Proširena stvarnost uskoro će nam biti standardna kao što je smartphone danas

Proširena stvarnost uskoro će nam biti standardna kao što je smartphone danas

Foto: Fotolia

Teško je više se sjetiti života prije pojave pametnih telefona, a uskoro će tako biti i s proširenom stvarnosti (AR), koja polako i sigurno osvaja tržište. Uostalom, svjedočili smo svi što se dogodilo prošle godine kad se baš u ovom razdoblju pojavila igra Pokemon Gó, bazirana na AR.

Možda je netko od vas koji ovo čitate i jedan od 500 milijuna onih koji su preuzeli igru. A popularnost je tolika jer uz AR imamo dojam kao da se oko nas nalaze objekti, ljudi ili razni drugi likovi koje zapravo "golim okom" ne možemo vidjeti. To uklapanje u okolinu odlično pali i sad se na tim temeljima gradi nešto bolje.

I, začudo, daleko je popularnije od virtualne stvarnosti (VR). Jer, dok nas VR može "prebaciti" na dno oceana, AR može "pretvoriti" sve ljude oko nas u morske životinje. Taj način pali i proizvođači to jako dobro razumiju, kao i svi ostali u zabavnoj industriji. Stoga, kreće revolucija.

Već se polako pojavljuju na tržištu uređaji koji će poslužiti za bolje AR iskustvo, a pod time se misli na posebne naočale, koje mogu ujedno reproducirati i VR. No, stižu i pametne naočale, koje su se očito na tržištu našle prije svog vremena. Pritom se misli na Google Glass, koji nije doživio uspjeh jer tehnologija nije mogla pratiti takav uređaj. Sad bi moglo doći do promjene na bolje, ali to ćemo još vidjeti.

Naravno, nije zabavna industrija jedina, AR će služiti i u drugim područjima. Primjerice, kompanija Daqri je napravila pametnu kacigu, koja služi radnicima za bolje obavljanje posla, ali i zaštitu. Primjerice, kad je radnik na terenu, nadređeni može direktno pokazati što treba učiniti da bi nešto popravio ili poboljšao. Jer, kad nadređeni nosi istu takvu pametnu kacigu, sve što radi preslikava se i radnik vidi točno što je potrebno. S vremenom bi se to moglo koristiti i na svemirskim postajama, što znači da su mogućnosti neograničene.

Dakle, AR izaziva uzbuđenje s razlogom, a malo tko se tome mogao nadati prije dvije godine, kad se govorilo isključivo o VR. I onda je stigao Pokemon Gó i promijenio percepciju u potpunosti...

Još iz kategorije

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

17.06.2018. komentiraj

Nova „industrijska“ revolucija, razvoj interneta stvari, digitalizacija poslovanja, korisnička podrška, internet stvari u svakodnevnom životu, razvoj industrije zabave, upravljanju rizicima i gradovima budućnosti bile su glavne teme tech & business konferencije „IoT Innovation Day“ koja je ovog tjedna održana na Sveučilištu VERN.

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

15.06.2018. komentiraj

Na najvećem gaming summitu E3, koji se održava u Los Angelesu, Dell gaming i Alienware predstavili su zanimljive novitete. Najnovije periferije iz tih su brendova Alienware gaming bežične slušalice i miš nove generacije Alienware Elite s brzim odazivom.

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

14.06.2018. komentiraj

Amazon na tržištu pametnih zvučnika zahvaljujući Alexa digitalnom asistentu u Echo uređajima dominira i tijekom prvog kvartala ove godine, kad se radi o udjelu na tržištu. Ali, konkurencija je počela loviti korak, a pod time se ponajviše misli na Google Assistant velikog Alphabeta, matične Googleove kompanije.