Prodaja iPhonea X ide odlično, prodano preko 15 milijuna uređaja

Prodaja iPhonea X ide odlično, prodano preko 15 milijuna uređaja

Foto: DepositPhotos

Apple se pohvalio podatkom da je od predstavljanja iPhonea X prodao 15 milijuna tih pametnih telefona, od čega šest milijuna samo tijekom Crnog petka. Time se lako može reći da je taj najskuplji mobilni uređaj u povijesti imao snažan start, bez obzira na sve crne prognoze uoči njegove predstavljanja 3. studenog.

Zanimljivost u cijeloj priči jest to što je potražnja za modelom kapaciteta 256GB čak dvostruka u odnosu na potražnju modela od 64GB. Naravno, to dodatno pospješuje rast prihoda te samim time i profita za Apple tako da lideri te kompanije mogu zadovoljno trljati ruke u svakom pogledu.

Što se tiče rezultata za ovu godinu, kojoj je do kraja preostalo još mjesec dana, očekuje se da bi oni mogli biti na 27 ili 28 milijuna prodanih iPhonea X. Iznimno dobri rezultati, ali ni blizu onima kojima su neki prognozeri baratali prije nego se iPhone X pojavio na tržištu.

Naime, govorilo se o 25 milijuna prednarudžbi, 50 milijuna prodanih jedinica do kraja 2017. i stotinu milijuna do kraja prvog kvartala u 2018. Sad se to podosta reduciralo i unormalilo pa se govori o 40 do 45 milijuna prodanih jedinica do kraja prvog kvartala iduće godine.

Svejedno, nije to nimalo loše za Apple, koji zaradi "čistih" oko 250 dolara po prodaji svakog iPhonea X. Kad se to pomnoži s 40 ili 45 milijuna prodanih jedinica tad dolazimo do "čistih" deset ili 12,5 milijardi dolara. Tako nešto ostali proizvođači pametnih telefona mogu samo sanjati, čak i kad zbroje profit svakog od svojih modela koji prodaju. A Apple to ostvaruje samo na jednom jedinom, bez da se računaju svi ostali koji se trenutno nalaze u prodaji.

Ali, stara je priča da Apple na marketinškom planu ostavlja sve konkurente debelo iza sebe. Zato je bilo poprilično iracionalno smatrati da će iPhone X doživjeti debakl, bez obzira na 999 dolara početne cijene u Sjedinjenim Američkim Državama.

Još iz kategorije

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

Do 2020. svaki stanovnik sa više od 6 IoT gadgeta

17.06.2018. komentiraj

Nova „industrijska“ revolucija, razvoj interneta stvari, digitalizacija poslovanja, korisnička podrška, internet stvari u svakodnevnom životu, razvoj industrije zabave, upravljanju rizicima i gradovima budućnosti bile su glavne teme tech & business konferencije „IoT Innovation Day“ koja je ovog tjedna održana na Sveučilištu VERN.

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

Dell i Alienware predstavili novitete u segmentu periferija za igru

15.06.2018. komentiraj

Na najvećem gaming summitu E3, koji se održava u Los Angelesu, Dell gaming i Alienware predstavili su zanimljive novitete. Najnovije periferije iz tih su brendova Alienware gaming bežične slušalice i miš nove generacije Alienware Elite s brzim odazivom.

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

Konkurencija na tržištu pametnih zvučnika se zaoštrava

14.06.2018. komentiraj

Amazon na tržištu pametnih zvučnika zahvaljujući Alexa digitalnom asistentu u Echo uređajima dominira i tijekom prvog kvartala ove godine, kad se radi o udjelu na tržištu. Ali, konkurencija je počela loviti korak, a pod time se ponajviše misli na Google Assistant velikog Alphabeta, matične Googleove kompanije.