Prvi uređaji s dvostrukim ekranima koji vrte Windows mogli bi u prodaju stići krajem godine

Prvi uređaji s dvostrukim ekranima koji vrte Windows mogli bi u prodaju stići krajem godine

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Pametni uređaji s dva zaslona okupirali su Mobile World Congress (MWC) u Barceloni ove godine, ali ideja je većinom bila pretvoriti pametni telefon u tablet, što izdvaja Microsoft i njegov plan. Neće se zamarati pametnim telefonom ili hardverom uopće već će ponuditi tržištu operativni sustav namijenjen isključivo za te uređaje s velikim potencijalom.

Riječ je o Windows Lite i u principu, riječ je o konkurenciji za Chrome OS, koliko god u Microsoftu to odbijali priznati. Samo, dok je Chrome OS ipak u svom području podosta nedodirljiv, Microsoft se odlučio pronaći jedno na kojem bi mogao postati baš takav. Naravno, riječ je o riziku jer tko zna hoće li uređaji s dva zaslona ikad zapravo doživjeti pravi uzlet. Kako god, vrijedi probati.

Nažalost, osim pukih nagađanja, još ne postoje podaci kojima bi se detaljenije predstavio Windows Lite. Tek se zna da će biti daleko "lakša" verzija operativnog sustava no "velika desetka". Dakle, imat će samo ono najosnovnije, prilagođeno mobilnom ekosustavu i trebao bi funkcionirati besprijekorno kao Android ili iOS. U teoriji... U praksi će aplikacije ponovno biti najveći problem, ali možda Microsoft priprema neka iznenađenja. Samo, to do početka svibnja i Build Developer konferencije nećemo znati.

Dok se to ne dogodi, centar pažnje ipak će pripadati zvjerima kao Huawei Mate X, koji košta 2299 eura. Samo 300 eura manje košta Samsungov Galaxy Fold i također je zvjerka spremna odgovoriti na sve izazove. Ali, još uvijek je nejasno kome su namijenjeni ti uređaji s obzirom da u poslovnom smislu ne mogu ponuditi sve što bi osobe koje rade većinom na terenu trebale.

Samo, jasno je da se nešto "zakuhalo" kad osim ove dvije kompanije s uređajima koji imaju dva zaslona otvoreno ili nešto manje otvoreno koketiraju LG, TLC, Xiaomi, Motorola, Oppo... Teško je vidjeti Windows Lite i na jednom od njih s obzirom na prisnost koju s Androidom ima svaki od spomenutih proizvođača no sve je moguće.

Još iz kategorije

ADATA predstavlja RGB SSD

ADATA predstavlja RGB SSD

26.05.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavila je RGB SSD za igrače XPG SPECTRIX S40G. Uz stalne brzine čitanja/pisanja do 3500/3000 MB/s, prilagodljivo RGB osvjetljenje i cijeli niz značajki kojima se unaprjeđuju performanse, XPG SPECTRIX S40G logičan je odabir svih koji traže visoke performanse i iznimnu pouzdanost.

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

Blokiranje Huaweija moglo bi u potpunosti promijeniti Android i pametne telefone

24.05.2019. komentiraj

Googleova objava da će prekinuti suradnju s Huaweijem po pitanju Android mobilnog operativnog sustava odjeknula je poput eksplozije i mogla bi imati ozbiljnog utjecaja na tržište pametnih telefona, ukoliko uistinu dođe do tako radikalnog poteza. Jer, kineska kompanija nema mnogo izbora u tom slučaju i zapravo bi van granica Kine uvelike iščeznula. Posebno se to odnosi na Europu...

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

Stiže nova Honor 20 serija pametnih telefona

23.05.2019. komentiraj

U jeku rata između Huaweia i Googla, SAD-a i Kine stiže na tržište novi podbrand Huaweia Honor sa svojom novom serijom pametnih telefona oznake 20. Riječ je o modelima Honor 20 Lite, Honor 20 i naravno očekivano Honor 20 Pro.