SAD odustaje od tužbe protiv financijske direktorice Huaweija

SAD odustaje od tužbe protiv financijske direktorice Huaweija
DepositPhotos

Tužitelji su rekli sucu da odbaci optužbe protiv financijske direktorice Huaweia Meng Wanzhou, kćeri osnivača Ren Zhengfeija. Dogovor postignut u rujnu 2021. s američkim tužiteljima koji uključuje povlačenje zahtjeva za izručenje u vezi s optužbama za prijevaru, zahtijevao je od vlade da odustane od kaznene prijave protiv Meng 1. prosinca ako su ispunjeni uvjeti sporazuma.

Bez kršenja dogovora, američka vlada je odbacila optužnicu protiv Menga, izvijestio je Reuters. Dogovor iz 2021. godine otvorio je put Mengu da se vrati u Kinu nakon što je bio u pritvoru u Kanadi gotovo tri godine zbog optužbi za prijevaru na zahtjev SAD-a. Osim što je financijski direktor, Meng je zamjenik predsjednika i rotirajući predsjednik.

Huawei se i dalje suočava s optužbama u slučaju prijevare u vezi s kršenjem američkih sankcija protiv Irana, koji je u postupku pred okružnim sudom u SAD-u, primijetio je Reuters. U mjesecima nakon Mengova uhićenja, SAD su Huaweiju uvele razne trgovinske sankcije, uključujući i dodavanje na popis tvrtki kojima je zabranjeno kupovati komponente od domaćih tvrtki. SAD tvrdi da Huaweijeva oprema predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.