Prvi uređaji s dvostrukim ekranima koji vrte Windows mogli bi u prodaju stići krajem godine

Prvi uređaji s dvostrukim ekranima koji vrte Windows mogli bi u prodaju stići krajem godine

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Pametni uređaji s dva zaslona okupirali su Mobile World Congress (MWC) u Barceloni ove godine, ali ideja je većinom bila pretvoriti pametni telefon u tablet, što izdvaja Microsoft i njegov plan. Neće se zamarati pametnim telefonom ili hardverom uopće već će ponuditi tržištu operativni sustav namijenjen isključivo za te uređaje s velikim potencijalom.

Riječ je o Windows Lite i u principu, riječ je o konkurenciji za Chrome OS, koliko god u Microsoftu to odbijali priznati. Samo, dok je Chrome OS ipak u svom području podosta nedodirljiv, Microsoft se odlučio pronaći jedno na kojem bi mogao postati baš takav. Naravno, riječ je o riziku jer tko zna hoće li uređaji s dva zaslona ikad zapravo doživjeti pravi uzlet. Kako god, vrijedi probati.

Nažalost, osim pukih nagađanja, još ne postoje podaci kojima bi se detaljenije predstavio Windows Lite. Tek se zna da će biti daleko "lakša" verzija operativnog sustava no "velika desetka". Dakle, imat će samo ono najosnovnije, prilagođeno mobilnom ekosustavu i trebao bi funkcionirati besprijekorno kao Android ili iOS. U teoriji... U praksi će aplikacije ponovno biti najveći problem, ali možda Microsoft priprema neka iznenađenja. Samo, to do početka svibnja i Build Developer konferencije nećemo znati.

Dok se to ne dogodi, centar pažnje ipak će pripadati zvjerima kao Huawei Mate X, koji košta 2299 eura. Samo 300 eura manje košta Samsungov Galaxy Fold i također je zvjerka spremna odgovoriti na sve izazove. Ali, još uvijek je nejasno kome su namijenjeni ti uređaji s obzirom da u poslovnom smislu ne mogu ponuditi sve što bi osobe koje rade većinom na terenu trebale.

Samo, jasno je da se nešto "zakuhalo" kad osim ove dvije kompanije s uređajima koji imaju dva zaslona otvoreno ili nešto manje otvoreno koketiraju LG, TLC, Xiaomi, Motorola, Oppo... Teško je vidjeti Windows Lite i na jednom od njih s obzirom na prisnost koju s Androidom ima svaki od spomenutih proizvođača no sve je moguće.

Još iz kategorije

Apple predstavio nove iPade

Apple predstavio nove iPade

24.03.2019. komentiraj

Apple se bez previše pompe odlučio predstaviti novu iPad liniju, u formi novog iPad Air sa zaslonom od 10,5 inča i iPad mini sa zaslonom od 7,9 inča, uz koje dolazi i podrška za Apple Pencil. Ovakvo predstavljanje stiglo je iz razloga što američki tehnološki gigant 25. ožujka ima veliki događaj, na kojem se želi koncentrirati na usluge.

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

Ultrabrzi Adatini diskovi – SSD do brzine 6 Gb/s

23.03.2019. komentiraj

ADATA Technology predstavio je 2,5-inčne SATA SSD-ove Ultimate SU750 brzine 6 Gb/s. Uz novu generaciju TLC (Triple-Level Cell) 3D NAND flasha i cijelim nizom drugih značajki, SSD-ovi SU750 nude izvrsnu vrijednost, vrhunske performanse i krajnju pouzdanost te predstavljaju izvrsnu ponudu za korisnike i njihovu sljedeću nadogradnju.

Apple osvježio specifikacije iMacova

Apple osvježio specifikacije iMacova

22.03.2019. komentiraj

Apple se napokon odlučio osvježiti liniju svojih iMac stolnih računala, i to na način što nudi nove Intelove procesorske i grafičke čipove za modele od 21,5 i 27 inča. Tako nešto svakako će odobrovoljiti korisnike, koji su strpljivo čekali i čekali čak 652 dana da američki tehnološki velikan malo predahne od iPhonea, streaminga i glazbe pa se vrati malo i korijenima.