Prodaja laptopa i desktop PC-a proživljava renesansu

Prodaja laptopa i desktop PC-a proživljava renesansu

Foto: DepositPhotos

Tržište desktop i prijenosnih računala u padu je otkako su pametni telefoni, a kasnije i tableti, stigli u živote ljudi diljem svijeta. Čini se, unatoč znakovima oporavka, da će on uslijediti tek u 2022.

Naime, da su nastavljeni rezultati iz protekle dvije godine, oporavak bi možda uslijedio već u 2021., ali pandemija koronavirusa utjecala je negativno na proizvodni lanac pa nedostaje komponentni i materijala za ispunjenje zacrtanih planova proizvođača. Obzirom da će se to vraćati "u normalu" s 2021., tržište osobnih računala oporavit će se godinu kasnije.

Prijeko je potrebno tako nešto jer dok se 2008. isporučivalo oko 300 milijuna računala godišnje, nedavno je to palo sve do 250 milijuna, da bi s ovom godinom brojka od 300 milijuna ponovno "stigla u prvi plan". Konkretnije, ostvaren je rast od 15 posto. Tableti bi pak trebali rasti još i više.

A također su do ove godine bili u silaznoj putanji jer veći zasloni pametnih telefona i njihove sve bolje performanse, jednostavno su ih učinili nepotrebnima. Ipak, rad na daljinu, online nastava te općeniti razvoj zdravstvenog i obrazovnog sektora diljem svijeta, učinili su tablete iznimno poželjnima ove godine.

Stoga, kad se oba segmenta zbroje, do kraja 2021. bi računala i tableti trebali dosegnuti 1,77 milijardi isporuka. U 2019. je bila riječ o 1,64 milijarde, prema Canalysu. Bilo bi nepravedno kazati da je koronavirus isključivi razlog tog oporavka.

Ne, računala i tableti podosta se poboljšavaju i nude uistinu mnogo za cijenu. Također, tu su hibridna "2u1! rješenja, jako popularna kod novije generacije korisnika. Ne odmaže nimalo činjenica da noviji modeli nude mobilne čipove pa pristupaju 4G i 5G signalu, što je dodatni plus.

Ne i jedini, naravno. Performanse, aplikacije, jedinstven, praktičan dizajn... zajednički daju toliko potrebni poticaj tržištima koja su djelovala kao da je njihov potencijal ispunjen u prošlosti.

Još iz kategorije

Huawei predstavio projekt pametne kuće na MWC Shanghaiju

Huawei predstavio projekt pametne kuće na MWC Shanghaiju

26.02.2021.

Huawei je na ovogodišnjem MWC sajmu u Shanghaiju predstavio svoj projekt pametne kuće. Slijedeći osnovni koncept dizajna izgradnje pametnog doma, instalacija uključuje dnevnu sobu, kuhinju, radnu sobu, kućnu teretanu, sobu za zabavu i garažu, a pokriva površinu od ukupno 550 m2. Korištenjem bežičnih tehnologija, Huaweijevi proizvodi, uključujući telefone, računala, tablete, satove, pametne zvučnike i Vision TV asortiman, integrirani su s proizvodima Huaweijevih partnera iz ekosustava kako bi pružili ugodno i inteligentno iskustvo pametnog doma.

Stižu novi LG-evi televizori za 2021. godinu

Stižu novi LG-evi televizori za 2021. godinu

24.02.2021.

LG Electronics najavljuje globalnu distribuciju svojih novih televizora za 2021. godinu s uređajima koji korisnicima pružaju veći izbor nego ikad prije i to s proširenom linijom koja sadrži nove OLED, QNED Mini LED i NanoCell televizore. Raznovrsna kolekcija pruža izuzetno iskustvo kućne zabave, a donosi širi raspon veličina zaslona od 43 do 88-inča, uključujući i potpuno novu dijagonalu na tržištu od 83-inča.

INFOGRAFIKA: 2020. je rekordna godina po prodaju iPhonea

INFOGRAFIKA: 2020. je rekordna godina po prodaju iPhonea

22.02.2021.

Appleovi 5G modeli iPhonea bili su pun pogodak jer je tržište “poludjelo” za njima, što se jasno vidi kroz rezultate te kompanije u posljednjem kvartalu prošle godine.