Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Prodaja mobitela u 2018. pala za 4 posto

Foto: Fotolia

Pametni telefoni u prošloj su godini pali po pitanju prodaje za četiri posto u odnosu na 12 mjeseci ranije i to jasno pokazuju rezultati koje za 2018. pružaju IDC i Counterpoint. Najgore od svega jest što s krajem siječnja još uvijek nije pronađen odgovor kako negativnu situaciju pretvoriti u pozitivnu.

"Najgora godina u povijesti", kratki je IDC-ov opis 2018. i to je nekako najbolje rečeno za sve ono čemu smo svjedočili.

Istovremeno, dok su Samsung i Apple zabilježili pad prodaje, četiri najveća kineska proizvođača pametnih telefona zabilježila su rast. Pritom je najveći dobitnik Huawei s 206 milijuna isporuka u odnosu na 154,2 milijuna u 2017., što je rast od 4,2 posto po pitanju udjela na tržištu i dovoljno da se s 14,7 posto pozicionira na trećem mjestu najvećih na svijetu. Dakle, ipak nije prestigao Apple kako s vjerovalo.

Naime, američka kompanija isporučila je 208,8 milijuna uređaja i ima udio od 14,9 posto na tržištu. Prošle godine Apple je bio na 14,7 posto, ali je zato isporučio 215,8 milijuna uređaja. Znači, čak sedam milijuna više u 2017. nego u 2018. Zato činjenica da se nalazi i dalje na drugom mjestu nije toliko pozitivna.

Xiaomi je pak sa 122,6 milijuna isporuka četvrti, ima 8,7 posto udjela na tržištu i to je za 2,4 posto bolji rezultat nego prije godinu dana. Također, činjenica da je prije godinu dana isporučio 92,7 milijuna uređaja govori sama za sebe. Rastao je i Oppo sa 111,7 milijuna isporuka na 113,1 milijun i sa 7,6 posto udjela na tržištu na 8,1 posto.

I, na kraju, na prvom je mjestu Samsung s 292,3 milijuna isporuka. Južnokorejski tehnološki gigant nije navikao posljednjih godina nalaziti se ispod 300 milijuna, ali i to se dogodilo. Primjerice, 2017. je završio s 317,7 milijuna isporuka i imao je udio od 21,7 posto dok sad ima udio od 20,8 posto na tržištu.

Ostali proizvođači nisu u toliko komfornoj situaciji, svi zajedno su isporučili 462 milijuna pametnih telefona, a godinu prije čak 573,4 milijuna. Što se ukupne brojke tiče, isporučeno je 1,405 milijardi uređaja u odnosu na 1,466 milijardi iz 2017.

Veliki problem za proizvođače mobilnih telefona naravno je i dolazak 5G mreža koje bi trebale komercijalno krenuti krajem ove ili početkom sljedeće godine. I to vrlo polako, procjenjuju analitičari. Naime, da bi korisnici mogli iskoristiti sve blagodati nove mobilne mreže osim što ona mora biti izgrađena što će biti veliki izazov za telekom operatore, proizvođači mobilnih telefona moraju 5G čipove ugraditi u njih.

Standardizacija je tek nedavno konačno završena, a prvi telefoni s mogućnošću spajanja na 5G mreže očekuju se već ove godine na sajmu Mobile World Congress u Barceloni krajem veljače i početkom ožujka gdje će biti i ekipa ICTbusiness.info i ICTbusiness TV-a.

Još iz kategorije

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

Brojni noviteti za kućnu zabavu iz Panasonica

23.02.2019. komentiraj

Panasonic je sredinom veljače najavio veći broj uređaja iz audio video segmenta koji će se uskoro pojaviti na tržištu. Riječ je o televizorima, slušalicama, kućnim audio sustavima te Blu-ray playerima.

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

MWC 2019: Hangar18 u Barceloni predstavlja nove uređaje unutar NOA branda

23.02.2019. komentiraj

NOA već treću godinu sudjeluje na najvećem svjetskom sajmu mobilnih tehnologija, Mobile World Congress koji se održava u Barceloni. Uz već najavljenu novu F seriju pametnih uređaja temeljenu na AI te ostale pametne telefone, predstavit će i NOA Vision televizore, NOA tablete, dodatnu opremu NOAline te nove modele iz RUGGED serije.

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

Kineski mobiteli sada drže trećinu udjela na europskom tržištu

22.02.2019. komentiraj

Kineski proizvođači pametnih telefona iznimno su moćni i to nije nikakva tajna, ali svejedno impresioniraju brojke kao one posljednje o stanju na europskom tržištu, gdje skoro pa trećinu udjela čine upravi kineski proizvođači. Konkretnije, riječ je o 32 posto, a sve zahvaljujući kompanijama kao Huawei, Oppo i Xiaomi.