S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

S obnovljenim Appelovim prijenosnicima nema više u zrakoplov

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Apple se našao u problemima jer je Američka federalna administracija za zrakoplovstvo (FAA) odlučila zabraniti njegov 15-inčni MacBook Pro iz 2015. na civilnim letovima Sjedinjenim Američkim Državama! Razlog za takav potez jest rizik koji taj uređaj predstavlja, a to je mogućnost požara.

Serijska greška koja se tiče baterije može se pri pretjeranom zagrijavanju zapaliti, a u zrakoplovima to i nije baš najidealniji scenarij, tako da se ništa nije željelo prepuštati slučaju. Inače, iako je MacBook Pro iz 2015., proizvodio se do veljače 2017. i zabrana vrijedi za sve, bez iznimke.

Naime, politika koju zastupa FAA takva je da ne dopušta potencijalno opasne predmete, uključujući litijske baterije, u zrakoplove s putnikom ili kao prtljagu. Stoga, predmet koji je potencijalno opasan mora prije unošenja u zrakoplov biti popravljen, zamijenjen ili učinjen sigurnim metodama koje je odobrio proizvođač.

Nastavno na to, Apple je sam uvidio tehničke probleme na luksuznom prijenosnom računalu te ga je povukao s tržišta u lipnju ove godine. Ali, rješenje postoji i vrlo jednostavno - zamjena baterije. Naravno, trošak zamjene ide na Apple, a ne na korisnika, tako da problema s te strane nema.

Dovoljno je javiti se u obližnju Apple trgovinu, predati uređaj i za maksimalno dva tjedna baterija će biti zamijenjena. S njom stiže i potvrda da je zamijenjena pa nikakvih problema pri letovima nema. Naravno, problemi ionako postoje samo u SAD-u te donekle u Italiji i Engleskoj pa hrvatski vlasnici prijenosnog računala ne bi trebali osjetiti probleme s putovanjem, osim ako nisu na američkom, talijanskom ili engleskom tlu.

Nešto slično 2016. je doživio Samsung, čiji je Note 7 doživio identične zabrane, ali u većem dijelu svijeta, zbog činjenice što mu se baterija pretjerano zagrijavala te u konačnici eksplodirala.

Još iz kategorije

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

USB4 je dvostruko brži, još manji i stiže 2020.

20.09.2019. komentiraj

Vrijeme je za novu generaciju USB priključaka, potvrdila je to USB Promoter Group, koja se sastoji od tehnoloških velikana kao Apple, HP, Intel Microsoft i Texas Instruments. Riječ je o USB4, koji je baziran na Thunderboltu i bit će dvostruko manji od prethodnika te će se na tržištu pojaviti dogodine.

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

Od iduće godine dolaze diskovi kapaciteta preko 20TB

20.09.2019. komentiraj

Western Digital ne posustaje u namjeri da konstantno pomiče granice i donosi na tržište disk s najvećim kapacitetom koji se u tom trenutku može naći, a to će se nastaviti i dogodine jer najavljen je disk od 20TB, koji će se sastojati od devet manjih diskova od po 2.22TB. I, kako je bilo najavljeno, neće biti baziran na heliju.

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

6 alternativnih mobilnih operativnih sustava za Android

20.09.2019. komentiraj

Googleovo otkazivanje Android licence Huaweiju izazvalo je podosta rasprava usmjerenih u ono što bi kineski tehnološki gigant trebao učiniti sljedeće, no malo tko zna sa sigurnošću odgovor na to. Stoga, možemo se baviti teoretiziranjem, kao primjerice mogućnostima prelaska na neki drugi mobilni operativni sustav. I u nastavku teksta donosimo šest trenutno najboljih na svijetu, a da su ujedno i open source.