na irskom tržištu sve brzo riješili, pregovori za rusko tržište ipak su potrajali no sada je pred njima veliki izazov kako ispuniti zahtjeve jednog tako velikog tržišta.